Suroviny
Postup
Troubu předehřejeme na 170°C. Dvě malé dortové formy o průměru 17 cm vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem (dno a boky zvlášť, aby nám papír nezdeformoval upečený korpus). Já preferuji menší a vyšší dortíky, lze také upéct do větší formy, pak bude dort nižší.
Máslo vyšleháme s cukrem do lehké, světlé pěny. Postupně zašleháváme jedno vejce pokojové teploty za druhým. Poté přidáme dvě lžíce likéru limoncello.
Přidáme vanilku a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Kůru doporučuji případně i pokrájet nožem na co nejmenší kousíčky, aby v dortu nevadila, nelezla do zubů, ale pouze jen ochucovala.
Prosejeme mouku společně s kypřícím práškem, jedlou sodou a špetkou soli.
Zakysanou smetanu smícháme se lžící mléka. Po částech a střídavě s moukou ji zamícháváme k našlehanému máslu s cukrem a vejci.
Do těsta pomalu ručně zamícháme na menší kousky pokrájené broskve.
Rozprostřeme do forem a pečeme cca 35 – 45 minut, závisí to na výšce korpusu, nikdy však neselže kontrola pomocí zapíchnuté špejle. Počítejte s tím, že dort s čerstvým ovocem se peče spíše déle, ale samozřejmě se nesmí spálit.
Korpusy necháme vychladnout a mezitím si připravíme čokoládové střepy. V mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni rozpustíme 300 g bílé čokolády. Rozdělíme ji na dvě části, které lehce obarvíme potravinářským barvivem (já použila růžové a zelené). Čokoládu nalijeme na plech nebo pekáček vyložený pečícím papírem; tam, kde se barvy potkávají, můžete vytvořit mramorování nožem. Lehce uhladíme stěrkou a poté poklademe jedlými květy a rozmarýnem. Necháme ztuhnout a poté nakrájíme na kousky požadovaných tvarů.
Čokoládové šišky na ozdobu si můžeme připravit takto: z bílé čokolády rozpuštěné s trochou smetany po zchladnutí tvarujeme malé šištičky, na které pomocí rozpuštěné čokolády a štětce lepíme plátky mandlí.
Připravíme si karamelizované piniové oříšky. Ve větší nepřilnavé pánvi opražíme oříšky dozlatova, posypeme cukrem, zamícháme a necháme zkaramelizovat. Větší část oříšků pokrájíme nožem nebo v robotu na středně jemno, trochu si necháme stranou vcelku na ozdobu.
Příprava krému:
Krém začneme připravovat den předem. Smetanu nalijeme do rendlíku, přidáme snítky rozmarýnu a zahříváme těsně pod bod varu (nesmí se vařit, jinak se nevyšlehá!). Necháme vystydnout nejlépe přes noc.
Do mascarpone pomalu zašleháme 300 g rozpuštěné zchladlé čokolády a přidáme limoncello. Ze šlehačky odstraníme rozmarýn, vyšleháme do tuha a stěrkou zamícháme do mascarpone. V sezoně můžeme přidat na kousky nakrájené broskve, potom si ale musíme dát stranou část krému na potažení, který by měl zůstat bílý a bez kousků.
Sestavení dortu:
Sirup na potření korpusů si připravíme z 80 ml limoncella, šťávy z půl citronu, 5 lžic cukru a pár snítek rozmarýnu. Všechny ingredience krátce svaříme do malinko hustšího sirupu.
Korpusy zarovnáme nožem do roviny, rozkrojíme na dva pláty a hojně je potřeme citronovo-rozmarýnovým sirupem.
Pokud nám zbyde sirup, přidáme k němu broskvovou marmeládu a zahřejeme v rendlíku. Můžeme přidat ještě limnocello nebo rozmarýn. Chceme-li, můžeme propasírovat, já mám radši, když zůstanou kousky. V sezoně si můžeme připravit pyré z čerstvých broskví.
Každý plát potřeme vrstvou broskvové marmelády, vrstvou krému a posypeme pokrájenými karamelovými piniovými oříšky.
Dort potřeme zbylým krémem a uhladíme stěrkou. Necháme ztuhnout v lednici.
Ozdobíme podle fantazie květinovými střepy, mandlovými šiškami, ovocem (v sezoně nejlépe broskve, v zimě exotiku navodí třeba mnou použité kumquaty) a karamelizovanými piniovými oříšky.