Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Živáňská pečeně
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 22
Více než dvě hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2182 kcal
Bílkoviny 319 g
Sacharidy 36 g
Tuky 78 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky pečení v obalu je živáňská pečeně báječně šťavnatá. Přispívá k tomu i naložení masa. Tento recept zaručuje prvotřídní výsledek a zároveň zaručený jídelní zážitek! Živáňskou na jehle pečenou v troubě podávejte standardně s krajícem čerstvého chleba, nebo šťouchanými bramborami.

Související recepty

Suroviny

panenka 350 g
nebo telecí svíčková
slanina 350 g
uzená
sůl
pepř
čerstvě mletý
drcený
na zakápnutí masa
čerstvý, k podávání

Postup

1

Všechno maso (i slaninu) nakrájejte na stejnoměrné, asi centimetr silné plátky, maso jemně naklepte a vše okořeňte. Cibuli pokrájejte na kolečka. Vše naložte do kameninové nádoby – střídejte maso, cibuli a špek. Vrstvy zopakujte, zakápněte vínem a nechte v chladu marinovat aspoň hodinu, ideálně do druhého dne.

2

Na jehlice napichujte střídavě plátek masa, špeku a cibule, a to velmi těsně za sebou. Celý špíz pak pevně zabalte do alobalu jako váleček a v troubě předehřáté na 180 stupňů pečte asi hodinu a půl.
Živáňskou pečeni na jehle podávejte s čerstvým chlebem a vypečenou šťávou. Podávat můžete i s brambory a obkládat drobně nasekanou cibulí, hořčicí a kyselou okurkou.

Příloha
K živáňské se často podává jednoduché lečo z cibule, rajčat a paprik. Zapíjí se pivem nebo vínem – třeba tím, které bylo použito na marinování.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...