Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zvěřina na pivu s opilými švestkami

Zvěřina na pivu s opilými švestkami

4/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5046 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 529 g
Tuky 205 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Báječné dušené maso, které bude ještě lepší, když mu dáte čas na odležení.

Suroviny

ramínko, případně hovězí, na kostky
česnek 3 stroužky
na plátky
tymián
pár snítek čerstvého
houby 2 ks
sušené
sušené švestky 200 g
bez pecek
balzamikový ocet 2 PL
olivový olej 4 PL
oloupané, ponechané v celku
najemno
střední, nejlépe hnědé, větší rozpůlit
sůl

Postup

1

Co můžete udělat den až dva dopředu

Maso vložte do keramické nebo skleněné mísy, posypte česnekem, bobkovými listy, tymiánem a sušenými houbami, pokud jste se rozhodli je použít. Vlijte pivo a 200 ml portského. Přetáhněte fólií nebo jinak zakryjte a nechte přes noc nebo podle potřeby marinovat.

2

Švestky vložte do misky a přelijte balzamikovým octem a zbývajícím portským. Přiklopte nebo přetáhněte fólií a nechte přes noc v chladnější místnosti.

V den D (dušení)

3

Zahřejte troubu na 150 °C, horkovzdušnou na 130 °C. Maso slijte, marinádu přitom uschovejte. Maso osušte. Máslo a olej zahřejte v hrnci vhodném do trouby. Na vysokém plameni opečte po částech maso ze všech stran do tmavohněda. Maso vyjměte z kastrolu a uchovejte v teple. Pokud by se tuk přepaloval, vylijte ho, kastrol vytřete kuchyňským papírem a přidejte další trochu oleje a másla.

4

Do hrnce přidejte slaninu, šalotky a celer a opečte dozlatova. Vmíchejte houby a za stálého míchání je 2–3 minuty opékejte. Vmíchejte mouku, pak přidejte maso a uschovanou marinádu.

5

Přiveďte k ustálenému varu. Přiklopte dobře těsnícím víkem vhodným do trouby a vložte na 2¼ až 3 hodiny do trouby, aby maso opravdu pořádně změklo.

6

Ochutnejte, případně osolte. Přidejte švestky i s nálevem a duste ještě 30 minut.

Podávejte s promačkaným tuřínem s karotkou a rozpečenými bramborami.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/5

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...