Zeleninová polévka s azuki je sytá, výživná a naprosto delikátní! Sušená pomerančová kůra dodá polévce nevšední chuťový tón. Můžete ale použít také čerstvou citronovou kůru anebo citrusovou notu úplně vynechat.
Suroviny
Postup
Předem namočené a slité azuki vsypte do velkého rendlíku, zalijte 1,5 litru čerstvé vody a přiveďte k varu. Poté zmírněte oheň, přiklopte a vařte cca 40–55 minut doměkka. Vypněte a odstavte, nechte chladnout.
V jiném velkém rendlíku na slabším ohni opékejte na oleji šalotky doměkka, trvá to asi 7 minut. Občas promíchejte.
Vsypte pórek, mrkev a česnek, za občasného míchání opékejte další 2–3 minuty.
Pak vsypte řapíkatý celer, nechte změknout, přidejte rajčata a rajčatovou pastu nebo protlak a duste ve vlastní šťávě 5 minut.
Zalijte vývarem, vložte bobkový list a vsypte pomerančovou kůru, přiveďte k varu, zmírněte oheň a vařte 15 minut, pak přidejte scezené azuki, vodnici a nasekanou petrželku.
Vařte ještě 5–10 minut, odstraňte bobkové listy, podle chuti osolte a opepřete a podávejte s další petrželkou, doplněné pečivem.
NĚCO NAVÍC
Namísto vodnice či daikonu můžete v letní sezoně použít i 2 malé cukety.