Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zelené orzotto s houbami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2891 kcal
Bílkoviny 145 g
Sacharidy 280 g
Tuky 103 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zelené orzotto s houbami je rychlý oběd nebo večeře, ve které se na jednom talíře sejdou čerstvé houby, drobné těstoviny a spousta zeleného lupení. Fantastická kombinace chutí a vůní v jednom receptu.

Suroviny

houby 800 g
čerstvé, nejlépe směs
sůl
olivový olej
salátové bylinky 500 g
směs lupení a měkkých bylinek (rukola, špenát, polníček, bazalka, hladkolistá petrželka)
strouhaný, nebo sýru Gran Moravia
semínka 50 g
směs oříšků a semínek (např. slunečnicová, kešu)
najemno
česnek 2 stroužky
jemně drcené
těstoviny 400 g
orzo
suché
vývar zeleninový 600 ml
horký
burrata 150 g
paprika mletá uzená
na poprášení

Postup

1

Troubu rozehřejte na 180 °C. Houby nakrájejte či natrhejte, žampiony dle velikosti na velké pláty nebo čtvrtky. Vložte do pekáčku, osolte a pokapejte olivovým olejem. Dejte do trouby a pečte 15 minut nebo dokřupava.

2

Udělejte pesto. Vložte salátové lupení a bylinky do food processoru spolu s parmazánem, zvolenými oříšky či semínky, 2 lžícemi olivového oleje, solí a pár kapkami citronové šťávy. Přidejte cca 100 ml vody a rozmixujte do tekutější konzistence (pesto je takto určeno k rychlé spotřebě, nelze jej dlouho skladovat).

3

Na velké pánvi rozehřejte trochu oleje a opečte na něm šalotky dosklovita, přidejte česnek a společně chvíli opékejte. Vsypte orzo a restujte za stálého míchání 5 minut. Vlijte víno, nechte jej odpařit, míchejte. Pak přilijte polovinu vývaru, míchejte. Zopakujte se zbytkem vývaru, až je orzo uvařené. Přidejte pesto, promíchejte a společně prohřejte.

4

Podávejte s houbami a burratou, poprášené mletou paprikou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/9

Apetit magazín