Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koblihy domácí

Bezkonkurenční rodinný recept naší čtenářky Jaroslavy Nuslové. Milujeme ho!

Vydání: 2004/6
Autor:
Hodnocení:
28 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 50 koblih
Doba přípravy: Více než hodinu
PT1H
Smažení 1:00
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 1/2–3/4 l vlažného mléka
    • 70 g droždí
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 100 g másla
    • 5 žloutků
    • 5 lžic rumu tuzemáku
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • 1 lžíci strouhané kůry z biocitronu
    • 1 kg hladké mouky a 100 g hrubé + na vysypání plechu
    • špetka soli
    • 1/2 kg zavařeniny nebo makové či jiné oblíbené náplně
    • 1/2 l oleje na smažení

     

Příprava jídla

1 Do hrnku mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, vidličkou promíchejte a nechte v teple vzejít kvásek. Máslo se žloutky a zbylým cukrem utřete ve velké míse a přidejte rum, vanilkový cukr a citronovou kůru. Do mísy prosijte mouku, vlijte vzešlý kvásek a zbylé mléko. Vařečkou všechno zpracujte tak, aby vzniklo vláčné, pružné těsto. 

2 Těsto poprašte trochou mouky, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě, kde netáhne, 30 až 45 minut kynout na dvojnásobný objem. Pak těsto znovu prohněťte a vyválejte asi na dvoucentimetrovou tloušťku. Nožem postupně odkrajujte takové množství, aby se vám výsledný koblížek vždy vešel do dlaně; budou to kousky o průměru zhruba 3 cm. Palcem je ještě trochu povytáhněte na placku a doprostřed dejte lžíci náplně.

Utvořte uzlíček, nahoře těsto pevně spojte a spojenou částí dolů položte na pomoučený plech s pečicím papírem nebo na utěrku a dejte znovu do tepla. Nechte ještě půl hodiny kynout.

4 Mezitím nalijte do hlubšího kastrůlku tolik oleje, aby v něm koblihy mohly plavat, a olej rozpalte. Zda je tuk dostatečně horký, poznáte díky jednoduchého triku: vhozená kostička chleba v něm zezlátne, než napočítáte do čtyřiceti. Koblihy vkládejte tak, aby se nedotýkaly. Obrátí se buď samy, nebo jim můžete pomoci vařečkou či naběračkou. Když stejnoměrně zezlátnou, máte hotovo.

TIPY & TRIKY od Jaroslavy Nuslové:

  • Vykrajování. Postupuju jako při plnění buchet; vrstvy těsta se při smažení nemůžou oddělit a náplň nevyteče. Moje tchyně zase těsto rozválela na dva centimetry a skleničkou si na polovinu plátu vyznačila kolečka, ale nedokrojila je. Po pokladení náplní se druhá polovina těsta překlopí a podle hrbolků, které vyznačují náplň, se kolečkem a skleničkou nebo vykrajovátkem dokrojí. Postupovat se dá i tak, že těsto rozválíte a skleničkou s omoučenými okraji vykrojíte kolečka. Do páru se pak spojují náplní.
  • Náplň. Nejraději používám bílý mák – sama si ho pěstuju –, ale když mi dojde, koupím si hotovou náplň z modrého máku, která se už nemusí mlít. Vyrábí ji firma Kovandovi, gastronomické dekorace a speciality. K dostání například v Globusu, Makru a Kauflandu, ale i v běžných menších obchodech. 
  • Smažení. Košík na smažení využívám nejen na koblihy, ale i na řízky nebo třeba na hranolky. Je to vlastně improvizovaná fritéza.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
A co těch 5 žloutků ?
Obrazek uzivatele
Koblihy jsou naprosto fantastické. Plnila jsem je i čokoládou a i ty jsouu super. Žloudky sice v postupu nejsou, ale rozetřela jsem je s máslem a cukrem. Vřele doporučuji!!!
Obrazek uzivatele
věřím,že Vaše koblihy byly i jsou úžasné,ale prosím,žlouTky a ne žlouDky!!kazí mi to kulinářský zážitek.dík
Obrazek uzivatele
žloutkový hlupecký gurmán
Obrazek uzivatele
Koblihy jsou vyborne, jen ty zloutky tam jaksi v postupu napsane nebyly. Ale ty zloutky tam muzete do toho testa dodat i kdyz testo je hotove.
Obrazek uzivatele
Koblížky jsou výborné, již jsem je jednou dělala a povedly se na výbrnou, nyní se na ně chystám zas a už se mi zbýhají sliny. Jen je dělám z poloviční dávky, páč z kila je toho opravdu strašnej hafec. Nejlepší je meruňková marmeláda, pro manžela udělám s makem.

Přidat komentář