
Jahodovo-čokoládová pusinka
Jahody se sněhovou pusinkou jsou skvělé. S čokoládou přímo dokonalé!
Vydání: 2006/4
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 6
Ingredience
- 2 lžičky kukuřičného škrobu (maizena)
- 2 lžičky bílého vinného octa
- špetka pravé mleté vanilky (např. od značky Benkor nebo Kotányi),
- nahradit můžete trochou
- vanilinového cukru
- 5 bílků
- 300 g krupicového cukru
- 50 g kvalitní čokolády na vaření,
- nastrouhané
- 1 lžíce kakaa + trocha na poprášení
- 450 ml smetany ke šlehání
- 450 g jahod
- 25 g opražených lískových oříšků, nasekaných, nebo hoblinek čokolády
Na ozdobu
Příprava jídla
1. Troubu předehřejte na 140/120 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Škrob, ocet a vanilku utřete na hladkou pastu.
2. Bílky ušlehejte dotuha, pak postupně zašlehejte cukr a škrobovou pastu, až získáte pevnou hmotu. Rozdělte ji na dvě poloviny.
3. Do půlky sněhu zašlehejte čokoládu a kakao. Pomocí lžíce hmotu opatrně přehazujte, aby se promísila. Pak ji přidejte ke druhé části sněhové hmoty a jen velmi lehce smíchejte.
4. Hmotu naneste na papír do kulatého tvaru o průměru asi 23 cm. Uprostřed vytvořte mírnou prohlubeň na šlehačku a ovoce. Okraje lehce poprašte kakaem a párátkem ho zatřete do sněhu. Čas od času párátko vytahujte, aby sníh vytvořil špičky.
5. Vložte do trouby a pečte (spíše sušte) asi hodinu, pak troubu vypněte a pusinku v ní ještě hodinu nechte dojít. Smetanu ušlehejte a po vyjmutí pusinky z trouby naneste do jejího středu. Ozdobte plátky jahod a menšími celými plody, posypte sekanými oříšky a/nebo hoblinkami čokolády.
2. Bílky ušlehejte dotuha, pak postupně zašlehejte cukr a škrobovou pastu, až získáte pevnou hmotu. Rozdělte ji na dvě poloviny.
3. Do půlky sněhu zašlehejte čokoládu a kakao. Pomocí lžíce hmotu opatrně přehazujte, aby se promísila. Pak ji přidejte ke druhé části sněhové hmoty a jen velmi lehce smíchejte.
4. Hmotu naneste na papír do kulatého tvaru o průměru asi 23 cm. Uprostřed vytvořte mírnou prohlubeň na šlehačku a ovoce. Okraje lehce poprašte kakaem a párátkem ho zatřete do sněhu. Čas od času párátko vytahujte, aby sníh vytvořil špičky.
5. Vložte do trouby a pečte (spíše sušte) asi hodinu, pak troubu vypněte a pusinku v ní ještě hodinu nechte dojít. Smetanu ušlehejte a po vyjmutí pusinky z trouby naneste do jejího středu. Ozdobte plátky jahod a menšími celými plody, posypte sekanými oříšky a/nebo hoblinkami čokolády.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
4. Září 2007 21:02