Vyhlášená texaská specialita chilli con carne má své kořeny v mexické kuchyni a to je jedno z vůbec nejlepších jídel, které můžete předložit rodině nebo kamarádům. Máme pro vás podrobný návod, jak na ně! Pokud masu neholdujete, připravte si chili con carne bez masa, chutná stejně báječně.
Suroviny
Postup
Připravte si zeleninu. Nakrájejte cibuli na kostičky. Papriku rozpulte, zbavte jádřince, opláchněte a nasekejte přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupejte a nakrájejte česnek.
Pusťte se do vaření. Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte rozpálit. Do rozpáleného oleje vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut restujte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisypte česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a římský kmín. Ještě chvilku restujte, až se všechno koření rozvoní a vůně se propojí.
Teď osmahněte maso. Trochu ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že olej s cibulí a kořením bude trochu prskat. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozpadlo a bylo stejnoměrně opečené.
Na řadě je omáčka. Vývar nalijte do pánve. Přidejte konzervovaná rajčata. Potom přisypte majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte.
Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se neodpařila. Pokud ano, přidejte trochu vody. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.
Nakonec do pánve přidejte slité fazole. Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte vodu. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte; je pravděpodobné, že jídlo bude potřebovat víc soli a pepře, než jste čekali. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát. Vydržte to – je to opravdu důležité, aby se chutě rozložily a maso nasáklo všechny vůně.
TAJNÝ TIP: Kousek čokolády
Čokoláda – to je váš překvapivý trumf! Jakákoli tmavá čokoláda (mléčná i hořká) totiž chilli con carne rázem promění ve skutečnou specialitu. Stačí, když místo lžíce cukru přidáte do hrnce zároveň s fazolemi jeden nebo dva čtverečky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zamilujte si luštěniny(50 receptů )
- 13x mleté maso aneb levné a chutné večere i obědy pro celou rodinu(13 receptů )
- Chilli con carne 7x jinak: TOP recepty na pikantní pochoutku(7 receptů )
Komentáře
Tento recept dělám dlouhé roky z časopisu Apetit a je to stálice našeho jídelníčku. Nevím, proč ale došlo ke změně v receptu. V časopisu je uvedena 1 lžíce drceného kmínu a tady je 1 lžíce římského kmínu. Ten posunuje toto výborné jídlo spíš do Asie než do Texasu. Proč došlo ke změně v receptu?
Máte pravdu, že ve vydání z roku 2005 je uveden kmín místo římského kmínu. Je to patrně kvůli tomu, že v raných vydáních Apetitu jsme recepty mírně upravovali, aby se více blížily českým chutím, a při psaní receptu byla také důležitá i tehdejší dostupnost surovin. Dnes je římský kmín běžnou surovinou, dostupnou v každé samoobsluze, když jsme opravovali starší recepty, nebyl už tedy důvod nahrazovat římský kmín naším běžným kmínem. Ale do receptu na chili con carne v originální verzi opravdu patří kmín římský – obecně se ve světě používá mnohem hojněji než náš kmín (dokonce jsem se setkala s cizinci, kteří náš kmín pokládali za naprosto nezvyklé, exotické koření, zatímco římský kmín znali a používali běžně).
Tento recept jsem objevila cca před třemi lety a hned se z něj stalo nejoblíbenější rodinné jídlo! recept jsem ale ztratila a až do teď jsem zkoušela podobné varianty, ale tohle je prostě nejlepší:) díky moc autorovi
no chybí tam mrkev, celer ř.,skořice, č.koriandr, balsamico, k chilli bych přidal trochu chipotle a na závěr kousek zakysky, ale jinak je to vcelku ok...