Tuhle polévku si můžete uvařit kdykoli samostatně, anebo na ni lze zužitkovat vývar a trochu masa od vaření jitrnic. Koleno, které nepřijde do polévky ani do jitrnic, snězte jako ovar. Velkou výhodou je, že kroupy jsou schované v jelítku a to se dá podávat zvlášť, ne všichni je totiž milují.
Suroviny
Postup
Koleno omyjte, případné chloupky opalte předem nad plamenem a koleno podélně nakrojte až ke kosti anebo vykostěte, nakrájejte na kusy, ale dejte vařit všechno včetně kostí. Vložte
do hrnce, zalijte zhruba 2 litry vody, přiveďte k varu, chvíli vařte a pak vodu se sraženými bílkovinami a jinými nečistotami slijte. Poté koleno zalijte novou vodou, osolte, přidejte koření a cibuli a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a táhněte asi 2 hodiny doměkka. V půlce varu přidejte očištěnou kořenovou zeleninu.
Změklé koleno vylovte a vývar přeceďte do hrnce (zeleninu nevyhazujte, chcete-li ji jíst). Vsypte do něj brambory, přiveďte k varu a uvařte je doměkka.
Mezitím opečte jelito na tuku a nakrájejte tu zeleninu, kterou se chystáte jíst v polévce, a přidejte ji zpátky do vývaru. Z kolena oberte libové maso a v přiměřeném množství ho přidejte do vývaru. Polévku dosolte, popřípadě dopepřete. Podávejte s jelítkem, ozdobenou nasekanými bylinkami.