Zmrzlina stracciatella

Zmrzlina stracciatella
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zmrzlina stracciatella

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2180 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 259 g
Tuky 118 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stracciatella – populární zmrzlina je oslavou jednoduchosti a italského přístupu. Snadný recept stojí na kvalitě surovin: co nejlepší selské mléko, trocha vynikající smetany a prvotřídní čokoláda. Nic víc není na tenhle zázrak potřeba!

Suroviny

krupicový cukr 200 g
škrob 5 g
kukuřičný
mléko 570 ml
plnotučné, co nejlepší
smetana ke šlehání 225 ml
tučnější, ideálně farmářská
sůl 1 špetka
tmavá čokoláda 60 g
kvalitní
kokosový olej 1 ČL

1 Promíchejte v rendlíku metličkou cukr a kukuřičný škrob. Pak přilijte zhruba 3/4 mléka a důkladně promíchejte, aby ve směsi nebyly hrudky. Dejte na plotnu a na pomalém ohni přiveďte pozvolna k varu – trvá to zhruba 10 minut. Během ohřívání míchejte.

2 Jakmile směs začne vřít, vařte za stálého míchání přesně 1 minutu, aby se škrob plně provařil. Pak přelijte přes sítko do mísy, ihned přidejte zbytek mléka, všechnu smetanu, špetku soli a promíchejte. Nechte zcela vychladit.

3 Vychlazenou směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat. Jakmile uvidíte, že zmrzlina začíná tuhnout, rozehřejte nad vodní lázní čokoládu s kokosovým olejem, až se úplně rozpustí a spojí a nechte zchladnout na pokojovou teplotu – v tu chvíli by zmrzlina měla být již téměř umíchaná.

4 Odklopte víko zmrzlinovače, ponechte jej v chodu a tenkým pramínkem nalévejte přímo do zmrzliny čokoládu. Jakmile pramínek čokolády dopadne na zmrzlinu, ztuhne, lopatky stroje jej rozlámou na kousky a zapracují do zmrzliny. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechnu čokoládu, pak přístroj vypněte. Podávejte buď ihned (směs bude mít konzistenci točené zmrzliny), nebo zmrzlinu přemístěte nejméně na 4 hodiny do mrazuvzdorné nádoby do mrazáku. Před podáváním ji pak nechte povolit.

5 Nemáte-li zmrzlinovač, vlijte hotovou a vychlazenou směs do nižší mrazuvzdorné nádoby. Nechte hodinu zatuhnout v mrazáku, pak vytáhněte a promíchejte tyčovým mixérem nebo rozrušte pravidelně vidličkou – zmrzlina bude tuhnout od krajů, střed bude ještě tekutý. Vytahujte a promíchávejte zhruba 4x v půlhodinových intervalech. Čokoládu rozehřejte s kokosovým olejem, natřete v tenké vrstvě na pečicí papír a vložte do lednice zatuhnout. Pak nalámejte na střípky a při posledním ručním promíchání vmíchejte do zmrzliny. Nechte finálně ztuhnout.

NĚCO NAVÍC
Jak velké kusy čokolády ve zmrzlině zůstanou, záleží i na výkonu zmrzlinovače. Chcete-li malé úhledné kousky, rozbijte je ještě při vyndávání zmrzliny z přístroje pomocí lžíce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další
  • Koktejl

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...

Obchod Apetit