0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vydatné chili con carne

Vydatné chili con carne
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vydatné chili con carne

4.4 / 5. Počet hodnocení: 660
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2104 kcal
Bílkoviny 167 g
Sacharidy 162 g
Tuky 74 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyhlášená texaská specialita chilli con carne má své kořeny v mexické kuchyni a to je jedno z vůbec nejlepších jídel, které můžete předložit rodině nebo kamarádům. Máme pro vás podrobný návod, jak na ně!

TAJNÝ TIP
Čokoláda – to je váš překvapivý trumf! Jakákoli tmavá čokoláda (mléčná i hořká) totiž chilli con carne rázem promění ve skutečnou specialitu. Stačí, když místo lžíce cukru přidáte do hrnce zároveň s fazolemi jeden nebo dva čtverečky. Ale pozor, nepřežeňte to – přece nechcete, aby typické masité jídlo získalo čokoládovou příchuť!

Suroviny

olej 1 PL
cibule 1 ks
velká
paprika červená 1 ks
čerstvá
česnek 2 stroužky
chilli sušené 1 PL
1 lžička, pokud chcete jemnější pokrm
paprika mletá sladká 1 PL
mletá
římský kmín 1 PL
hovězí maso mleté 500 g
vývar hovězí 300 ml
konzervovaná rajčata 400 g
majoránka (drhnutá) 0.5 PL
rajčatový protlak 2 ČL
fazole červené 400 g
sterilované
sůl
pepř
čerstvě mletý
krupicový cukr 2 PL
lze nahradit kostičkou tmavé čokolády (viz Tajný tip)

Postup

1

Připravte si zeleninu. Nakrájejte cibuli na kostičky zhruba o půlcentimetrové hraně. U cibule to půjde nejlíp, když ji přepůlíte od kořínků směrem ke stonku, oloupete a směrem od stonku krájíte na tenké plátky. Nedokrajujte je až do konce – u kořínku by měla držet pohromadě. Poté ji otočte a pokrájejte na kostičky. Papriku rozpulte, zbavte jádřince, opláchněte a nasekejte přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupejte a nakrájejte česnek.

2

Pusťte se do vaření. Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte ho minutku nebo dvě rozpálit (na elektrickém sporáku to trvá o trochu déle). Do rozžhaveného oleje vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisyp­te česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažte ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí.

3

Teď osmahněte maso. Trochu ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že olej s cibulí a kořením bude trochu prskat. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Udržujte střední plamen – maso by mělo být dokřupava usmažené, nikoli dušené. Pokud byste ho ale smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se ke koření.

4

Na řadě je omáčka. Vývar přilijte do pánve. Totéž proveďte s konzervovanými rajčaty. Potom přisypte majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte.

5

Poduste maso s omáčkou. Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidejte dvě lžíce vody a podívejte se, jestli jste opravdu ztlumili plamen na minimum. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.

6

Nakonec přidejte fazole. S pomocí cedníku je slijte a přidejte do pánve. Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte; je pravděpodobné, že jídlo bude potřebovat víc soli a pepře, než jste čekali. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát. Vydržte to – je to opravdu důležité, aby se chutě rozložily a maso nasáklo všechny vůně.

Související články

5 důvodů, proč si dopřát chilli
  • Tipy a triky

5 důvodů, proč si dopřát chilli

V české kuchyni nejsou tak hojně používány jako například v té thajské, přesto se ale vyplatí je do jídelníčku zakomponovat. Mají spoustu zdravotních benefitů, vytváří hormony štěstí a fungují jako prevence proti různým nemocem. Papričky...
Jak správně pracovat s chilli papričkami?
  • Tipy a triky

Jak správně pracovat s chilli papričkami?

Každý z vás už jistě někdy zažil nežádoucí pálivost v oblasti rukou nebo dokonce očí při práci s chilli papričkami. Dá se však nepříjemnému pálení zamezit nebo dokonce předcházet? Podívejte se na naše tipy a nechte vyniknout pálivost chilli...

Související články

Znáte rozdíl mezi chilli, kajenským pepřem a pálivou paprikou?
  • Zajímavosti

Znáte rozdíl mezi chilli, kajenským pepřem a pálivou paprikou?

Občas není na škodu, když si člověk utřídí pojmy. Obzvláště to platí v momentě, kdy pracujeme s ostrými chilli papričkami, se kterými je důležité nakládat opatrně a s rozmyslem. Pojďme si tedy jednou provždy vysvětlit, jaký je rozdíl mezi...
5 důvodů, proč si dopřát chilli
  • Tipy a triky

5 důvodů, proč si dopřát chilli

V české kuchyni nejsou tak hojně používány jako například v té thajské, přesto se ale vyplatí je do jídelníčku zakomponovat. Mají spoustu zdravotních benefitů, vytváří hormony štěstí a fungují jako prevence proti různým nemocem. Papričky...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/11

Komentáře

Anonym

fazolky po mexicku milujeme celá rodina. Já je dělával trochu jinak, ale teď jsem vyzkoušel tento recept a asi už jiný dělat nebudu!!!Všem hrozně chutná!!

Anonym

tenhle Váš recept znám už od té doby, co poprvé v Apt vyšel, od té doby jsme to "měli na talíři" už hodněkrát, jiná verze ChCC nepřipadá v úvahu:-) a rozšiřuji jej dál...Dnes jsem koupila u svého řezníka masíčko a zítra bude "sváteční oběd"...už teď se těším až to dnes připravím...do zítra se uleží...Vařím to vždycky až pozdě večer, jinak by jsem to "sežrali" hned :-))

Anonym

Dnes jsme měli tuto lahůdku k obědu. Fakt nemá chybu. Dělala jsem dřív vždy jen ze zakoupené směsi koření. Vyzkoušela jsem i tajný tip. Prostě perfektní. Jen se nepsalo o příloze. Já to riskla - v mrazáku jsem měla tzv. šumavské knedlíky (klasické bramborové knedlíky, kam přidám nakrájenou housku jako do houskových). Knedlíky jsem opekla na pánvi na trošce sádla - a bylo to prostě ono.

Anonym

Fantazii se meze nekladou,ale myslim že naky mexikanec by ti za tohle sejmul hlavu z krku .................

Anonym

aby melo vice mexicke chuti tak ja mu pridavam cerstvy koriandr.

Anonym

Opravdu moc dobré, dělala jsem to už mnohokrák a vždy všem moc chutnalo.Místo přílohy dávám dobrý chlém.

Anonym

Tento recept se stal naprostým hitem naší rodiny. Jako přílohu se nebojíme použít rýži. Jelikož děláme dvojitou dávku, k dalšímu chodu (večeře) se podává pečivo dle chuti strávníků. Skutečně tento recept nemá chybku.

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit