Zapečené kotlety se smetanou a brambory jsou recept číslo jedna pro začínající kuchaře. Splňují všechny tři základní kritéria – dostupné ingredience, snadný postup a naprosto zaručený výsledek. Ale zapečené kotlety se šlehačkou ocení už i ostřílení kuchtíci. Právě pro svou jednoduchou přípravu a famózní chuť.
Postup
Cibuli nakrájejte na asi tři milimetry silná kolečka a rozprostřete na dno pekáče, na který jste předtím nalili olej. Lehce osolte a opepřete.
Kotlety naklepte a rozložte na cibuli. Shora znovu lehce osolte, opepřete a zasypte kmínem. Na tuto vrstvu klaďte úhledně, trošku přes sebe, brambory nakrájené na asi tři milimetry silná kolečka. I tuto vrstvu osolte a opepřete.
Celé zasypte nahrubo nakrájeným eidamem a zalijte smetanou. S pekáčem zatřeste, aby se smetana dostala mezi všechny vrstvy.
Pečte cca hodinu v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Prvních 40 minut pečte překryté alobalem. Jde o starý, známý, zaručeně dobrý recept, který chutná všem a je velice jednoduchý i pro úplné začátečníky.
Foto ilustrační: Commons.Wikimedia.org