Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zeleninová polévka s azuki
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do 90 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2954 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 489 g
Tuky 40 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zeleninová polévka s azuki je sytá, výživná a naprosto delikátní! Sušená pomerančová kůra dodá polévce nevšední chuťový tón. Můžete ale použít také čerstvou citronovou kůru anebo citrusovou notu úplně vynechat.

Související recepty

Suroviny

azuki 300 g
suché, namočené přes noc do studené vody, poté slité
olivový olej 2 PL
malá, nadrobno
pórek 1 ks
střední, nakrájený natenko
mrkev 2 ks
na kostičky
česnek 2 stroužky
nadrobno
řapíkatý celer 3 řapíky
na kostičky
oloupaná, na kostičky
rajčatová pasta 1 PL
lze nahradit kvalitním protlakem
vývar zeleninový 1,5 l
až 1,75 l (dle potřeby)
sušená, rozdrcená v hmoždíři nebo namletá v mlýnku, množství dle potřeby (nemusí být)
vodnice 3 ks
nebo kus ředkve daikon, na kostičky
petrželka 2 PL
hladkolistá, nadrobno nasekaná + na ozdobení
sůl
pepř
čerstvě mletý
světlé, k podávání

Postup

1

Předem namočené a slité azuki vsypte do velkého rendlíku, zalijte 1,5 litru čerstvé vody a přiveďte k varu. Poté zmírněte oheň, přiklopte a vařte cca 40–55 minut doměkka. Vypněte a odstavte, nechte chladnout.

2

V jiném velkém rendlíku na slabším ohni opékejte na oleji šalotky doměkka, trvá to asi 7 minut. Občas promíchejte.

3

Vsypte pórek, mrkev a česnek, za občasného míchání opékejte další 2–3 minuty.

4

Pak vsypte řapíkatý celer, nechte změknout, přidejte rajčata a rajčatovou pastu nebo protlak a duste ve vlastní šťávě 5 minut.

5

Zalijte vývarem, vložte bobkový list a vsypte pomerančovou kůru, přiveďte k varu, zmírněte oheň a vařte 15 minut, pak přidejte scezené azuki, vodnici a nasekanou petrželku.

6

Vařte ještě 5–10 minut, odstraňte bobkové listy, podle chuti osolte a opepřete a podávejte s další petrželkou, doplněné pečivem.

NĚCO NAVÍC
Namísto vodnice či daikonu můžete v letní sezoně použít i 2 malé cukety.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/1

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...