0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zmrzlina stracciatella

Zmrzlina stracciatella
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zmrzlina stracciatella

5 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2180 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 259 g
Tuky 118 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stracciatella – populární zmrzlina je oslavou jednoduchosti a italského přístupu. Snadný recept stojí na kvalitě surovin: co nejlepší selské mléko, trocha vynikající smetany a prvotřídní čokoláda. Nic víc není na tenhle zázrak potřeba!

Suroviny

krupicový cukr 200 g
škrob 5 g
kukuřičný
mléko 570 ml
plnotučné, co nejlepší
smetana ke šlehání 225 ml
tučnější, ideálně farmářská
sůl 1 špetka
tmavá čokoláda 60 g
kvalitní
kokosový olej 1 ČL

1 Promíchejte v rendlíku metličkou cukr a kukuřičný škrob. Pak přilijte zhruba 3/4 mléka a důkladně promíchejte, aby ve směsi nebyly hrudky. Dejte na plotnu a na pomalém ohni přiveďte pozvolna k varu – trvá to zhruba 10 minut. Během ohřívání míchejte.

2 Jakmile směs začne vřít, vařte za stálého míchání přesně 1 minutu, aby se škrob plně provařil. Pak přelijte přes sítko do mísy, ihned přidejte zbytek mléka, všechnu smetanu, špetku soli a promíchejte. Nechte zcela vychladit.

3 Vychlazenou směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat. Jakmile uvidíte, že zmrzlina začíná tuhnout, rozehřejte nad vodní lázní čokoládu s kokosovým olejem, až se úplně rozpustí a spojí a nechte zchladnout na pokojovou teplotu – v tu chvíli by zmrzlina měla být již téměř umíchaná.

4 Odklopte víko zmrzlinovače, ponechte jej v chodu a tenkým pramínkem nalévejte přímo do zmrzliny čokoládu. Jakmile pramínek čokolády dopadne na zmrzlinu, ztuhne, lopatky stroje jej rozlámou na kousky a zapracují do zmrzliny. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechnu čokoládu, pak přístroj vypněte. Podávejte buď ihned (směs bude mít konzistenci točené zmrzliny), nebo zmrzlinu přemístěte nejméně na 4 hodiny do mrazuvzdorné nádoby do mrazáku. Před podáváním ji pak nechte povolit.

5 Nemáte-li zmrzlinovač, vlijte hotovou a vychlazenou směs do nižší mrazuvzdorné nádoby. Nechte hodinu zatuhnout v mrazáku, pak vytáhněte a promíchejte tyčovým mixérem nebo rozrušte pravidelně vidličkou – zmrzlina bude tuhnout od krajů, střed bude ještě tekutý. Vytahujte a promíchávejte zhruba 4x v půlhodinových intervalech. Čokoládu rozehřejte s kokosovým olejem, natřete v tenké vrstvě na pečicí papír a vložte do lednice zatuhnout. Pak nalámejte na střípky a při posledním ručním promíchání vmíchejte do zmrzliny. Nechte finálně ztuhnout.

NĚCO NAVÍC
Jak velké kusy čokolády ve zmrzlině zůstanou, záleží i na výkonu zmrzlinovače. Chcete-li malé úhledné kousky, rozbijte je ještě při vyndávání zmrzliny z přístroje pomocí lžíce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit