Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.5/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6052 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 596 g
Tuky 332 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Korunu tomuto úžasnému koláči dá vanilkový krém. Uvidíte, že se budete vznášet!

Suroviny

vypeckované, pokrájené
třtinový cukr 140 g
+ na posypání
hřebíček 1 špetka
škrob 2 PL
hotové
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření
Na krém
mléko 250 ml
smetana 250 ml
ke šlehání
dřeň

1 Troubu předehřejte na 190 ºC. Dejte dovnitř rozehřát plech.

2 Do hrnce dejte švestky, cukr a hřebíček. Zahřívejte zvolna asi 8–10 minut, až se cukr rozpustí. Trochu šťávy odeberte do hrnku, rozmíchejte v ní škrob a pak ji zamíchejte zpátky do švestek. Vařte pár minut do zhoustnutí.

3 Na krém utřete žloutky s cukrem. V kastrolu zahřejte mléko, smetanu a vanilku téměř k varu. Sejměte z ohně a za stálého míchání vlijte žloutkovou směs. Pak zvolna zahřívejte, míchejte a čekejte, až krém zhoustne tak, že bude ulpívat na vařečce. Nechte zchladnout. (Krém můžete připravit den předem a pak ho opatrně rozehřát.)

4 Rozválejte asi dvě třetiny křehkého těsta dokulata a vyložte jím dno a stěny dortové formy. Naplňte švestkami. Rozválejte zbytek těsta a zakryjte jím náplň, přečnívající těsto důkladně zahrňte dovnitř a přitlačte. Uprostřed udělejte otvor o průměru asi jeden centimetr, aby mohla unikat pára. Potřete vejcem a posypte cukrem. (Takto připravený koláč vydrží v chladničce jeden den.) Vložte do trouby na předehřátý plech a pečte 25–30 minut dozlatova. Podávejte s připraveným krémem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč