
Vepřový guláš z plece a jater s těstovinami
Není guláš jako guláš!
Ingredience
- 1 lžíce sádla nebo 2 lžíce oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 750 g vepřové plece, nakrájené na kostky
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 1 lžíce rajského protlaku
- 600 ml masového vývaru nebo vody
- 250 g očištěných (zbavených blan, žilek atd.) vepřových jater, nakrájených na kostičky
- 2 červené papriky, nakrájené na proužky nebo na kostičky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička mleté pálivé papriky
- 1 lžička mleté sladké papriky
- střídka z 1 krajíce chleba, rozdrobená
- 3–4 vrchovaté lžíce hodně tučné zakysané smetany
- 500 g krátkých těstovin, uvařených podle návodu na obalu, k podávání
- nasekaná čerstvá petrželka na posypání
Příprava jídla
1 V kastrolu rozehřejte tuk a opečte na něm opepřené maso za častého obracení ze všech stran dohněda, asi v polovině opékání přisypte cibuli a ke konci přidejte protlak. Podlijte vývarem nebo vodou. Pořádně uvolněte přípečky ode dna vařečkou.
2 Přiklopte, přiveďte k varu a pak duste pod pokličkou něco málo přes hodinu, občas promíchejte. Po půlhodině dušení vsypte játra, po další čtvrthodině zeleninovou papriku, kmín a oba druhy mleté papriky a chlebovou střídku. Dovařte, aby maso změklo a chléb zahustil omáčku.
3 Nakonec podle chuti osolte a dopepřete, vmíchejte zakysanou smetanu a opatrně prohřejte. Podávejte s těstovinami, podle chuti posypané trochou zelené petrželky.
Přidat komentář