Ztracené, zastřené či také pošírované vejce je majstrštykem, se kterým absolutně zazáříte. Ztracená vejce jsou nedílnou součástí slavných receptů na vejce Benedikt či vejce Florentine, neobejde se bez nich ani tradiční česká kulajda či koprová omáčka.
Suroviny
Postup
V mělkém rendlíku přivedeme k mírnému varu vodu a přidáme do ní lžíci octa.
Vejce rozklepneme do hrnečku, ve vodě utvoříme vařečkou vír a jakmile začne slábnout (var vody ani vír nesmí být prudký, jinak vejce potrhá), vlijeme do jeho středu vejce a necháme prohřívat 3–4 minuty, aby bílek ztuhl, ale žloutek zůstal tekutý.
TIP: Ztracené vejce múžeme připravit i v potravinářské fólii. Tu dáme do naběračky nebo hrnku, do ní vyklepneme vejce a uzavřeme. Uděláme uzlík, nebo zajistíme gumičkou a takto připravené vejce dáme do vroucí vody. Díky tomuto triku můžeme připravovat i více ztracených vajec současně.
Vylovíme děrovanou naběračkou a dáme do misky s ledovou vodou rychle zchladit. Zopakujeme s dalšími vejci. Ztracená vejce dále použijeme podle libosti – jako součást vajec Benedikt či Florentine, ozdobíme jimi talíř kulajdy či koprovky...
Ilustrační foto: Unsplash.com