Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vodnice pečené v solné krustě a hořčicovo-smetanová omáčka

Pečení v krustě zachová šťávu a koncentruje chuť. Krusta sice připomíná křupavé těsto, ale bohužel se nedá jíst, protože je hodně slaná.

Vydání: 2020/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H15M
Pečení 1:15
Zelenina

Ingredience

    • 4 střední vodnice
    • na solnou krustu
    • 500 g hladké mouky
    • 300 g jemné mořské soli

    NA HOŘČICOVO-SMETANOVOU OMÁČKU

    • olivový olej
    • 2 šalotky, nakrájené nadrobno
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 1 snítka tymiánu
    • 120 ml bílého vína
    • 200 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
    • 1/2 citronu

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Na solnou krustu promíchejte v míse mouku se solí a pak postupně vmíchávejte 300 ml vody, aby vzniklo pevné těsto, možná nespotřebujete všechnu vodu. Těsto rozdělte na 4 díly, rozválejte je na dostatečně velké placky a pevně do nich zabalte vodnice.

2 Připravené vodnice dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte uprostřed trouby 60–75 minut, krusta by měla dojít barvy světlých sušenek. Do středu každé z vodnic zapíchněte špejli, měly by být měkké skrz naskrz. Pokud nejsou, pečte je dále a testujte, dokud opravdu nezměknou. Čím větší vodnice pečete, tím déle to nejspíš potrvá.

Mezitím na hořčicovo-smetanovou omáčku rozehřejte v rendlíku 1 lžíci oleje a opečte šalotku, česnek a tymián doměkka, ale tak, aby nechytly barvu. Vlijte víno a svařte ho na tři čtvrtiny objemu, pak vlijte vývar a svařte na polovinu. Vlijte smetanu, přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí (asi 10 minut), pak přeceďte a odstraňte šalotku, česnek a tymián. Vešlehejte hořčici a přidejte střik citronové šťávy.

Před podáváním naťukněte krustu a pečlivě ji odstraňte. Vodnice nakrájejte na plátky a polijte horkou omáčkou.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kedlubnovo-jablečný salát s koprem a jogurtem

Polévka z pečených topinamburů, s jedlými kaštany a tymiánem

Pečené batáty s harissovým jogurtem, oříšky a semínky

Ožehnuté mrkve s vlašskými ořechy a pomerančem

Tmavý chlebíček s celerovou zmrzlinou a hruškami v karamelu

Přidat komentář