Zapékané špecle se sýrem a slaninou jsou ‚trochu lepší‘ zapečené těstoviny. Špecle můžete použít čerstvé, sušené nebo si uvařit domácí, podle receptu na konci postupu. Když vám nějaké zbydou, rozdělte je do sáčků nebo krabiček a dejte zamrazit.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 220 °C.
Špecle připravte podle návodu na obalu, potom sceďte.
Mezitím v pánvi rozehřejte olej a opečte na něm cibuli, až se začne zabarvovat.
Použijete-li anglickou slaninu, opečte ji spolu s cibulí, speck neopékejte.
Scezené špecle promíchejte s cibulí a slaninou, podle chuti osolte a opepřete, přesuňte do zapékací mísy (máte-li hlubší pánev vhodnou do trouby, můžete ji použít a ušetřit nádobí), posypte sýrem a zapékejte 15–20 minut, až se roztaví. Podávejte posypané pažitkou.
NĚCO NAVÍC
Na domácí špecle vypracujte těsto z 250 g hladké mouky, 2 velkých vajec, 1/2 lžičky soli a 50–75 ml jemně perlivé vody – mělo by být hladké, nepříliš tuhé. Pořádně hněťte, až se začnou tvořit bubliny. Pomocí speciálního struhadla nebo ručně nožem na prkénku tvořte špecle a házejte je do vroucí osolené vody. Vařte, až vyplavou nahoru, sceďte a propláchněte studenou vodou.