Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečená pohanka se zeleninou a smetanou
Zapečená pohanka se zeleninou a smetanou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapečená pohanka se zeleninou a smetanou

4.9/5 Počet hodnocení: 7
Do 75 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2953 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 342 g
Tuky 132 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dobře ochucená pohanka, kterou zapečete ve smetaně – uvidíte, že vám tato opomíjená surovina konečně zachutná. Důležité je nešetřit kořením a bylinkami. Vše můžete dát do trouby i na nízkém plechu, upeče se pak více dokřupava.

Související recepty

Suroviny

pohanka 1,5 hrnku
lámanka
olivový olej 2 PL
+ na vymazání zapékacích misek
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
nasekaný nadrobno
kmín 1 ČL
drcený
tymián sušený 1 ČL
oregano 1 ČL
sušené
rozmarýn ½ ČL
sušený
chilli 1 špetka
sušené
sůl
pepř
čerstvě mletý
mrkev 2 ks
květák ½ hlávky
gouda 100 g
plátky

Postup

1

Pohanku propláchněte. V hrnci na středním ohni rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli. Jakmile zesklovatí, přisypte česnek a všechno koření a bylinky a restujte zhruba 1 minutu. Osolte a opepřete. Poté vsypte propláchnutou a okapanou pohanku a restujte znovu 1 minutu. Zalijte 1–2 hrnky vroucí vody tak, aby pohanka byla ponořená, ale neplavala ve vodě. Vařte na středním oleji zakryté cca 2 minuty, poté odstavte a nechte stát zakryté 15 minut.

2

Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostičky a uvařte v osolené vodě doměkka (nebo použijte brambory z předešlého dne). Oloupanou mrkev nakrájejte na tenká kolečka. Květák rozdělte na malé růžičky, vhoďte do osolené vroucí vody, nechte vařit 2 minuty, poté vylovte a důkladně propláchněte studenou vodou.

3

Zapněte troubu na 180 °C. Zapékací misky vymažte olejem. Pohanku opatrně promíchejte a rozdělte na dvě části – první část dejte na dno zapékacích misek, na ni skládejte brambory a zeleninu a na ni zbytek pohanky. Zalijte smetanou a poklaďte plátky sýra – dávejte sýr volně vedle sebe, nezakrývejte jím celý vršek směsi, aby se opekla také pohanka. Zapékejte v troubě asi 30 minut, až vršek zezlátne, ke konci pečení zapněte na chvilku gril.

NĚCO NAVÍC
Koření a bylinky můžete použít libovolné oblíbené, stejně tak zeleninu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/10

Apetit magazín