Díky pečení v obalu je živáňská báječně šťavnatá, přispívá k tomu i naložení masa. Je-li prvotřídní, jídelní zážitek máte zaručen!
Suroviny
1Všechno maso (i slaninu) nakrájejte na stejnoměrné, asi centimetr silné plátky, maso jemně naklepte a vše okořeňte. Cibuli pokrájejte na kolečka. Vše naložte do kameninové nádoby – střídejte maso, cibuli a špek. Vrstvy zopakujte, zakápněte vínem a nechte v chladu marinovat aspoň hodinu, ideálně do druhého dne.
2 Na jehlice napichujte střídavě plátek masa, špeku a cibule, a to velmi těsně za sebou. Celý špíz pak pevně zabalte do alobalu jako váleček a v troubě předehřáté na 180 stupňů pečte asi hodinu a půl.
Podávejte s čerstvým chlebem a vypečenou šťávou. Podávat můžete i s brambory a obkládat drobně nasekanou cibulí, hořčicí a kyselou okurkou.
Příloha
K živáňské se často podává jednoduché lečo z cibule, rajčat a paprik. Zapíjí se pivem nebo vínem – třeba tím, které bylo použito na marinování.