Na sladkou strunu sladkých brambor virtuózně zahrají meruňky i jemné pekany; seženete je u prodejců oříšků.
Suroviny
brambory
8
ks
sladké, oloupané, uvařené, rozpůlené
cukr
1,5
hrnek
upěchovaný
škrob
1,5
PL
maizeny
sůl
¼
ČL
skořice
½
ČL
sušená pomerančová kůra
1
ČL
strouhaná
meruňky
½
kg
kompotované, na plátky
máslo
1
PL
vymazání formy
pekanové ořechy
½
hrnku
lze nahradit vlašskými
1 Troubu předehřejte na 180 stupňů. Brambory rozložte do vymaštěné formy. V kastrůlku smíchejte cukr, škrob, sůl, skořici a kůru, zalijte hrnkem sirupu z meruněk, uveďte do varu a dvě minuty povařte. Plátky meruněk rozložte na brambory, do sirupu přidejte máslo a ořechy a směsí přelijte brambory s meruňkami. Zapékejte asi půl hodiny.