
Osvěžující letní rýžový salát
Vegetariánské osvěžení
Vydání: 2006/6
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 15 minut
Vaření: 15 minut
P
Ingredience
- 250 g dlouhozrnné rýže
- 250 g pokrájeného chřestu
- 1 červená paprika, bez semínek a pokrájená na proužky
- 3 lžíce olivového oleje
- šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 250 g mozzarelly, nejlépe malé kuličky ‚třešinky‘ (větší rozkrájejte)
- 1 svazek máty, nasekaný a promnutý
- sůl a pepř na dochucení
Příprava jídla
1 Rýži vsypte do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte deset minut. Pak přidejte kousky chřestu a ještě tři čtyři minuty povařte. Rýže by měla být už hotová a chřest zůstat ještě trochu křupavý. Směs slijte přes cedník a zchlaďte proudem studené vody.
2 Až rýže vychladne, přimíchejte červenou papriku, olej, citronovou kůru i šťávu, mozzarellu a mátové lístky. Pořádně osolte a opepřete.
Příště to zkuste…
• výrazněji
Místo mozzarelly vyzkoušejte fetu, balkánský nebo ovčí sýr a přidejte pár černých oliv.
• obyčejněji
Chřest vyměňte za zelené fazolky, pórek, hrášek či mladé kedlubny nakrájené na špalíčky.
2 Až rýže vychladne, přimíchejte červenou papriku, olej, citronovou kůru i šťávu, mozzarellu a mátové lístky. Pořádně osolte a opepřete.
Příště to zkuste…
• výrazněji
Místo mozzarelly vyzkoušejte fetu, balkánský nebo ovčí sýr a přidejte pár černých oliv.
• obyčejněji
Chřest vyměňte za zelené fazolky, pórek, hrášek či mladé kedlubny nakrájené na špalíčky.
Přidat komentář