Díky výjimečně aromatickému pylu mají květy bezu fantastickou parfémovací schopnost. Jak navoní obyčejné vepřové, o tom vás přesvědčí tenhle jednoduchý a libovonný recept na voňavé vepřové kotlety s pečenými bramborami.
Suroviny
Postup
Kotlety naklepejte, odstraňte případný přebytečný tuk a maso po okrajích nařízněte, aby se při opékání nekroutilo. Jestli máte kotlety s kostí, pak maso u kosti nařízněte (propíchněte špičkou nože), líp se propeče. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.
Na pánvi, která se dá vložit do trouby, anebo rovnou v pekáčku rozehřejte většinu oleje a kotlety z obou stran opečte, aby chytily hezkou barvu.
Pak je dejte do trouby a osolte. Kolem masa i mezi ně rozložte brambory pokrájené na klínky, pokapte zbylým olejem a překryjte alobalem. Pečte dvacet minut až půl hodiny; kotlety zkřehnou a utvoří se chutná šťáva. Pokud se příliš rychle vypéká, podlijte ji trochou horké vody.
Před podáváním poprašte maso aromatickými kvítky. Kotlety jsou skvělé i druhý den po ohřátí, kdy je bez ještě víc provoní. Před podáváním pak přihoďte trochu čerstvých kvítků.
Čím léčí
Cukry, organické kyseliny, glykosoidy, silice, antibakteriální složky, vitamin C (ve 100 g 350 mg) – to je jen část cenných látek, které v sobě bez černý má. Čaj z květů pomáhá hlavně při nachlazení.
Komentáře