
Kulajda
Je dost vydatná na to, abyste si ji mohli dát i jako samostatný chod – třeba k večeři. Nejlépe chutná s liškami, ale klidně použijte i hříbky.
Vydání: 2006/5
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 2 hrsti sušených hub
- sůl
- špetka kmínu
- 4 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 ml zakysané smetany
- kopr podle chuti
- 1 vejce
- ocet na dochucení (nemusí být)
Příprava jídla
1. Houby zalijte přibližně litrem vody a osolte. Chvíli povařte a pak přisypte kmín a nakrájené brambory. Vařte, dokud nejsou skoro měkké; trvá to asi čtvrt hodiny.
2. Ve smetaně ke šlehání rozkvedlejte mouku, vlijte do polévky a povařte. Přidejte zakysanou smetanu, prohřejte a ochuťte koprem. Rozklepněte do polévky vejce a rychle rozmíchejte. Dochuťte solí a případně octem.
Správná kulajda
Neexistuje univerzální recept; co rodina, to jiná verze. V polévce každopádně nesmějí chybět brambory, houby, smetana, kopr a vejce – rozklepnutá nebo uvařená natvrdo.
2. Ve smetaně ke šlehání rozkvedlejte mouku, vlijte do polévky a povařte. Přidejte zakysanou smetanu, prohřejte a ochuťte koprem. Rozklepněte do polévky vejce a rychle rozmíchejte. Dochuťte solí a případně octem.
Správná kulajda
Neexistuje univerzální recept; co rodina, to jiná verze. V polévce každopádně nesmějí chybět brambory, houby, smetana, kopr a vejce – rozklepnutá nebo uvařená natvrdo.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
4. Září 2007 21:34
Sira (neověřeno)
18. Září 2007 16:58
ukuru (neověřeno)
9. Červen 2008 12:17
Kateřina (neověřeno)
27. Říjen 2008 16:12
Petra Rozbořilová
24. Únor 2010 06:55
Veronika Koubová
9. Červen 2015 10:52