Hutná šťavnatá dužina se dá ze zralého ovoce jednoduše vyjíst lžičkou. Ale kombinace se zkaramelizovaným cukrem, okouzlující vůní skořice a svižnou zakysanou smetanou patří ke špičkovým úpravám, a přitom je tak snadná! Vybírejte ovoce, které vám bude připadat na svou velikost těžké, na omak poddajné a stejnoměrně oranžově zbarvené.
Suroviny
Postup
Víno svařte v kastrůlku se lžící cukru asi na polovinu; trvá to tak osm minut. Kaki opláchněte, vyjměte stopku a ovoce příčně překrojte napůl. Cukr v misce nebo na talířku dobře promíchejte s mletou skořicí. Smetanu nechte vychladit a troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.
Poloviny kaki vložte do pekáčku; ovoce by se nemělo příliš mačkat, nebo naopak být naskládané příliš volně. Přelijte je svařeným vínem, každou polovinu posypte cukrem se skořicí.
Vložte do trouby a zapékejte asi čtvrt hodiny, až se cukr roztaví a slupka ovoce mírně popraská a naskáčou na ní zlatohnědé puchýřky. Podávejte s vychlazenou smetanou.
Komentáře