Výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem jsou klasikou české kuchyně, která nikdy nezklame. Šťavnaté kousky pečeného masa doplněné jemným špenátem a nadýchaným bramborovým knedlíkem tvoří souhru chutí pro nedělní oběd nebo sváteční příležitost. Co si je tentokrát připravit úplně bez lepku, aby si na nich mohli pochutnat opravdu všichni?
Suroviny
Postup
Všechno vepřové maso nakrájejte na asi 3cm kostky a vsypte do pekáčku.
Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek utřete a spolu s kmínem dejte všechno do pekáčku.
Osolte, opepřete a vše pořádně promíchejte a prsty promněte.
Přilijte pivo i vývar, pekáček zakryjte alobalem a pečte v troubě na 200 °C cca 40 minut.
Odstraňte alobal a pečte doměkka a dočervena dalších asi 30 minut. Občas zamíchejte, podle potřeby podlévejte vodou nebo vývarem.
Brambory nastrouhejte najemno, přidejte ostatní ingredience a rukama zpracujte hladké těsto.
Vytvarujte bochánek a rozdělte jej na 2 stejné kusy, z každého pak na pomoučněné ploše vytvarujte šišku.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu, stáhněte lehce oheň (tak, aby voda nebublala a byla těsně pod bodem varu) a vložte knedlíky.
Vařte je za občasného obracení cca 20 minut. Po uvaření je nakrájejte pomocí nitě na plátky.
Na špenát zpěňte v rendlíku na másle cibuli s česnekem, přidejte špenát, osolte a podlijte smetanou.
Duste přiklopené, aby se rozmrazil a důkladně prohřál, ale ne zbytečně déle (řiďte se údaji na obalu).
Podávejte k výpečkům s bramborovým knedlíkem.