Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mazanec

Vláčný, plný rozinek, vonící máslem, dozlatova upečený – a také snadný...

Vydání: 2006/4
Autor:
Hodnocení:
40 (hlasů)
Počet porcí: 2 bochánky
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí: 2,5 hodiny
PT45M
Pečení 0:45
Česká

Ingredience

    • 1 balíček čerstvého droždí
    • 100 g krupicového cukru  + 1 lžíce do kvásku
    • 200–250 ml vlažného mléka
    • 500 g polohrubé mouky + trocha hladké mouky na poprášení těsta
    • 50 g spařených a opláchnutých rozinek
    • 1–2 lžíce rumu
    • ½ sáčku vanilkového cukru
    • ¼ lžičky soli
    • trochu nastrouhané kůry z dobře omytého citronu
    • špetka muškátového květu
    • špetka mletého anýzu
    • 2–3 žloutky
    • 50 g pokrájených oloupaných mandlí
    • 30 g vlašských ořechů
    • 150 g rozpuštěného másla + trocha na pomazání
    • 1 vejce na potření
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1. Všechny suroviny nechte dojít pokojové teploty. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a uložte ho na teplé místo, aby se mu dobře kynulo. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. Mezitím v zadělávací míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, citronovou kůrou a kořením (část mouky si nechte stranou na podsypávání).

2.  Do směsi vlijte vykynuté kvasnice, přidejte žloutky, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí, překrájené ořechy a nakonec i rozpuštěné vlažné máslo. Těsto důkladně zpracujte – nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama.

3.  Poprašte těsto moukou, přikryjte a nechte ho v míse kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce propracujte vařečkou. (Říká se tomu ‚přetužit‘; z těsta unikne nahromaděný oxid uhličitý a dostane se do něj čerstvý vzduch, který usnadňuje práci kvasinkám.)
 
4.  Vykynuté těsto na vále opět zpracujte, utvořte dva bochánky, přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě jednou nakynout. Předehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Jestli chcete, vytvořte na bocháncích nožem kříž. Pomažte budoucí mazance vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct.

5.  Pět až deset minut zprudka zapékejte, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým zapečením se uzavřou póry na povrchu; pak je třeba teplotu snížit, aby se bochánky pořádně propekly.

6.  Ke konci pečení můžete teplotu ještě zmírnit o 50 °C a přikrýt mazance alobalem nebo pomaštěným papírem – své dílo tak ochráníte před potupným připálením. Před dopečením píchněte do středu mazanců špejlí; pokud se na ni těsto nelepí (po vytažení na ní neulpívají vlhké drobečky těsta), můžete vyndávat z trouby.

7.  Upečené mazance ihned potřete rozpuštěným máslem, přesuňte je na drátěnou podložku a nechte vychladnout. Před podáváním je na míse ještě můžete poprášit moučkovým cukrem. Mazanec se obvykle jí krájený na plátky a namazaný máslem.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/06, str.64
Obrazek uzivatele
...

Přidat komentář