Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bazalková frittata

Ze své podstaty jsou frittaty omelety. Poskytují elegantní únikovou cestu všem zbylým dobrotám, které byste ještě rádi zhodnotili. My jsme si vybrali brambory, ovšem doplnili jsme je opojnou vůní bazalky…

Vydání: 2006/4
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 10 minut
PT5M
Smažení 0:05

Ingredience

    • 200 g brambor, i vařených
    • 6 vajec
    • hrst čerstvých bazalkových lístků
    • 50 g másla + 1 lžíce olivového oleje
    • sůl a pepř na dochucení
    • 100 g strouhaného sýra na posypání

Příprava jídla

1.  Brambory nakrájejte na tenké plátky (dobře to jde na plátkovači, který bývá na užší straně kónického struhadla). Vejce v misce lehce rozšlehejte s trochou soli a pepře. Vmíchejte lístky bazalky.

2.  Ve větší silnostěnné nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo s olejem a opečte na nich plátky brambor. Pokud máte syrové, opékejte je na nižším plameni celkem asi osm minut, aby se pořádně propekly. U vařených stačí kratší doba.

3.  Jakmile jsou brambory opečené, stejnoměrně je přelijte rozšlehanými vejci a na mírnějším plameni nechte ztuhnout (mělo by stačit asi pět minut). Pánev můžete i přikrýt, omeleta pak bude kypřejší. Před koncem posypte frittatu strouhaným sýrem, aby se teplem trochu roztavil. Podávejte ihned, nakrájené na řezy.

Obměňte to
U frittaty má fantazie zelenou: příště do ní dejte místo brambor jakoukoli pevnější zeleninu a klidně obměňujte i sýry. Vejce ovšem zůstávají konstantou.

Mistrovsky
Obvyklou chybou bývá smažit omelety příliš zprudka. Za hrubé zacházení se ovšem vajíčka pomstí: zespodu se připečou a nahoře zůstanou skoro syrová. Vajíčka mají křehké ego, a to se vyplatí respektovat – takže raději stáhněte plamen.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Topinky s tapenádou a vejcem

Italský chlebový věnec s vejci

Vajíčka zapečená v chlebových hnízdech

Voňavý vaječný krém

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tuhle fritatu jsem dělala včera k večeři, přidala jsem navíc ještě na kolečka pokrájenou klobásku. Udělala jsem jí ze 4 vajec pro 2 osoby a byla přec celou větší pánev. Byla dobrá, ale hodně sytá, takže jsme se najedli dva a ještě nám zbylo.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/06, str.52

Přidat komentář