Vinná redukce udělá s dezerty opravdové zázraky. A přitom k její přípravě potřebujete jenom pouhé 3 suroviny – vanilku, červené víno a cukr. Tomu řkáme jednoduchá a přitom vysoce sofistikovaná třešinka na dortu, poháru nebo jiném dezertu.
Suroviny
Postup
Vanilkový lusk podélně rozřízněte, dřeň vyškrábněte a obojí vložte do rendlíku spolu s vínem a cukrem. Přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak ztlumte oheň a nechte omáčku pomalu redukovat do sirupovité konzistence, trvá to zhruba 30 minut. Ke konci omáčku míchejte a hlídejte, aby se nepřipálila.
Odstavte, vyjměte lusk a nalijte do čisté uzavíratelné sklenice. Omáčka chladnutím zhoustne. Podávejte o pokojové teplotě vlažné.
Omáčku uchovávejte v lednici, vydrží několik měsíců.