0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečené vrstvené zelí s mletým masem

Zapečené vrstvené zelí s mletým masem

5 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3216 kcal
Bílkoviny 262 g
Sacharidy 74 g
Tuky 209 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sekaná v zelných listech báječně vypadá, a ještě líp chutná!

Suroviny

zelí bílé 1
menší hlávka
špek 50 g
na kostičky
jarní cibulka 3 ks
nadrobno
mleté maso (mix hovězího a vepřového) 1 kg
vejce 2 ks
větší kusy
víno bílé 2 PL
strouhanka 2 hrsti
oregano hrst
čerstvé lístky
česnek 3 stroužky
drcený
římský kmín 1 ČL
mletý
sůl
pepř
čerstvě mletý
sádlo
na vymazání formy a potření

Postup

1

Ze zelí odřízněte košťál a celou hlávku povařte 5–7 minut v osolené vodě. Zchlaďte ve studené vodě a zelí rozeberte na jednotlivé listy. Tuhé středy lehce rozklepejte paličkou na maso.

2

V pánvi opečte slaninu a nechte na ní zesklovatět cibuli. Maso smíchejte s vejci, vínem, strouhankou, česnekem a opečenou slaninou s cibulí. Ochuťte solí, pepřem, oreganem a kmínem.

3

Hlubokou zapékací mísu vymažte sádlem a vyložte největšími listy tak, aby se mírně překrývaly a přesahovaly přes okraj mísy. Na listy naneste třetinu masové směsi, uhlaďte, zakryjte vrstvou zelí a pokračujte tak, abyste vyplnili vnější velké zelné listy masem a zelím přibližně do tvaru hlávky.

4

Nakonec ohněte přečnívající vnější listy přes maso a povrch potřete sádlem. Formu přetáhněte alobalem nebo přiklopte, postavte do pekáčku s vroucí vodou a pečte ve vodní lázni při 150–160 °C asi 2 hodiny. Hotové jídlo nechte odpočinout a krájejte na porce.

CHYTRÉ RADY NAVÍC:

  • Pokud máte nižší mísu, vyložte ji papírem na pečení tak, aby okraje dostatečně přečnívaly a vy jste je nad vytvořenou hlávkou zelí mohli stáhnout k sobě jako papilotu místo poklice.
  • Díky vodní lázni bude mít zelí lepší barvu i chuť. Bez ní pečte sekanou při 180 °C asi hodinu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/11

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč