


recept
o dort na obálku
„Vzpomínka na italské léto“ – Broskvový dort s bílou čokoládou, rozmarýnem, karamelizovanými piniovými oříšky a limoncellem
Tento dort vším evokuje léto v Itálii. Rozmarýn a piniové oříšky, citrónové limoncello, šťavnaté broskve, to vše je pro mě ztělesněním dovolené a léta u moře, ve stínu borovic, s tradičním italským likérem v jedné ruce a právě utrženou broskví v ruce druhé. Tento dort je nejlepší v sezóně broskví, které se skvěle doplňují s kyselým limoncellem, aromatickým rozmarýnem a sladkým krémem z bílé čokolády.
Ingredience
na dort:
225 g změklého másla
350 g cukru
4 velká vejce
semínka z jednoho vanilkového lusku nebo lžička vanilkové esence
nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
350 g hladké mouky
1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
¾ čajové lžičky jedlé sody
špetka soli
225 ml zakysané smetany + lžíce mléka
2 lžíce limoncella
2 menší broskve – v sezoně čerstvé, v zimě poslouží konzervované
na sirup:
80 ml limoncella
šťáva z půl citronu
5 lžic cukru
rozmarýn
na krém:
250 ml smetany ke šlehání
2 snítky rozmarýnu
500 ml mascarpone
4 lžíce limoncella
300 ml bílé čokolády
Na karamelizované piniové oříšky:
50 g piniových oříšků
3 - 5 lžic krupicového cukru
Na dokončení:
150 g broskvového džemu
bílá čokoláda, smetana ke šlehání a mandle na šištičky
bílá čokoláda, gelová potravinářská barva a jedlé květy na čokoládové střepy
ovoce a květiny na dozdobení
Příprava jídla
Postup:
- 1.Troubu předehřejeme na 170°C. Dvě malé dortové formy o průměru 17 cm vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem (dno a boky zvlášť, aby nám papír nezdeformoval upečený korpus). Já preferuji menší a vyšší dortíky, lze také upéct do větší formy, pak bude dort nižší.
- 2. Máslo vyšleháme s cukrem do lehké, světlé pěny. Postupně zašleháváme jedno vejce pokojové teploty za druhým. Poté přidáme dvě lžíce likéru limoncello.
- 3. Přidáme vanilku a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Kůru doporučuji případně i pokrájet nožem na co nejmenší kousíčky, aby v dortu nevadila, nelezla do zubů, ale pouze jen ochucovala.
- 4. Prosejeme mouku společně s kypřícím práškem, jedlou sodou a špetkou soli.
- Zakysanou smetanu smícháme se lžící mléka. Po částech a střídavě s moukou ji zamícháváme k našlehanému máslu s cukrem a vejci.
- 5. Do těsta pomalu ručně zamícháme na menší kousky pokrájené broskve.
- 6. Rozprostřeme do forem a pečeme cca 35 – 45 minut, závisí to na výšce korpusu, nikdy však neselže kontrola pomocí zapíchnuté špejle. Počítejte s tím, že dort s čerstvým ovocem se peče spíše déle, ale samozřejmě se nesmí spálit.
- 7. Korpusy necháme vychladnout a mezitím si připravíme čokoládové střepy. V mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni rozpustíme 300 g bílé čokolády. Rozdělíme ji na dvě části, které lehce obarvíme potravinářským barvivem (já použila růžové a zelené). Čokoládu nalijeme na plech nebo pekáček vyložený pečícím papírem; tam, kde se barvy potkávají, můžete vytvořit mramorování nožem. Lehce uhladíme stěrkou a poté poklademe jedlými květy a rozmarýnem. Necháme ztuhnout a poté nakrájíme na kousky požadovaných tvarů.
- 8. Čokoládové šišky na ozdobu si můžeme připravit takto: z bílé čokolády rozpuštěné s trochou smetany po zchladnutí tvarujeme malé šištičky, na které pomocí rozpuštěné čokolády a štětce lepíme plátky mandlí.
- 9. Připravíme si karamelizované piniové oříšky. Ve větší nepřilnavé pánvi opražíme oříšky dozlatova, posypeme cukrem, zamícháme a necháme zkaramelizovat. Větší část oříšků pokrájíme nožem nebo v robotu na středně jemno, trochu si necháme stranou vcelku na ozdobu.
Příprava krému:
- 1. Krém začneme připravovat den předem. Smetanu nalijeme do rendlíku, přidáme snítky rozmarýnu a zahříváme těsně pod bod varu (nesmí se vařit, jinak se nevyšlehá!). Necháme vystydnout nejlépe přes noc.
- 2. Do mascarpone pomalu zašleháme 300 g rozpuštěné zchladlé čokolády a přidáme limoncello. Ze šlehačky odstraníme rozmarýn, vyšleháme do tuha a stěrkou zamícháme do mascarpone. V sezoně můžeme přidat na kousky nakrájené broskve, potom si ale musíme dát stranou část krému na potažení, který by měl zůstat bílý a bez kousků.
Sestavení dortu:
- 1. Sirup na potření korpusů si připravíme z 80 ml limoncella, šťávy z půl citronu, 5 lžic cukru a pár snítek rozmarýnu. Všechny ingredience krátce svaříme do malinko hustšího sirupu.
- 2. Korpusy zarovnáme nožem do roviny, rozkrojíme na dva pláty a hojně je potřeme citronovo-rozmarýnovým sirupem.
- 3. Pokud nám zbyde sirup, přidáme k němu broskvovou marmeládu a zahřejeme v rendlíku. Můžeme přidat ještě limnocello nebo rozmarýn. Chceme-li, můžeme propasírovat, já mám radši, když zůstanou kousky. V sezoně si můžeme připravit pyré z čerstvých broskví.
- 4. Každý plát potřeme vrstvou broskvové marmelády, vrstvou krému a posypeme pokrájenými karamelovými piniovými oříšky.
- 5. Dort potřeme zbylým krémem a uhladíme stěrkou. Necháme ztuhnout v lednici.
- Ozdobíme podle fantazie květinovými střepy, mandlovými šiškami, ovocem (v sezoně nejlépe broskve, v zimě exotiku navodí třeba mnou použité kumquaty) a karamelizovanými piniovými oříšky.
Přidat komentář