Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vajíčka zapečená v chlebových hnízdech

Když se podíváte blíž na rozpis ingrediencí, určitě vám tahle dobrota připomene ‚šunku s vejci‘. Tuhle verzi byste ovšem mohli předložit třeba královně víl, vždyť je jako z pohádky – a navíc mnohem lehčí než smažená varianta z pánve!

Vydání: 2006/4
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 20 minut
PT15M
Pečení 0:15
Chléb a pečivo

Ingredience

    • 2 lžíce olivového oleje + trochu na vymazání formiček
    • ½ malé cibule, oloupané a nakrájené najemno
    • 6 plátků bílého toustového chleba, bez kůrky
    • 500 g kvalitní šunky, nasekané nadrobno
    • 5–6 lístků bazalky, nasekaných + několik malých lístků na ozdobu
    • 3 malá, nejlépe třešňová rajčátka, ­rozkrojená
    • 6 malých vajec
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1.  Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Olej rozehřejte v malé pánvi, osmahněte na něm cibulku, ale jen tak, aby nezhnědla. Vyjměte ji nejlépe děrovanou naběračkou z pánve a dejte stranou.

2.  Plátky chleba rozválejte válečkem, aby byly co nejtenčí. Jde to docela dobře, toustový chléb je poměrně elastický. Rozválené plátky překrojte na trojúhelníky.

3.  Vymastěte šest důlků formy na muffiny a každý vyložte dvěma trojúhelníky chleba. Naplňte osmaženou cibulkou, sekanou šunkou, bazalkou, půlenými rajčátky a do každého ‚hnízda‘ rozklepněte vajíčko. Lehce osolte a opepřete a pečte zhruba čtvrt hodiny, aby bílek zpevnil, ale žloutek byl ještě vláčný. ­Ozdobte bazalkou.

Jiný parfém 
Místo cibulky osmahněte do základu jemně nakrájený česnek. Anebo aromatickou zeleninu naopak úplně vynechte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Topinky s tapenádou a vejcem

Italský chlebový věnec s vejci

Bazalková frittata

Voňavý vaječný krém

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Toto jídlo jsem kuchtila o víkendu a vejce mi v troubě podivně ztuhly a utvořil se na nich jakoby "tuhý potah". Asi to chce košíčky hned vytáhnout a konzumovat, udržováním v teple se asi stalo to zatuhnutí. Jinak vtipná snídaně možmo i se sýrem!
Obrazek uzivatele
...nepodařilo se mi zprávně opsat přiložený kód, tím pádem můj příspěvek zanikl? Nelze jej vygenerovat?
Obrazek uzivatele
Před časem jsem koupil u Lidla "plech na mufínky". Když očekávám nějakou sešlost, postupuji obdobně, zde je moje varianta, namísto rozváleného toustu vyložím formičku rovnou plátkem šunky. Barevnou papriku a raj. jablíčka promíchám s natrhabou bylikou a solí, nakladu na dno tři kousky, zaliji vajíčkem a pozor, libovolnou cibulku nakrájím na velejemné plátečky, (tuto zásadu bychom měli dodržovat kdykoliv používáme syrovou cibulku) posolím, pokropím jednou až malinko více, smetanou...poprášíme uzenou paprikou a pak už zapékáme metodou pokus-omyl...jednou se to povede...

Přidat komentář