Dobře ochucená pohanka, kterou zapečete ve smetaně – uvidíte, že vám tato opomíjená surovina konečně zachutná. Důležité je nešetřit kořením a bylinkami. Vše můžete dát do trouby i na nízkém plechu, upeče se pak více dokřupava.
Suroviny
Postup
Pohanku propláchněte. V hrnci na středním ohni rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli. Jakmile zesklovatí, přisypte česnek a všechno koření a bylinky a restujte zhruba 1 minutu. Osolte a opepřete. Poté vsypte propláchnutou a okapanou pohanku a restujte znovu 1 minutu. Zalijte 1–2 hrnky vroucí vody tak, aby pohanka byla ponořená, ale neplavala ve vodě. Vařte na středním oleji zakryté cca 2 minuty, poté odstavte a nechte stát zakryté 15 minut.
Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostičky a uvařte v osolené vodě doměkka (nebo použijte brambory z předešlého dne). Oloupanou mrkev nakrájejte na tenká kolečka. Květák rozdělte na malé růžičky, vhoďte do osolené vroucí vody, nechte vařit 2 minuty, poté vylovte a důkladně propláchněte studenou vodou.
Zapněte troubu na 180 °C. Zapékací misky vymažte olejem. Pohanku opatrně promíchejte a rozdělte na dvě části – první část dejte na dno zapékacích misek, na ni skládejte brambory a zeleninu a na ni zbytek pohanky. Zalijte smetanou a poklaďte plátky sýra – dávejte sýr volně vedle sebe, nezakrývejte jím celý vršek směsi, aby se opekla také pohanka. Zapékejte v troubě asi 30 minut, až vršek zezlátne, ke konci pečení zapněte na chvilku gril.
NĚCO NAVÍC
Koření a bylinky můžete použít libovolné oblíbené, stejně tak zeleninu.