
Žitný chléb s makrelovou pomazánkou, okurkou a řepou
Vyzkoušejte rybí pomazánku ve svěží a pikantní letní úpravě!
Ingredience
- 1 větší uzená makrela, zbavená kostí a kůže
- 1 lžíce smetanového křenu + na dochucení
- 2 lžíce crème fraîche
- šťáva z 1 citronu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- žitný chléb, na plátky a nasucho opečený
- 1 předvařená červená řepa, oloupaná (v receptu je použitá efektní pruhovaná odrůda, koupíte ji např. na Rohlik.cz)
- 150 ml bílého vinného octa
- 150 g světlého třtinového cukru
- 1 salátová okurka
- šťáva z 1/2 citronu
- hrst lístků koriandru
- chilli vločky podle chuti
NA NAKLÁDANOU ŘEPU
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Nejprve připravte řepu. Nakrájejte ji ostrým nožem nebo na mandolíně na co nejtenčí plátky a vložte do misky. Ocet a cukr dejte do rendlíku, osolte, přiveďte k varu a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Vroucí směs nalijte na řepu a nechte stát, dokud se tekutina zcela nezchladí. Potom dejte alespoň na 1 hodinu, ale klidně přes noc do lednice.
2 Okurku k podávání nakrájejte škrabkou na zeleninu na dlouhé tenké plátky, dejte je do misky a promíchejte s citronovou šťávou, solí a pepřem.
3 Připravte pomazánku. Makrelu, křen, crème fraîche a citronovou šťávu dejte do robotu a rozmixujte do takové konzistence, jakou máte rádi. Ochutnejte, osolte a opepřete, a pokud chcete, přidejte další křen.
4 Pomazánku podávejte na opečeném žitném chlebu, obloženém nakládanou řepou a okurkou a posypaném koriandrem a chilli vločkami.
Foto: Lucy Richards
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář