Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
3.6/5 Počet hodnocení: 50
Do hodiny Snadné 4 porce

Vídeňský bramborový salát je tradičně bez majonézy a tajemství receptu tkví především v zálivce. Možná si trošičku spálíte prsty, ale váš jazýček a chuťové buňky vám určitě poděkují. Lehký vídeňský bramborový salát skvělou alternativou toho majonézového a stejně dobře se hodí ke smaženému řízku i vařenému masu.

Suroviny

ocet
doporučuji bílý estragonový ocet, ale lze použít i klasický kvasný ocet
slunečnicový olej
vývar hovězí 200 ml
až 500 ml
pepř
čerstvě mletý
sůl mořská
natvrdo uvařená (nemusí být)

Postup

1

Brambory uvařte ve slupce, pokud jsou to kvalitní brambory, nebudete je muset následně loupat a můžete použít hlízy i se slupkou. Po uvaření brambory ještě teplé oloupejte (nebo viz výše neloupat) a nakrájejte na kolečka. POZOR: Brambory musí být skutečně ještě horké.

2

Naskládejte do vyhřáté mísy a okamžitě přidejte na kolečka nakrájenou cibuli. Zalijte octem a olejem a přidejte horký vývar. Vše provádějte ještě na horkých nebo teplých bramborách, aby se do nich tekutiny vsákly.

3

Během procesu přidejte mletý pepř a, chcete-li, také natvrdo vařená vejce. Vše dobře promíchejte. Výsledný salát by měl být vyvážené chuti, ani příliš kyselý, ani příliš slaný, neměla by převažovat chuť cibule.

Tip: Salát se podává k vařenému hovězímu masu, rybám, slanečkům a také ke klasickým řízkům z telecího nebo kuřecího masa. Tento salát je vídeňská varianta českého bramborového salátu s majonézou, ovšem velice lehká a i v dnešní moderní Vídni stále trendy.

Foto ilustrační, zdroj: Pexels.com

Apetit magazín