Vídeňský bramborový salát je tradičně bez majonézy a tajemství receptu tkví především v zálivce. Možná si trošičku spálíte prsty, ale váš jazýček a chuťové buňky vám určitě poděkují. Lehký vídeňský bramborový salát skvělou alternativou toho majonézového a stejně dobře se hodí ke smaženému řízku i vařenému masu.
Postup
Brambory uvařte ve slupce, pokud jsou to kvalitní brambory, nebudete je muset následně loupat a můžete použít hlízy i se slupkou. Po uvaření brambory ještě teplé oloupejte (nebo viz výše neloupat) a nakrájejte na kolečka. POZOR: Brambory musí být skutečně ještě horké.
Naskládejte do vyhřáté mísy a okamžitě přidejte na kolečka nakrájenou cibuli. Zalijte octem a olejem a přidejte horký vývar. Vše provádějte ještě na horkých nebo teplých bramborách, aby se do nich tekutiny vsákly.
Během procesu přidejte mletý pepř a, chcete-li, také natvrdo vařená vejce. Vše dobře promíchejte. Výsledný salát by měl být vyvážené chuti, ani příliš kyselý, ani příliš slaný, neměla by převažovat chuť cibule.
Tip: Salát se podává k vařenému hovězímu masu, rybám, slanečkům a také ke klasickým řízkům z telecího nebo kuřecího masa. Tento salát je vídeňská varianta českého bramborového salátu s majonézou, ovšem velice lehká a i v dnešní moderní Vídni stále trendy.
Foto ilustrační, zdroj: Pexels.com