Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč s arašídovým máslem

Jestli jste zvyklí recepty kvůli štíhlé linii odlehčovat, tentokrát udělejte výjimku a zůstaňte u plnotučného tvarohu, másla i pravé smetany ke šlehání. Výsledek je podstatně chutnější!
Vydání: 2006/4
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Počet porcí: 10 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 10 minut Chlazení: aspoň 1 hodinu
P
Koláč Americká

Ingredience

    • 300 g sušenek
    • 125 g másla
    • 3 lžíce medu

    Na náplň
    • 370 g plnotučného tvarohu, bez přebytečné tekutiny
    • 70 g krupicového cukru
    • 200 g arašídového másla (koupíte například v Tescu nebo v Delvitě)
    • 240 ml smetany ke šlehání

    Na polevu
    • 180 ml smetany ke šlehání
    • 35 g krupicového cukru
    • 35 g másla, nakrájeného na kousky
    • 75 g kvalitní čokolády na vaření
    • čokoládové hobliny na ozdobu
     

Příprava jídla

1.  Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Tvaroh nechte odkapat v cedníku vyloženém čistou utěrkou a mezitím si připravte korpus. Rozdrťte sušenky v robotu nebo plastovém sáčku válečkem. V pánvi rozehřejte máslo s medem a smíchejte se su­šenkovými drobky. Přesuňte do koláčové formy o průměru 23 cm a výšce 5 cm a přimáčkněte, aby směs dobře přilehla ke dnu i stěnám. Vložte do trouby a deset minut peč­te, pak nechte ve formě zcela vychladnout.

2.  Na náplň prošlehejte tvaroh s cukrem a arašídovým máslem. Smetanu vyšlehejte do polotuha a pak přimíchejte k tvarohové směsi. Náplň nyní přesuňte na vychladlý předpečený korpus.

3.  Připravte polevu: do kastrůlku vlijte smetanu, přidejte cukr a za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile směs začne vřít, ztlumte plamen a bez míchání ji ponechte 5–6 minut trochu zhoustnout (měla by získat světle žlutou barvu). Kastrůlek stáhněte z ohně, přidejte máslo a rozlámanou čokoládu. Promíchejte, aby se čokoláda rozpustila, a nechte vychladnout.

4.  Polevou přelijte koláč, dobře ji rozetřete a nechte nejméně hodinu chladit, až náplň i poleva zpevní. Před podáváním koláč posypte čokoládovými hoblinami. Dobře se vyrábějí z čokolády pokojové teploty pomocí škrabky na zeleninu.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Perfektni! Sice jde o kolac, ale klidne bych ho polozila na stul pri jakekoliv rodinne oslavce misto dortu. Kolac je vlacny a vyborny, ale opravdu se clovek nesmi divat na kalorie ani penize - kolac se trosku prodrazi... (doporucuju koupit arasidove maslo v Delvite - stoji kolem 40 Kc). Muzu jen doporucit!
Obrazek uzivatele
Zkusila jsem do koláče dát arašídové máslo s kousky arašídů a je to výborné...
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/06, sp.příl. Čokoláda str.14
Obrazek uzivatele
Do tohoto koláče dávám lískooříškový nugát a je velice chutný a jemný. Velmi jednoduchý na přípravu, doporučuji vyzkoušet!
Obrazek uzivatele
Jake prosimvas pouzivate susenky? dekuji v.
Obrazek uzivatele
Uzasny kolac- podle mne spis dort. Manzel i syn nadseni, takze bude u nas asi casteji dezert po nedelnim obede.:)

Přidat komentář