Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 3
Více než dvě hodiny Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4384 kcal
Bílkoviny 244 g
Sacharidy 396 g
Tuky 181 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem jsou klasikou české kuchyně, která nikdy nezklame. Šťavnaté kousky pečeného masa doplněné jemným špenátem a nadýchaným bramborovým knedlíkem tvoří souhru chutí pro nedělní oběd nebo sváteční příležitost. Co si je tentokrát připravit úplně bez lepku, aby si na nich mohli pochutnat opravdu všichni?

Související recepty

Suroviny

bez kosti, lze nahradit vepřovým bokem
nadrobno
česnek 5 stroužků
drcený
kmín 1 PL
celý
sůl
pepř
čerstvě mletý
bez lepku
vývar hovězí 1 l
nebo dle potřeby
Na bramborový knedlík
oloupané (varný typ B, BC)
škrob 50 g
bramborový
mouka rýžová 150 g
hladká + na podsypání
sůl 3 g
+ na vaření
vejce 1 ks
velikost M (55-60 g)
Na špenát
sůl
nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno

Postup

1

Všechno vepřové maso nakrájejte na asi 3cm kostky a vsypte do pekáčku.

2

Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek utřete a spolu s kmínem dejte všechno do pekáčku.

3

Osolte, opepřete a vše pořádně promíchejte a prsty promněte.

4

Přilijte pivo i vývar, pekáček zakryjte alobalem a pečte v troubě na 200 °C cca 40 minut.

5

Odstraňte alobal a pečte doměkka a dočervena dalších asi 30 minut. Občas zamíchejte, podle potřeby podlévejte vodou nebo vývarem.

6

Brambory nastrouhejte najemno, přidejte ostatní ingredience a rukama zpracujte hladké těsto.

7

Vytvarujte bochánek a rozdělte jej na 2 stejné kusy, z každého pak na pomoučněné ploše vytvarujte šišku.

8

Ve velkém hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu, stáhněte lehce oheň (tak, aby voda nebublala a byla těsně pod bodem varu) a vložte knedlíky.

9

Vařte je za občasného obracení cca 20 minut. Po uvaření je nakrájejte pomocí nitě na plátky.

10

Na špenát zpěňte v rendlíku na másle cibuli s česnekem, přidejte špenát, osolte a podlijte smetanou.

11

Duste přiklopené, aby se rozmrazil a důkladně prohřál, ale ne zbytečně déle (řiďte se údaji na obalu).

12

Podávejte k výpečkům s bramborovým knedlíkem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/10

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...