Základní vanilková zmrzlina

Základní vanilková zmrzlina

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 20 minut Velmi snadné Na cca 1 litr zmrzliny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3761 kcal
Bílkoviny 126 g
Cukr 249 g
Tuky 245 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Většinou připravujeme vydatnější verze vanilkové zmrzliny, ve spojení s drinky volíme lehčí, ale neméně lahodnou variantu.

Suroviny

žloutek 6 ks
krupicový cukr 180 g
vanilkový lusk 1 ks
mléko 560 ml
plnotučné
smetana ke šlehání 125 ml
33%

1 Žloutky s cukrem šlehejte v míse do světlé pěny. Vanilkový lusk rozřízněte, zrníčka vyškrábněte a obojí vložte do hrnce s mlékem a smetanou. Šetrně zahřejte, až budou mléko a smetana horké, nenechte ale projít varem. Vyjměte lusk a dejte ho stranou – do zmrzliny ho později vrátíte.

2 Horké mléko se smetanou pomalým pramínkem za stálého míchání nalijte na žloutky v míse. Vzniklou vaječno-mléčnou směs vraťte do hrnce a na mírném prameni vařte a stěrkou míchejte, dokud celá směs nezhoustne a na stěrce nezůstane za prstem jasná cestička (na cukrářském teploměru je to 82°C, za touto hranicí hrozí sražení vajec). Odstavte, vraťte do hrnce lusk a co nejrychleji zchlaďte, třeba umístěním hrnce do dřezu s ledem a studenou vodou. Když směs trochu zchladne, zakryjte poklicí a dejte do lednice aspoň na 4 hodiny, nejlépe však přes noc – chuť vanilky se krásně rozvine. Pak odstraňte lusk, vlijte do zmrzlinovače a umíchejte. Uchovávejte v nádobě vhodné do mrazáku, před servírováním nechte asi deset minut povolit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit