Zapečené kaki na víně se zakysanou smetanou

Zapečené kaki na víně se zakysanou smetanou

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 744 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 129 g
Tuky 1 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hutná šťavnatá dužina se dá ze zralého ovoce jednoduše vyjíst lžičkou. Ale kombinace se zkaramelizovaným cukrem, okouzlující vůní skořice a svižnou zakysanou smetanou patří ke špičkovým úpravám, a přitom je tak snadná! Vybírejte ovoce, které vám bude připadat na svou velikost těžké, na omak poddajné a stejnoměrně oranžově zbarvené.

Suroviny

8 ks
kaki zralých
krupicový cukr 8 PL
hrubý, přírodní
skořice 4 ČL
mletá
víno bílé 300 ml
sladší, aromatické (muškátové)
zakysaná smetana
k podávání
1.  Víno svařte v kastrůlku se lžící cukru asi na polovinu; trvá to tak osm minut. Kaki opláchněte, vyjměte stopku a ovoce příčně překrojte napůl. Cukr v misce nebo na talířku dobře promíchejte s mletou skořicí. Smetanu nechte vychladit a troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.

2.  Poloviny kaki vložte do pekáčku; ovoce by se nemělo příliš mačkat, nebo naopak být naskládané příliš volně. Přelijte je svařeným vínem, každou polovinu posypte cukrem se skořicí.

3.  Vložte do trouby a zapékejte asi čtvrt hodiny, až se cukr roztaví a slupka ovoce mírně popraská a naskáčou na ní zlatohnědé puchýřky. Podávejte s vychlazenou smetanou.

Komentáře

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit