Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4804 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 492 g
Tuky 276 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zmrzlina s popcornem se může na první pohled zdát jako hrozný nesmysl. Po první lžíci ale pochopíte, v čem je vtip. Je to trochu slané, trochu sladké, křupe to, studí to... a nedá se to přestat jíst!

Související recepty

Suroviny

popcorn 1 bal
100 g, do mikrovlnky
máslo 15 g
med 90 g
krystalový cukr 110 g
sůl 0.25 ČL
jedlá soda 0.25 ČL
vanilková zmrzlina 1 l
Na topping
máslo 100 g
zlatý sirup 175 g
třtinový cukr 130 g
tmavý
smetana ke šlehání 250 ml
brandy 60 ml

1 Popcorn připravte podle návodu a přesypte do velké mísy. Plech nebo tác vyložte pečicím papírem. Máslo, med a cukr dejte do rendlíku a na malém plameni zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Zvyšte plamen a vařte 3–4 minuty, dokud směs nezezlátne a nezhoustne. Sejměte z plotny a vmíchejte sodu. Vzniklý karamel ihned vlijte do mísy s popcornem. Promíchejte tak, aby se popcorn pěkně obalil, rozložte ho na pečicí papír a posolte. Dejte stranou.

2 Na topping dejte do hrnce máslo, sirup, cukr, smetanu, alkohol a pomalu zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Přiveďte k varu a vařte 10–12 minut – pozor, směs nepřevařte, jinak zcukernatí! Nechte vychladnout. Zmrzlinu rozdělte do misek, posypte popcornem a přelijte omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/6

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit