0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vydatné chili con carne
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 700
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2104 kcal
Bílkoviny 167 g
Sacharidy 162 g
Tuky 74 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyhlášená texaská specialita chilli con carne má své kořeny v mexické kuchyni a to je jedno z vůbec nejlepších jídel, které můžete předložit rodině nebo kamarádům. Máme pro vás podrobný návod, jak na ně!

TAJNÝ TIP
Čokoláda – to je váš překvapivý trumf! Jakákoli tmavá čokoláda (mléčná i hořká) totiž chilli con carne rázem promění ve skutečnou specialitu. Stačí, když místo lžíce cukru přidáte do hrnce zároveň s fazolemi jeden nebo dva čtverečky. Ale pozor, nepřežeňte to – přece nechcete, aby typické masité jídlo získalo čokoládovou příchuť!

Suroviny

olej 1 PL
cibule 1 ks
velká
paprika červená 1 ks
čerstvá
česnek 2 stroužky
chilli sušené 1 PL
1 lžička, pokud chcete jemnější pokrm
paprika mletá sladká 1 PL
mletá
římský kmín 1 PL
vývar hovězí 300 ml
konzervovaná rajčata 400 g
majoránka (drhnutá) ½ PL
rajčatový protlak 2 ČL
sterilované
sůl
pepř
čerstvě mletý
krupicový cukr 2 PL
lze nahradit kostičkou tmavé čokolády (viz Tajný tip)

Postup

1

Připravte si zeleninu. Nakrájejte cibuli na kostičky zhruba o půlcentimetrové hraně. U cibule to půjde nejlíp, když ji přepůlíte od kořínků směrem ke stonku, oloupete a směrem od stonku krájíte na tenké plátky. Nedokrajujte je až do konce – u kořínku by měla držet pohromadě. Poté ji otočte a pokrájejte na kostičky. Papriku rozpulte, zbavte jádřince, opláchněte a nasekejte přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupejte a nakrájejte česnek.

2

Pusťte se do vaření. Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte ho minutku nebo dvě rozpálit (na elektrickém sporáku to trvá o trochu déle). Do rozžhaveného oleje vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisyp­te česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažte ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí.

3

Teď osmahněte maso. Trochu ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že olej s cibulí a kořením bude trochu prskat. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Udržujte střední plamen – maso by mělo být dokřupava usmažené, nikoli dušené. Pokud byste ho ale smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se ke koření.

4

Na řadě je omáčka. Vývar přilijte do pánve. Totéž proveďte s konzervovanými rajčaty. Potom přisypte majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte.

5

Poduste maso s omáčkou. Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidejte dvě lžíce vody a podívejte se, jestli jste opravdu ztlumili plamen na minimum. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.

6

Nakonec přidejte fazole. S pomocí cedníku je slijte a přidejte do pánve. Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte; je pravděpodobné, že jídlo bude potřebovat víc soli a pepře, než jste čekali. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát. Vydržte to – je to opravdu důležité, aby se chutě rozložily a maso nasáklo všechny vůně.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/11

Komentáře

Anonym

fazolky po mexicku milujeme celá rodina. Já je dělával trochu jinak, ale teď jsem vyzkoušel tento recept a asi už jiný dělat nebudu!!!Všem hrozně chutná!!

Urszula Szczepanak

Chiilli con carne je typicky americke jidlo pochazejici z Texasu...te dy Ne mexicke fazole

Anonym

tenhle Váš recept znám už od té doby, co poprvé v Apt vyšel, od té doby jsme to "měli na talíři" už hodněkrát, jiná verze ChCC nepřipadá v úvahu:-) a rozšiřuji jej dál...Dnes jsem koupila u svého řezníka masíčko a zítra bude "sváteční oběd"...už teď se těším až to dnes připravím...do zítra se uleží...Vařím to vždycky až pozdě večer, jinak by jsem to "sežrali" hned :-))

Anonym

Dnes jsme měli tuto lahůdku k obědu. Fakt nemá chybu. Dělala jsem dřív vždy jen ze zakoupené směsi koření. Vyzkoušela jsem i tajný tip. Prostě perfektní. Jen se nepsalo o příloze. Já to riskla - v mrazáku jsem měla tzv. šumavské knedlíky (klasické bramborové knedlíky, kam přidám nakrájenou housku jako do houskových). Knedlíky jsem opekla na pánvi na trošce sádla - a bylo to prostě ono.

Anonym

Fantazii se meze nekladou,ale myslim že naky mexikanec by ti za tohle sejmul hlavu z krku .................

Urszula Szczepanak

Mexican mozna aovšem nejde o mexický pokrm Chilli con carne je typicke americke jidlo pochazejici z Texasu...

Anonym

aby melo vice mexicke chuti tak ja mu pridavam cerstvy koriandr.

Anonym

Opravdu moc dobré, dělala jsem to už mnohokrák a vždy všem moc chutnalo.Místo přílohy dávám dobrý chlém.

Anonym

Tento recept se stal naprostým hitem naší rodiny. Jako přílohu se nebojíme použít rýži. Jelikož děláme dvojitou dávku, k dalšímu chodu (večeře) se podává pečivo dle chuti strávníků. Skutečně tento recept nemá chybku.

Anonym

Recept se nachází v č.11/05, str.58

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč