0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

,Zabijačková‘ polévka z vepřového kolena

,Zabijačková‘ polévka z vepřového kolena
ZDROJ: Apetit
sdílet:

,Zabijačková‘ polévka z vepřového kolena

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1575 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 206 g
Tuky 51 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuhle polévku si můžete uvařit kdykoli samostatně, anebo na ni lze zužitkovat vývar a trochu masa od vaření jitrnic. Koleno, které nepřijde do polévky ani do jitrnic, snězte jako ovar. Velkou výhodou je, že kroupy jsou schované v jelítku a to se dá podávat zvlášť, ne všichni je totiž milují.

Suroviny

vepřové koleno 1 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
pepř 5 kuliček
černý
nové koření 5 kuliček
bobkový list 1 ks
cibule 2 ks
rozpůlené, ale se slupkami
mrkev 3 ks
oškrábané
petržel 2 ks
menší, oškrábané
celer
větší kousek, okrájený
brambory 300 g
oloupané a nakrájené na cca 2cm kostky
jelito 1 ks
velké, kroupové, na kolečka
sádlo
či řepkový olej na opečení jelita (nemusí být)
petrželka
čerstvá, nasekaná, k podávání

Postup

1

Koleno omyjte, případné chloupky opalte předem nad plamenem a koleno podélně nakrojte až ke kosti anebo vykostěte, nakrájejte na kusy, ale dejte vařit všechno včetně kostí. Vložte
do hrnce, zalijte zhruba 2 litry vody, přiveďte k varu, chvíli vařte a pak vodu se sraženými bílkovinami a jinými nečistotami slijte. Poté koleno zalijte novou vodou, osolte, přidejte koření a cibuli a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a táhněte asi 2 hodiny doměkka. V půlce varu přidejte očištěnou kořenovou zeleninu.

2

Změklé koleno vylovte a vývar přeceďte do hrnce (zeleninu nevyhazujte, chcete-li ji jíst). Vsypte do něj brambory, přiveďte k varu a uvařte je doměkka.

3

Mezitím opečte jelito na tuku a nakrájejte tu zeleninu, kterou se chystáte jíst v polévce, a přidejte ji zpátky do vývaru. Z kolena oberte libové maso a v přiměřeném množství ho přidejte do vývaru. Polévku dosolte, popřípadě dopepřete. Podávejte s jelítkem, ozdobenou nasekanými bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit