Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Františkánský švestkový koláč

Těsto na tenhle fantastický koláč je řidší, než je u kynutých těst běžné. Po upečení je báječně vláčné... a ta chuť!

Vydání: 2006/5
Autor:
Hodnocení:
56 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
Kynutí: asi 1 hodina
PT30M
Pečení 0:30
Koláč Česká

Ingredience

    • 250 ml mléka
    • 30 g droždí
    • 100 g moučkového cukru
    • 100 g másla + trocha na potření koláče a vymazání plechu
    • 2 žloutky
    • nastrouhaná kůra z 1 citronu
    • 240 g hrubé mouky
    • špetka soli
    • 50 g mletých vlašských ořechů
    • 1 l švestkového kompotu
    • 1 sáček vanilinového cukru
    • špetka skořice
    • moučkový cukr na ozdobu

Příprava jídla

1.  Zhruba polovinu mléka odlijte do misky. Přidejte droždí, lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím rozpusťte máslo, přisypte zbytek cukru, žloutky, citronovou kůru a mouku se špetkou soli. Vlijte kvásek a vypracujte řidší těsto. To pak nechte aspoň hodinu kynout.

2.  Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Vymažte plech nebo koláčovou formu o průměru 28 cm a dejte do ní polovinu těsta. Narovnejte na něj rozpůlené švestky; posypte je skořicí, vanilkovým cukrem a ořechy. Navrch opatrně rozetřete druhou polovinu těsta, potřete máslem a nechte ještě chvíli kynout.

3.  Koláč pečte asi půl hodiny. Pak ho vyjměte, a až vychladne, posypte dezert moučkovým cukrem a nakrájejte na řezy.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

24x švestky nasladko

Kulajda

Vepřová pečínka v mléce

Lepenice

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
mňam, vyzerá to dobre, hneď ho pôjdem vyskúšať :)
Obrazek uzivatele
Koláč se mi povedl na poprvé a sklidil velký úspěch.
Obrazek uzivatele
je opravdu moc dobry, skvela obmena obyc svetskoveho kolace!
Obrazek uzivatele
Koláč je jednoducho skvelý, proste bezkonkurenčne zatiaľ najlepší slivkový koláč aký som kedy jedla :)) Veľká pochvala!!
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.5/06, str.55
Obrazek uzivatele
Zprvu se mi zdálo až neuvěřitelné, že z takové trochy těsta můžu udělat tak velký koláč,ale krásně nakynul a sklidil samé ovace. Mě osobně také moc chutnal. A to jsem měla jen 1/2l kompotu a zbytek jsem doplnila nekompotovanými rozmraženými švestkami. Oříšky v něm byli také dost cítit, prostě výborný, vřele doporučuji ;-)
Obrazek uzivatele
koláč a je dobrý.Dala jsem švestky a rabarboru a jak se všichni olizovali.
Obrazek uzivatele
Tento recept je výborný! Doma mi ho chválili asi 100x! A to jsem ho ještě neudělala přesně. Kompot jsem koupila jen 700g, protože 1000g neměli. Droždí mi uplně nevykypělo, tak jak má, protože jsem to dělala poprvé a jak se dává nakonec nahoru to rozteklé máslo, tak jsem ho tam dala strašně. Když jsem lila těsto do formy, říkala jsem si, že je toho strašně málo i když to nebudu půlit, ale nakonec jsem tó naštěstí udělala podle návodu. Když jsem zbytek toho těsta lila na ty švestky, nepotáhlo to zdaleka celou plouchu. A sakra, říkala jsem si. Ale asi to tak má být, protože výsledek byl lepší než je tady na obrázku!
Obrazek uzivatele
Ten koláč je božskej! Proč nejste na hoteovce?!! Pošlete to Jamiemu do Londýna, ten se z toho zblázní!! To byla reakce našeho bráchy, který opravdu zřídkakdy něco pochválí...fakticky super recept...a švestek stačí i míň...:)
Obrazek uzivatele
Bezva změna. Dělala jsem z čerstvých švestiček, vlašské ořechy jsem neměla, dala jsem mandle a pochutnali jsme si. Díky!
Obrazek uzivatele
Koláč je výborný a snadný na přípravu - pekla jsem ho s čerstvýma švestkama... ale zvolila jsem asi příliš velký plech, těsto mi vyšlo taktak a koláč byl příliš tenký, což trochu znesnadňovalo konzumaci(ale i tak zmizel velmi rychle)- takže příště ho dám péct do kulaté koláčové formy!
Obrazek uzivatele
Dělala jsem koláš přesně podle receptu, jen místo kompotu jsem dala čerstvé švestky (což by mělo být ještě lepší) a nikomu nechutnal, ani mě ne, jako že na buchty vybíravá nejsem. Mám podezření, že je tam moc té citronové kůry (a to jsem tam ještě dala míň než píšou). No prostě nic moc.
Obrazek uzivatele
Také jsem dělala koláč přesně podle receptu a taky mě trochu zklamal. A citronovou kůrou to nebylo. Chuť je celkem mdlá, těsto od švestek docela navlhlo... Nevím co všechny ty, kteří tu koláč chválili, tak nadchlo :-(
Obrazek uzivatele
Tenhle koláč je opravdu jeden z nejlepších, co jsem kdy jedla. Doma jsme si na něm pochutnali a do večera byl snědený. Dělala jsem ho z mražených švestek, ale bohužel jich bylo moc málo, tak jsem zbytek nahradila strouhanými jablky, což také nebylo vůbec špatné :)
Obrazek uzivatele
Tak zpočátku mne zarazila diskuze, ale koláč se vážně povedl a to jsem droždí dala do studeného mléka :-D Jinak dobré, ani se mi nerozmočil od švestek (nejdřív jsem je zcedila a použila kompotované). Celkem dobrá chuť, jen jsem přidala víc mouky, aby se to pak dalo vyválet a skvěle drží tvar.
Obrazek uzivatele
Skvely,este teply zmizol skoro cely ;)

Přidat komentář