Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapékané špecle se sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.3/5 Počet hodnocení: 7
Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1920 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 161 g
Tuky 88 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapékané špecle se sýrem a slaninou jsou ‚trochu lepší‘ zapečené těstoviny. Špecle můžete použít čerstvé, sušené nebo si uvařit domácí, podle receptu na konci postupu. Když vám nějaké zbydou, rozdělte je do sáčků nebo krabiček a dejte zamrazit.

Související recepty

Suroviny

špecle 400 g
chlazené nebo domácí (viz Něco navíc)
olivový olej 1 PL
na kostičky
slanina 100 g
(speck nebo anglická), nakrájená na nudličky
sůl
pepř
čerstvě mletý
lze nahradit jiným horským sýrem (bergkäse), fontina
pažitka
nasekaná, na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 220 °C.

2

Špecle připravte podle návodu na obalu, potom sceďte.

3

Mezitím v pánvi rozehřejte olej a opečte na něm cibuli, až se začne zabarvovat.

4

Použijete-li anglickou slaninu, opečte ji spolu s cibulí, speck neopékejte.

5

Scezené špecle promíchejte s cibulí a slaninou, podle chuti osolte a opepřete, přesuňte do zapékací mísy (máte-li hlubší pánev vhodnou do trouby, můžete ji použít a ušetřit nádobí), posypte sýrem a zapékejte 15–20 minut, až se roztaví. Podávejte posypané pažitkou.

NĚCO NAVÍC
Na domácí špecle vypracujte těsto z 250 g hladké mouky, 2 velkých vajec, 1/2 lžičky soli a 50–75 ml jemně perlivé vody – mělo by být hladké, nepříliš tuhé. Pořádně hněťte, až se začnou tvořit bubliny. Pomocí speciálního struhadla nebo ručně nožem na prkénku tvořte špecle a házejte je do vroucí osolené vody. Vařte, až vyplavou nahoru, sceďte a propláchněte studenou vodou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/12

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...