Ztracené čili pošírované vejce jsou majstrštykem, se kterým absolutně zazáříte. Jsou nedílnou součástí slavných receptů na vejce Benedikt či vejce Florentine, neobejde se bez nich kulajda či koprová omáčka.
Suroviny
Postup
V mělkém rendlíku přivedeme k mírnému varu vodu a přidáme do ní lžíci octa.
Vejce rozklepneme do hrnečku, ve vodě utvoříme vařečkou vír, vlijeme do jeho středu vejce a necháme prohřívat 3–4 minuty, aby bílek ztuhl, ale žloutek zůstal tekutý.
Tip: Zdracené vejce múžeme připravit i v potravinářské fólii. Tu dáme do naběračky nebo hrnku, do ní vyklepneme vejce a uzavřeme. Uděláme uzlík, nebo zajistíme gumičkou a takto připravené vejce dáme do vroucí vody. Díky tomuto triku můžeme připravovat i více ztracených vajec současně.
Vylovíme děrovanou naběračkou a dáme do misky s ledovou vodou rychle zachladit. Poté vyjmeme a odstraníme . Zopakujeme s dalšími vejci.
Foto: Unsplash.com