Suroviny
uzené maso
250
g
zelí kysané
300
g
sušené švestky
50
g
cibule
2
ks
česnek
4
stroužky
pepř celý
4
kuličky
bobkový list
2
ks
paprika mletá sladká
1
PL
osmahnutá na másle
klobása
1
ks
smetana
150
ml
rozmíchaná se lžící mouky
sůl
pepř
Postup
1
Dobře omyté uzené dejte vařit a hned sceďte; tak odstraníte přebytečnou uzenářskou sůl. Pak ho zalijte vlažnou vodou a uveďte znovu do varu. Po dvaceti minutách přidejte vymačkané a překrájené zelí (lák si nechte na závěrečné dochucení). Poté přihoďte cibuli nakrájenou na kolečka, oloupaný česnek, sušené švestky, nakrájenou klobásu, koření a mírně vařte asi dvě hodiny. Měkké maso vyjměte a nechte trochu vychladnout.
2
Polévku mezitím zahustěte smetanou s moukou; přidejte osmahnutou papriku a ještě krátce povařte. Vraťte maso nakrájené na úhledné kousky, a je-li třeba, ještě polévku dochuťte lákem, solí a pepřem. Podávejte nejlépe s chlebem, případně s jiným čerstvým pečivem.