0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zvěřina na pivu s opilými švestkami

Zvěřina na pivu s opilými švestkami

4 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5046 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 529 g
Tuky 205 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Báječné dušené maso, které bude ještě lepší, když mu dáte čas na odležení.

Suroviny

zvěřina 1,3 kg
ramínko, případně hovězí, na kostky
česnek 3 stroužky
na plátky
bobkový list 3 ks
tymián
pár snítek čerstvého
houby 2 ks
sušené
pivo tmavé 850 ml
víno červené 300 ml
sušené švestky 200 g
bez pecek
balzamikový ocet 2 PL
máslo 50 g
olivový olej 4 PL
šalotka 900 g
oloupané, ponechané v celku
celer 2
najemno
žampiony 450 g
střední, nejlépe hnědé, větší rozpůlit
mouka pšeničná hladká 4 ČL
sůl

Co můžete udělat den až dva dopředu
 

1Maso vložte do keramické nebo skleněné mísy, posypte česnekem, bobkovými listy, tymiánem a sušenými houbami, pokud jste se rozhodli je použít. Vlijte pivo a 200 ml portského. Přetáhněte fólií nebo jinak zakryjte a nechte přes noc nebo podle potřeby marinovat.

2Švestky vložte do misky a přelijte balzamikovým octem a zbývajícím portským. Přiklopte nebo přetáhněte fólií a nechte přes noc v chladnější místnosti.

V den D (dušení)

3Zahřejte troubu na 150 °C, horkovzdušnou na 130 °C. Maso slijte, marinádu přitom uschovejte. Maso osušte. Máslo a olej zahřejte v hrnci vhodném do trouby. Na vysokém plameni opečte po částech maso ze všech stran do tmavohněda. Maso vyjměte z kastrolu a uchovejte v teple. Pokud by se tuk přepaloval, vylijte ho, kastrol vytřete kuchyňským papírem a přidejte další trochu oleje a másla.
 

4Do hrnce přidejte slaninu, šalotky a celer a opečte dozlatova. Vmíchejte houby a za stálého míchání je 2–3 minuty opékejte. Vmíchejte mouku, pak přidejte maso a uschovanou marinádu.
 

5Přiveďte k ustálenému varu. Přiklopte dobře těsnícím víkem vhodným do trouby a vložte na 2¼ až 3 hodiny do trouby, aby maso opravdu pořádně změklo.
 

6Ochutnejte, případně osolte. Přidejte švestky i s nálevem a duste ještě 30 minut.

Podávejte s promačkaným tuřínem s karotkou a rozpečenými bramborami.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/5

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč