Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládový dort

Protože těsto na dort obsahuje jogurt, přísadu uklidňující nejen trávení, ale i špatné svědomí, zaslouží si v našem čokoládovém království post nejvyšší.

Vydání: 2004/4
Autor:
Hodnocení:
157 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 8-10 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu
PT30M
Pečení 0:30
Dort

Ingredience

    Na korpus potřebujete:

    • 115 g čokolády na vaření nebo hořké čokolády, nasekané na malé kousky
    • 175 g změklého másla
    • 200 g jemného krupicového cukru         
    • 3 ušlehaná vejce
    • 150 ml jogurtu
    • 150 g hladké mouky prosáté s práškem do pečiva (1/2 sáčku)
    • vanilkový cukr

    Na polevu a hoblinky:

    • 200 g čokolády na vaření
    • 75 ml smetany ke šlehání
    • 25 g másla

     

Příprava jídla

1. troubu předehřejte na 190° (elektrickou) nebo 170° (horkovzdušnou). Otevírací kulatou formu o průměru 23 cm vymastěte a vyložte papírem na pečení. Oddělte 100 g čokolády na hoblinky, zpracujte a vychlaďte ji podle návodu v rámečku.

2. čokoládu na korpus rozpusťte. Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem utřete dohladka. Postupně zapracujte vejce. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a jogurt a kovovou lžící nebo stěrkou vmíchejte mouku. Vlijte do formy a pečte cca 25–30 minut, dokud není korpus na dotek pevný. Vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce.

3. připravte polevu: 100 g čokolády nalámané na kousky spolu s ostatními přísadami rozpusťte jedním z uvedených způsobů a promíchejte.

4. vychladlý dort vyjměte z formy, překlopte jej a ze spodku odloupněte papír. Přelijte polevou a ozdobte.

Tip Apetitu
Nebojte se hoblinek. Čokoládu rozpusťte a pak vlijte do plastové nádobky. Nechte vychladnout a ztuhnout, pak ji vyklopte a škrabkou na brambory loupejte efektní čokoládové hoblinky.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čokoládové brownies

Křehký koláč s náplní

Prstíky s čokoládou

Bábovičky se srdcem

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dort je výborný, peču ho často, ale: 1) peču ho při dané teplotě nejméně 45minut a to ještě někdy není uprostřed úplně dopečený 2) až na první pokus, který dopadl na jedničku mi dort po vytažení z trouby "kecne". Nejdřív je krásně nadýchaný a jak chládne, uprostřed se začne propadat. Ale to se schová pod polevu a hoblinky a na chuti to opravdu neubírá :-)
Obrazek uzivatele
Souhlaím s Mildou, dort už jsem pekla několikrát a v několika různých troubách a pekla jsem ho pokaždé déle, než je uvedeno v časopisu. To je lale asi jediná výtka k téhle dobrotě, u nás doma se po něm vždycky jenom zapráší :-)
Obrazek uzivatele
Prosím, jaký druh jogurtu se má přidat do receptu???
Obrazek uzivatele
myslím že je jedno jaký druh, jen aby byl bílý....já přidala naprosto obyčejný bílý jogurt a bylo to vynikající
Obrazek uzivatele
Je sice pravda, že dort jak chladne tak se trochu propadne, ale opravdu se to schová pod hoblinky a polevu, myslím, že tohle se stává u každého piškotu, mě tedy skoro u každého a co se týče toho času pečení tak to hodně záleží na troubě a taky na druhu formy, jinak je fakt nejlepší, co jsem kdy vyzkoušela a má úspěch zaím u všech a to se někteří jen podívali :-))
Obrazek uzivatele
Tak to mě se ještě nikdy nestalo, že by mi ten dort klesnul, Je potřeba ho v troubě nechat asi hodinu, když už je opravdu hotový a proti klesnutí se lze bránit tím, že ho necháme ještě nějakou dobu v teplé troubě, protože právě chladnutí ve studeném prostředí způsobuje to, že Vám dort poklesne.
Obrazek uzivatele
Rada skusam nove veci... aj toto som skusala roznymi sposobmi, dokonca aj ako kolac na plechu (upecie sa to rychlejsie :)) a vzdy to bolo skvele.
Obrazek uzivatele
Tak toto je najlepší koláč aký som kedy jedla aj piekla. Dnes ho upečiem zas. Len keby vydržal aspon do zajtra, o chvíľu nie je po ňom ani stopy.
Obrazek uzivatele
Upekla jsem si ho k narozeninám a rozhodně jsem nelitovala, všichni si pochutnali!! Jenom příště uberu trochu cukru.
Obrazek uzivatele
Na můj vkus je tam moc cukru, čokoláda sama o sobě je dost sladká. Cukr podstatně zredukuju a potom je to skutečně božské.
Obrazek uzivatele
A použila jsi skutečně 70% čokoládu? ta je totiž dost hořká, takže pak je cukr potřeba. Pokud se použije klasická čokoláda na věření je vážně nutné značně zredukovat cukr, protože ta je skutečně sladká dost...
Obrazek uzivatele
Jasnačka. I tak je to sladké, že se mi kroutí palce u noh. Já radši cítím tu čokoládu. :-)
Obrazek uzivatele
Do těsta jsem dala jen 150g cukru a pod čokoladu jsem dala trochu marmelády rozmichane s rumem. Bylo to výtečné
Obrazek uzivatele
Bylo to famozní. Nechala jsem se inspirovat marmeládou, ale rozřezala jsem dort napůl a namazala ho. Byl jedinečný. Poprvé se mi taky povedl na 1* a podruhé mi splaskl. Ale chutově byl super i tak!
Obrazek uzivatele
ten nejlepší dort co sem kdy ochutnala, fakt hoodě!! dobrý!! a hlavně jednoduchý na přípravu. Jen se po něm zapráší!
Obrazek uzivatele
souhlasim ,,mńam,,:-)
Obrazek uzivatele
Perfektní !!!Dělala jsem jej poprvé a navíc tchýni k narozeninám a taky se po něm jenom zaprášilo.Já jsem si dala akorát ještě tu práci a doprostřed jsem dala čokoládový krém a samozřejmě na ozdobení.nakonec jsme si na něj dali ještě šlehačku a to už nemělo vůbec žádnou chybu!!!!
Obrazek uzivatele
smíim se zeptat jak ste udělala ten čokoládový krém?
Obrazek uzivatele
Chci se zeptat, jakou tu mouku??? Myslím, že polohrubou, ale nejsem si jistá! Díky
Obrazek uzivatele
Ja bych řekl naopak hladkou, ta se prosívá přez síto, aby se nadlehčila, u polohrubé jsem to nikdy neviděl, ale uvidim jak to dopadne...
Obrazek uzivatele
Upiekla som dortik sefovi v praci... Prave sme si na nom pochutnali. Odozvy? "Luxusni" a podobne :-)
Obrazek uzivatele
Moc nám chutnal.dala jsem méně cukru a bylo to ok.Trochu jsme se potrápily s hoblinkamy,ale jinak super.
Obrazek uzivatele
Tak jakou mouku použít prosíím??
Obrazek uzivatele
já sem použila hladkou mouku a je to naprosto výborné
Obrazek uzivatele
Byl to první pečený dort, který jsem kdy dělala a vše dopadlo na jedničku :) Dala jsem méně cukru (150g) a pekla déle. Po vychladnutí jsem ho rozřízla a namazala marmeládou. Když jsem ho ale dělala znovu (hned další den :) ), tak už jsem nemazala a chutnal ještě líp. A vypadá nádherně!
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/04, a také 1/05, str.26
Obrazek uzivatele
Je to nejlepší dort, který jsem kdy pekla - a to peču hodně:-)) Nikdy nevydrží do druhého dne - vždy se po něm zapráší;-)
Obrazek uzivatele
Tento recept zvladne opravdu i zacatecnik (coz jsem i ja). Spolubydlici ma dnes narozeniny, tak jsem vcera vyzkousela tento recept s malyma odmenama. Protoze miluje cokoladu, dort jsem rozrizla a potrela asi tak 1cm cokoladovo rumovou naplni (cokolada, sesence rumu, maslo, cukru a zloutek). Do korpusu jsem dala pouze 150g cukru, aby to nebylo tak sladke a ozdobila hoblinkama a posazela zmrzlima malinama. Cokoladu jsem pouzila 85 a 72%. Nebyla jsem si jista zda smetanu na polevu naslehat a pridak k ostatnim ingrediencim, ale pro svou lenost jsem ji proste jen vlila do rozpustene cokolady a masla, zamichala a nechala trochu schlanout, Nechala jsem dort ejden den ulezet v lednici a ..... VYNIKAJICI. Dnes jsem si pochutnala ja, spolubydlici i navsteva. A nasledujici dny mame co dlabat, nebot dort je hodne hutny a vice jak jeden kousek jsme nezvladli. Mela jsem trochu problemy s ingrediencema, nebot ziji v Londyne a mouka a kyprici prasek jsou malinko jine. Dort mi nevybehl jak mel, byl nizsi a testo hutnejsi. I prez to naprosto vyborne. Maliny vrele doporucuji, stahne se tak sladkost a dort ma vyraznejsi a svezi chut. Priste vyzkousim hoblinky z bile cokolady a misto malin pouziji tresne.
Obrazek uzivatele
opravdu mouka hladká? videla jsem podobny recept a tam byla polohruba. ptam se proto, protoze jsem fakt začátečník a toto je můj prvni pokus o dort pro pritele k narozeninam. dekuji za radu :)
Obrazek uzivatele
Tenhle dort je jeden z nejlepších, co jsem kdy pekla, nejen že se povedl ale sklidil i patřičný úspěch, vážně stojí za to ;-)

Stránky

Přidat komentář