0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

,Zabijačková‘ polévka z vepřového kolena

,Zabijačková‘ polévka z vepřového kolena
ZDROJ: Apetit
sdílet:

,Zabijačková‘ polévka z vepřového kolena

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1575 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 206 g
Tuky 51 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuhle polévku si můžete uvařit kdykoli samostatně, anebo na ni lze zužitkovat vývar a trochu masa od vaření jitrnic. Koleno, které nepřijde do polévky ani do jitrnic, snězte jako ovar. Velkou výhodou je, že kroupy jsou schované v jelítku a to se dá podávat zvlášť, ne všichni je totiž milují.

Suroviny

vepřové koleno 1 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
pepř 5 kuliček
černý
nové koření 5 kuliček
bobkový list 1 ks
cibule 2 ks
rozpůlené, ale se slupkami
mrkev 3 ks
oškrábané
petržel 2 ks
menší, oškrábané
větší kousek, okrájený
brambory 300 g
oloupané a nakrájené na cca 2cm kostky
jelito 1 ks
velké, kroupové, na kolečka
sádlo
či řepkový olej na opečení jelita (nemusí být)
petrželka
čerstvá, nasekaná, k podávání

Postup

1

Koleno omyjte, případné chloupky opalte předem nad plamenem a koleno podélně nakrojte až ke kosti anebo vykostěte, nakrájejte na kusy, ale dejte vařit všechno včetně kostí. Vložte
do hrnce, zalijte zhruba 2 litry vody, přiveďte k varu, chvíli vařte a pak vodu se sraženými bílkovinami a jinými nečistotami slijte. Poté koleno zalijte novou vodou, osolte, přidejte koření a cibuli a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a táhněte asi 2 hodiny doměkka. V půlce varu přidejte očištěnou kořenovou zeleninu.

2

Změklé koleno vylovte a vývar přeceďte do hrnce (zeleninu nevyhazujte, chcete-li ji jíst). Vsypte do něj brambory, přiveďte k varu a uvařte je doměkka.

3

Mezitím opečte jelito na tuku a nakrájejte tu zeleninu, kterou se chystáte jíst v polévce, a přidejte ji zpátky do vývaru. Z kolena oberte libové maso a v přiměřeném množství ho přidejte do vývaru. Polévku dosolte, popřípadě dopepřete. Podávejte s jelítkem, ozdobenou nasekanými bylinkami.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč