Korunu tomuto úžasnému koláči dá vanilkový krém. Uvidíte, že se budete vznášet!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 190 ºC. Dejte dovnitř rozehřát plech.
Do hrnce dejte švestky, cukr a hřebíček. Zahřívejte zvolna asi 8–10 minut, až se cukr rozpustí. Trochu šťávy odeberte do hrnku, rozmíchejte v ní škrob a pak ji zamíchejte zpátky do švestek. Vařte pár minut do zhoustnutí.
Na krém utřete žloutky s cukrem. V kastrolu zahřejte mléko, smetanu a vanilku téměř k varu. Sejměte z ohně a za stálého míchání vlijte žloutkovou směs. Pak zvolna zahřívejte, míchejte a čekejte, až krém zhoustne tak, že bude ulpívat na vařečce. Nechte zchladnout. (Krém můžete připravit den předem a pak ho opatrně rozehřát.)
Rozválejte asi dvě třetiny křehkého těsta dokulata a vyložte jím dno a stěny dortové formy. Naplňte švestkami. Rozválejte zbytek těsta a zakryjte jím náplň, přečnívající těsto důkladně zahrňte dovnitř a přitlačte. Uprostřed udělejte otvor o průměru asi jeden centimetr, aby mohla unikat pára. Potřete vejcem a posypte cukrem. (Takto připravený koláč vydrží v chladničce jeden den.) Vložte do trouby na předehřátý plech a pečte 25–30 minut dozlatova. Podávejte s připraveným krémem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů )