„Vzpomínka na italské léto“ – Broskvový dort s bílou čokoládou, rozmarýnem, karamelizovanými piniovými oříšky a limoncellem

„Vzpomínka na italské léto“ – Broskvový dort s bílou čokoládou, rozmarýnem, karamelizovanými piniovými oříšky a limoncellem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

na dort:

225 g změklého másla

350 g cukru

4 velká vejce

semínka z jednoho vanilkového lusku nebo lžička vanilkové esence

nastrouhaná kůra z 1 biocitronu

350 g hladké mouky

1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva

¾ čajové lžičky jedlé sody

špetka soli

225 ml zakysané smetany + lžíce mléka

2 lžíce limoncella

2 menší broskve – v sezoně čerstvé, v zimě poslouží konzervované

 

na sirup:

80 ml limoncella

šťáva z půl citronu

5 lžic cukru

rozmarýn

 

na krém:

250 ml smetany ke šlehání

2 snítky rozmarýnu

500 ml mascarpone

4 lžíce limoncella

300 ml bílé čokolády

 

Na karamelizované piniové oříšky:

50 g piniových oříšků

3 - 5 lžic krupicového cukru

 

Na dokončení:

150 g broskvového džemu

bílá čokoláda, smetana ke šlehání a mandle na šištičky

bílá čokoláda, gelová potravinářská barva a jedlé květy na čokoládové střepy

ovoce a květiny na dozdobení

Postup:

  1. 1.Troubu předehřejeme na 170°C. Dvě malé dortové formy o průměru 17 cm vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem (dno a boky zvlášť, aby nám papír nezdeformoval upečený korpus). Já preferuji menší a vyšší dortíky, lze také upéct do větší formy, pak bude dort nižší.
  2. 2. Máslo vyšleháme s cukrem do lehké, světlé pěny. Postupně zašleháváme jedno vejce pokojové teploty za druhým. Poté přidáme dvě lžíce likéru limoncello.
  3. 3. Přidáme vanilku a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Kůru doporučuji případně i pokrájet nožem na co nejmenší kousíčky, aby v dortu nevadila, nelezla do zubů, ale pouze jen ochucovala.
  4. 4. Prosejeme mouku společně s kypřícím práškem, jedlou sodou a špetkou soli.
  5. Zakysanou smetanu smícháme se lžící mléka. Po částech a střídavě s moukou ji zamícháváme k našlehanému máslu s cukrem a vejci.
  6. 5. Do těsta pomalu ručně zamícháme na menší kousky pokrájené broskve.
  7. 6. Rozprostřeme do forem a pečeme cca 35 – 45 minut, závisí to na výšce korpusu, nikdy však neselže kontrola pomocí zapíchnuté špejle. Počítejte s tím, že dort s čerstvým ovocem se peče spíše déle, ale samozřejmě se nesmí spálit.
  8. 7. Korpusy necháme vychladnout a mezitím si připravíme čokoládové střepy. V mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni rozpustíme 300 g bílé čokolády. Rozdělíme ji na dvě části, které lehce obarvíme potravinářským barvivem (já použila růžové a zelené). Čokoládu nalijeme na plech nebo pekáček vyložený pečícím papírem; tam, kde se barvy potkávají, můžete vytvořit mramorování nožem. Lehce uhladíme stěrkou a poté poklademe jedlými květy a rozmarýnem. Necháme ztuhnout a poté nakrájíme na kousky požadovaných tvarů.
  9. 8. Čokoládové šišky na ozdobu si můžeme připravit takto: z bílé čokolády rozpuštěné s trochou smetany po zchladnutí tvarujeme malé šištičky, na které pomocí rozpuštěné čokolády a štětce lepíme plátky mandlí.
  10. 9. Připravíme si karamelizované piniové oříšky. Ve větší nepřilnavé pánvi opražíme oříšky dozlatova, posypeme cukrem, zamícháme a necháme zkaramelizovat. Větší část oříšků pokrájíme nožem nebo v robotu na středně jemno, trochu si necháme stranou vcelku na ozdobu.

 

Příprava krému:

  1. 1. Krém začneme připravovat den předem. Smetanu nalijeme do rendlíku, přidáme snítky rozmarýnu a zahříváme těsně pod bod varu (nesmí se vařit, jinak se nevyšlehá!). Necháme vystydnout nejlépe přes noc.
  2. 2. Do mascarpone pomalu zašleháme 300 g rozpuštěné zchladlé čokolády a přidáme limoncello. Ze šlehačky odstraníme rozmarýn, vyšleháme do tuha a stěrkou zamícháme do mascarpone. V sezoně můžeme přidat na kousky nakrájené broskve, potom si ale musíme dát stranou část krému na potažení, který by měl zůstat bílý a bez kousků.

 

Sestavení dortu:

  1. 1. Sirup na potření korpusů si připravíme z 80 ml limoncella, šťávy z půl citronu, 5 lžic cukru a pár snítek rozmarýnu. Všechny ingredience krátce svaříme do malinko hustšího sirupu.
  2. 2. Korpusy zarovnáme nožem do roviny, rozkrojíme na dva pláty a hojně je potřeme citronovo-rozmarýnovým sirupem.
  3. 3. Pokud nám zbyde sirup, přidáme k němu broskvovou marmeládu a zahřejeme v rendlíku. Můžeme přidat ještě limnocello nebo rozmarýn. Chceme-li, můžeme propasírovat, já mám radši, když zůstanou kousky. V sezoně si můžeme připravit pyré z čerstvých broskví.
  4. 4. Každý plát potřeme vrstvou broskvové marmelády, vrstvou krému a posypeme pokrájenými karamelovými piniovými oříšky.
  5. 5. Dort potřeme zbylým krémem a uhladíme stěrkou. Necháme ztuhnout v lednici.
  6. Ozdobíme podle fantazie květinovými střepy, mandlovými šiškami, ovocem (v sezoně nejlépe broskve, v zimě exotiku navodí třeba mnou použité kumquaty) a karamelizovanými piniovými oříšky.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...
  • Tipy redakce

Zažijte party s lahůdkami od moře

Ne každý se letos vydává k moři, proto možná nastal čas přiblížit si Středomoří s pomocí typických chutí. Co takhle připravit si lahodné přímořské pokrmy u vás doma? Pojďme se společně podívat na jednoduché pokrmy, které vás během...
  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Obchod Apetit