Zelené orzotto s houbami je rychlý oběd nebo večeře, ve které se na jednom talíře sejdou čerstvé houby, drobné těstoviny a spousta zeleného lupení. Fantastická kombinace chutí a vůní v jednom receptu.
Suroviny
Postup
Troubu rozehřejte na 180 °C. Houby nakrájejte či natrhejte, žampiony dle velikosti na velké pláty nebo čtvrtky. Vložte do pekáčku, osolte a pokapejte olivovým olejem. Dejte do trouby a pečte 15 minut nebo dokřupava.
Udělejte pesto. Vložte salátové lupení a bylinky do food processoru spolu s parmazánem, zvolenými oříšky či semínky, 2 lžícemi olivového oleje, solí a pár kapkami citronové šťávy. Přidejte cca 100 ml vody a rozmixujte do tekutější konzistence (pesto je takto určeno k rychlé spotřebě, nelze jej dlouho skladovat).
Na velké pánvi rozehřejte trochu oleje a opečte na něm šalotky dosklovita, přidejte česnek a společně chvíli opékejte. Vsypte orzo a restujte za stálého míchání 5 minut. Vlijte víno, nechte jej odpařit, míchejte. Pak přilijte polovinu vývaru, míchejte. Zopakujte se zbytkem vývaru, až je orzo uvařené. Přidejte pesto, promíchejte a společně prohřejte.
Podávejte s houbami a burratou, poprášené mletou paprikou.