Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Broskvový dort s bílou čokoládou a rozmarýnem

Broskvový dort s bílou čokoládou a rozmarýnem

Hodnocení receptu
4.7/5 Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11830 kcal
Bílkoviny 164 g
Sacharidy 1144 g
Tuky 709 g
Vláknina 83 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

na korpus
máslo 225 g
změklé
cukr 350 g
vejce 4 ks
kůra z 1 biocitronu
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
limoncello 2 PL
lze nahradit kompotovanými
na sirup
limoncello 80 ml
z půl citronu
cukr 5 PL
rozmarýn
na krém
rozmarýn 2 snítky
limoncello 4 PL
Na karamelizované piniové oříšky
piniové oříšky 50 g
Na dokončení
broskvový džem 150 g
mandle celé
ovoce
čerstvé jedlé květy

Postup

1

Troubu předehřejeme na 170°C. Dvě malé dortové formy o průměru 17 cm vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem (dno a boky zvlášť, aby nám papír nezdeformoval upečený korpus). Já preferuji menší a vyšší dortíky, lze také upéct do větší formy, pak bude dort nižší.

2

Máslo vyšleháme s cukrem do lehké, světlé pěny. Postupně zašleháváme jedno vejce pokojové teploty za druhým. Poté přidáme dvě lžíce likéru limoncello.

3

Přidáme vanilku a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Kůru doporučuji případně i pokrájet nožem na co nejmenší kousíčky, aby v dortu nevadila, nelezla do zubů, ale pouze jen ochucovala.

4

Prosejeme mouku společně s kypřícím práškem, jedlou sodou a špetkou soli.

5

Zakysanou smetanu smícháme se lžící mléka. Po částech a střídavě s moukou ji zamícháváme k našlehanému máslu s cukrem a vejci.

6

Do těsta pomalu ručně zamícháme na menší kousky pokrájené broskve.

7

Rozprostřeme do forem a pečeme cca 35 – 45 minut, závisí to na výšce korpusu, nikdy však neselže kontrola pomocí zapíchnuté špejle. Počítejte s tím, že dort s čerstvým ovocem se peče spíše déle, ale samozřejmě se nesmí spálit.

8

Korpusy necháme vychladnout a mezitím si připravíme čokoládové střepy. V mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni rozpustíme 300 g bílé čokolády. Rozdělíme ji na dvě části, které lehce obarvíme potravinářským barvivem (já použila růžové a zelené). Čokoládu nalijeme na plech nebo pekáček vyložený pečícím papírem; tam, kde se barvy potkávají, můžete vytvořit mramorování nožem. Lehce uhladíme stěrkou a poté poklademe jedlými květy a rozmarýnem. Necháme ztuhnout a poté nakrájíme na kousky požadovaných tvarů.

9

Čokoládové šišky na ozdobu si můžeme připravit takto: z bílé čokolády rozpuštěné s trochou smetany po zchladnutí tvarujeme malé šištičky, na které pomocí rozpuštěné čokolády a štětce lepíme plátky mandlí.

10

Připravíme si karamelizované piniové oříšky. Ve větší nepřilnavé pánvi opražíme oříšky dozlatova, posypeme cukrem, zamícháme a necháme zkaramelizovat. Větší část oříšků pokrájíme nožem nebo v robotu na středně jemno, trochu si necháme stranou vcelku na ozdobu.

11

Příprava krému:

Krém začneme připravovat den předem. Smetanu nalijeme do rendlíku, přidáme snítky rozmarýnu a zahříváme těsně pod bod varu (nesmí se vařit, jinak se nevyšlehá!). Necháme vystydnout nejlépe přes noc.

12

Do mascarpone pomalu zašleháme 300 g rozpuštěné zchladlé čokolády a přidáme limoncello. Ze šlehačky odstraníme rozmarýn, vyšleháme do tuha a stěrkou zamícháme do mascarpone. V sezoně můžeme přidat na kousky nakrájené broskve, potom si ale musíme dát stranou část krému na potažení, který by měl zůstat bílý a bez kousků.

13

Sestavení dortu:

Sirup na potření korpusů si připravíme z 80 ml limoncella, šťávy z půl citronu, 5 lžic cukru a pár snítek rozmarýnu. Všechny ingredience krátce svaříme do malinko hustšího sirupu.

14

Korpusy zarovnáme nožem do roviny, rozkrojíme na dva pláty a hojně je potřeme citronovo-rozmarýnovým sirupem.

15

Pokud nám zbyde sirup, přidáme k němu broskvovou marmeládu a zahřejeme v rendlíku. Můžeme přidat ještě limnocello nebo rozmarýn. Chceme-li, můžeme propasírovat, já mám radši, když zůstanou kousky. V sezoně si můžeme připravit pyré z čerstvých broskví.

16

Každý plát potřeme vrstvou broskvové marmelády, vrstvou krému a posypeme pokrájenými karamelovými piniovými oříšky.

17

Dort potřeme zbylým krémem a uhladíme stěrkou. Necháme ztuhnout v lednici.

18

Ozdobíme podle fantazie květinovými střepy, mandlovými šiškami, ovocem (v sezoně nejlépe broskve, v zimě exotiku navodí třeba mnou použité kumquaty) a karamelizovanými piniovými oříšky.

Autor: Krista Š.

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...