Zapečené těstoviny

testoviny
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Zapečené těstoviny

3.5 / 5. Počet hodnocení: 20
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2973 kcal
Bílkoviny 141 g
Sacharidy 250 g
Tuky 154 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte rádi klasické české šunkofleky? Pak vám doporučujeme ochutnat jejich italskou variantu – zaručeně budete nadšeni!

Suroviny

těstoviny 350 g
penne
máslo 50 g
mouka pšeničná hladká 50 g
mléko 600 ml
sůl
pepř
sýr s modrou plísní 150 g
šunka 150 g
na plátky, kvalitní
rajčata 3 ks
na plátky
sýr 25 g
strouhaný, tip nazlátlý mimolete

Postup

1

UVAŘTE TĚSTOVINY
Troubu předehřejte na 200 °C. Těstoviny uvařte podle návodu ve vroucí osolené vodě. Když je vsypete do hrnce, promíchejte je, aby se nepřichytily ke dnu. Uvařené sceďte.

2

PŘIPRAVTE BEŠAMELOVOU OMÁČKU
Zatímco se těstoviny vaří, rozehřejte v hrnci máslo, přisypte mouku, udělejte jíšku a pak vlijte mléko. Za stálého míchání nechte zhoustnout; osolte a opepřete.

3

PŘIDEJTE SÝR
Plísňový sýr pokrájejte nadrobno nebo rozdrobte a vmíchejte do bešamelové omáčky. Nechte ho rozpustit a pak vše přelijte přes těstoviny.

4

ZAPEČTE V TROUBĚ
Směs dejte do zapékací formy. Proložte plátky šunky i rajčat a posypte strouhaným sýrem. Zapékejte asi 25 minut, aby byl povrch zlatavý a sýr se rozpustil.

TŘI VARIACE, KTERÉ SI ZAMILUJETE

  • S pikantní hořčicí: Namísto plísňového sýra vmíchejte do bešamelové omáčky jemně nastrouhaný tvrdý sýr spolu se lžící kvalitní kremžské hořčice. Dobře rozmíchanou omáčku pak přelijte přes těstoviny.
      
  • Smetanovo-sýrová: Nahraďte plísňový sýr strouhaným tvrdým, například žlutým mimolete nebo uzeným sýrem. Omáčku zjemněte dvěma lžícemi smetany ke šlehání. Posypte týmž sýrem, který jste dali do omáčky.
      
  • S ovčím nebo kozím sýrem: Efektní chuť zaručí měkký rozdrobený ovčí nebo kozí sýr místo plísňového. Do omáčky přidejte 50 g rozkrojených třešňových rajčátek, a naopak vynechte tvrdý sýr i plátky rajčat.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit