Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečené vrstvené zelí s mletým masem
Zapečené vrstvené zelí s mletým masem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapečené vrstvené zelí s mletým masem

5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3216 kcal
Bílkoviny 262 g
Sacharidy 74 g
Tuky 209 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sekaná v zelných listech báječně vypadá, a ještě líp chutná!

Suroviny

menší hlávka
špek 50 g
na kostičky
jarní cibulka 3 ks
nadrobno
mleté maso (mix hovězího a vepřového) 1 kg
vejce 2 ks
větší kusy
strouhanka 2 hrsti
oregano hrst
čerstvé lístky
česnek 3 stroužky
drcený
římský kmín 1 ČL
mletý
sůl
pepř
čerstvě mletý
na vymazání formy a potření

Postup

1

Ze zelí odřízněte košťál a celou hlávku povařte 5–7 minut v osolené vodě. Zchlaďte ve studené vodě a zelí rozeberte na jednotlivé listy. Tuhé středy lehce rozklepejte paličkou na maso.

2

V pánvi opečte slaninu a nechte na ní zesklovatět cibuli. Maso smíchejte s vejci, vínem, strouhankou, česnekem a opečenou slaninou s cibulí. Ochuťte solí, pepřem, oreganem a kmínem.

3

Hlubokou zapékací mísu vymažte sádlem a vyložte největšími listy tak, aby se mírně překrývaly a přesahovaly přes okraj mísy. Na listy naneste třetinu masové směsi, uhlaďte, zakryjte vrstvou zelí a pokračujte tak, abyste vyplnili vnější velké zelné listy masem a zelím přibližně do tvaru hlávky.

4

Nakonec ohněte přečnívající vnější listy přes maso a povrch potřete sádlem. Formu přetáhněte alobalem nebo přiklopte, postavte do pekáčku s vroucí vodou a pečte ve vodní lázni při 150–160 °C asi 2 hodiny. Hotové jídlo nechte odpočinout a krájejte na porce.

CHYTRÉ RADY NAVÍC:

  • Pokud máte nižší mísu, vyložte ji papírem na pečení tak, aby okraje dostatečně přečnívaly a vy jste je nad vytvořenou hlávkou zelí mohli stáhnout k sobě jako papilotu místo poklice.
  • Díky vodní lázni bude mít zelí lepší barvu i chuť. Bez ní pečte sekanou při 180 °C asi hodinu.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/11

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...