Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.6/5 Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6052 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 596 g
Tuky 332 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Korunu tomuto úžasnému koláči dá vanilkový krém. Uvidíte, že se budete vznášet!

Suroviny

vypeckované, pokrájené
třtinový cukr 140 g
+ na posypání
hřebíček 1 špetka
škrob 2 PL
hotové
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření
Na krém
mléko 250 ml
smetana 250 ml
ke šlehání
dřeň

Postup

1

Troubu předehřejte na 190 ºC. Dejte dovnitř rozehřát plech.

2

Do hrnce dejte švestky, cukr a hřebíček. Zahřívejte zvolna asi 8–10 minut, až se cukr rozpustí. Trochu šťávy odeberte do hrnku, rozmíchejte v ní škrob a pak ji zamíchejte zpátky do švestek. Vařte pár minut do zhoustnutí.

3

Na krém utřete žloutky s cukrem. V kastrolu zahřejte mléko, smetanu a vanilku téměř k varu. Sejměte z ohně a za stálého míchání vlijte žloutkovou směs. Pak zvolna zahřívejte, míchejte a čekejte, až krém zhoustne tak, že bude ulpívat na vařečce. Nechte zchladnout. (Krém můžete připravit den předem a pak ho opatrně rozehřát.)

4

Rozválejte asi dvě třetiny křehkého těsta dokulata a vyložte jím dno a stěny dortové formy. Naplňte švestkami. Rozválejte zbytek těsta a zakryjte jím náplň, přečnívající těsto důkladně zahrňte dovnitř a přitlačte. Uprostřed udělejte otvor o průměru asi jeden centimetr, aby mohla unikat pára. Potřete vejcem a posypte cukrem. (Takto připravený koláč vydrží v chladničce jeden den.) Vložte do trouby na předehřátý plech a pečte 25–30 minut dozlatova. Podávejte s připraveným krémem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín