Sekaná v zelných listech báječně vypadá, a ještě líp chutná!
Postup
Ze zelí odřízněte košťál a celou hlávku povařte 5–7 minut v osolené vodě. Zchlaďte ve studené vodě a zelí rozeberte na jednotlivé listy. Tuhé středy lehce rozklepejte paličkou na maso.
V pánvi opečte slaninu a nechte na ní zesklovatět cibuli. Maso smíchejte s vejci, vínem, strouhankou, česnekem a opečenou slaninou s cibulí. Ochuťte solí, pepřem, oreganem a kmínem.
Hlubokou zapékací mísu vymažte sádlem a vyložte největšími listy tak, aby se mírně překrývaly a přesahovaly přes okraj mísy. Na listy naneste třetinu masové směsi, uhlaďte, zakryjte vrstvou zelí a pokračujte tak, abyste vyplnili vnější velké zelné listy masem a zelím přibližně do tvaru hlávky.
Nakonec ohněte přečnívající vnější listy přes maso a povrch potřete sádlem. Formu přetáhněte alobalem nebo přiklopte, postavte do pekáčku s vroucí vodou a pečte ve vodní lázni při 150–160 °C asi 2 hodiny. Hotové jídlo nechte odpočinout a krájejte na porce.
CHYTRÉ RADY NAVÍC:
- Pokud máte nižší mísu, vyložte ji papírem na pečení tak, aby okraje dostatečně přečnívaly a vy jste je nad vytvořenou hlávkou zelí mohli stáhnout k sobě jako papilotu místo poklice.
- Díky vodní lázni bude mít zelí lepší barvu i chuť. Bez ní pečte sekanou při 180 °C asi hodinu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Podzimní zelenina, která nikoho nenechá chladným(16 receptů )
- Zelí: 10 skvělých receptů(10 receptů )