Stracciatella – populární zmrzlina je oslavou jednoduchosti a italského přístupu. Snadný recept stojí na kvalitě surovin: co nejlepší selské mléko, trocha vynikající smetany a prvotřídní čokoláda. Nic víc není na tenhle zázrak potřeba!
Suroviny
Postup
Promíchejte v rendlíku metličkou cukr a kukuřičný škrob. Pak přilijte zhruba 3/4 mléka a důkladně promíchejte, aby ve směsi nebyly hrudky. Dejte na plotnu a na pomalém ohni přiveďte pozvolna k varu – trvá to zhruba 10 minut. Během ohřívání míchejte.
Jakmile směs začne vřít, vařte za stálého míchání přesně 1 minutu, aby se škrob plně provařil. Pak přelijte přes sítko do mísy, ihned přidejte zbytek mléka, všechnu smetanu, špetku soli a promíchejte. Nechte zcela vychladit.
Vychlazenou směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat. Jakmile uvidíte, že zmrzlina začíná tuhnout, rozehřejte nad vodní lázní čokoládu s kokosovým olejem, až se úplně rozpustí a spojí a nechte zchladnout na pokojovou teplotu – v tu chvíli by zmrzlina měla být již téměř umíchaná.
Odklopte víko zmrzlinovače, ponechte jej v chodu a tenkým pramínkem nalévejte přímo do zmrzliny čokoládu. Jakmile pramínek čokolády dopadne na zmrzlinu, ztuhne, lopatky stroje jej rozlámou na kousky a zapracují do zmrzliny.
Pokračujte, dokud nespotřebujete všechnu čokoládu, pak přístroj vypněte. Podávejte buď ihned (směs bude mít konzistenci točené zmrzliny), nebo zmrzlinu přemístěte nejméně na 4 hodiny do mrazuvzdorné nádoby do mrazáku. Před podáváním ji pak nechte povolit.
Nemáte-li zmrzlinovač, vlijte hotovou a vychlazenou směs do nižší mrazuvzdorné nádoby. Nechte hodinu zatuhnout v mrazáku, pak vytáhněte a promíchejte tyčovým mixérem nebo rozrušte pravidelně vidličkou – zmrzlina bude tuhnout od krajů, střed bude ještě tekutý. Vytahujte a promíchávejte zhruba 4x v půlhodinových intervalech.
Čokoládu rozehřejte s kokosovým olejem, natřete v tenké vrstvě na pečicí papír a vložte do lednice zatuhnout. Pak nalámejte na střípky a při posledním ručním promíchání vmíchejte do zmrzliny. Nechte finálně ztuhnout.
NĚCO NAVÍC
Jak velké kusy čokolády ve zmrzlině zůstanou, záleží i na výkonu zmrzlinovače. Chcete-li malé úhledné kousky, rozbijte je ještě při vyndávání zmrzliny z přístroje pomocí lžíce.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zmrzlina podle Katky(35 receptů )