Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zeleninové sušenky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Velmi snadné na 50 sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2098 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 183 g
Tuky 117 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na tyto zdravé sušenky nalákáte i odpůrce zeleniny, ačkoliv je v nich spousta mrkve a cukety. Díky parmazánu mají skvělou chuť. Zeleninové sušenky jsou bezva mlsání, téměř bez výčitek.

Suroviny

mrkev 200 g
nastrouhaná najemno
cuketa 125 g
nastrouhaná najemno
nastrouhaný najemno
mouka špaldová hladká 200 g
máslo 100 g
studené
jemně nastrouhaná
česnek sušený 2 ČL
tymián sušený 1 ČL
sůl 1 ČL
Na dokončení
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření
sůl
hrubozrnná, na posypání
směs semínek na posypání (slunečnicová, dýňová, sezamová, lněná...)
tymián sušený
na posypání

Postup

1

Mrkev dejte do mísy, z nastrouhané cukety vymačkejte vodu a dejte k mrkvi. Přidejte parmazán, špaldovou mouku, nakrájené máslo, citronovou kůru, koření, sůl a rukama vypracujte těsto. Vytvarujte z něho kouli, zabalte do potravinové fólie a dejte na 1 hodinu do lednice odpočinout.

2

Rozehřejte troubu na 200 °C. Připravte si dva pečicí papíry, mezi ně vložte těsto, které předtím trochu zploštěte, a vyválejte plát o síle 3 mm. Sejměte vrchní pečicí papír, plát těsta rozkrájejte rádýlkem na sušenky 2x3 cm, ale nemusíte je od sebe oddělovat (lépe se tak vejdou na plech) a i s pečicím papírem přeneste na plech. Sušenky potřete vejcem, posypte hrubou solí, semínky a pečte 12 minut do-zlatova. Vyndejte z trouby, znovu sušenky nařezejte, aby se od sebe oddělily, a nechte vychladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/9

Apetit magazín