
Kouzelný domeček
Tenhle dort byl překvapením. Pokud ale máte doma malého neposedu, kterého by dívčí motivy a růžová barva nenadchly, můžete je snadno zaměnit. Nahraďte je třeba červeno-bílou slavistickou kombinací a místo srdíček dílo korunujte fotbalovými míči!
Vydání: 2006/6
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 6-8
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 30-40 minut
Pečení: 30-40 minut
P
Ingredience
- máslo a hrubá mouka na vymazání
- a vysypání forem
- 10 vajec, bílky a žloutky odděleně
- 400 g přírodního cukru
- 400 g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 100 g jemně mletých mandlí
- 200 g měkkého tvarohu
- 200 g lučiny
- 80 g moučkového cukru
- 100 ml mléka
- po lahvičce žlutého a červeného barviva (my jsme použili malinový a žloutkový odstín)
- malinová nebo jahodová esence (možno vynechat)
- bonbony a želé tyčinky
Na krém
Na ozdobu
Příprava jídla
1. Dvě nerezové nebo skleněné ohnivzdorné misky (jednu větší a druhou menší) vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.
2. V misce ušlehejte do polotuha bílky. Přidejte k nim dvě lžíce cukru a šlehejte tak dlouho, až budou lesklé a tuhé. Potom ve druhé misce utřete žloutky s cukrem do pěny – měly by zesvětlit a zvětšit objem. Potom přimíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva, mandle a po třetinách přidejte sníh. Těstem míchejte velmi opatrně, aby bílky neklesly.
3. Pomocí stěrky ho přesuňte do misek (menší misku naplňte zhruba do dvou třetin, větší asi do poloviny) a dejte péct. Zhruba po půlhodině zkontrolujte vpichem špejle, jestli je korpus už upečený: pokud na ní zůstávají vlhké kousky těsta, pokračujte v pečení. (Je také možné, že jeden korpus bude hotový rychleji než druhý.) Upečené piškoty vyjměte a nechte je vychladnout ve formě.
4. Připravte si krém: utřete tvaroh s lučinou a moučkovým cukrem, případně i s esencí. Podle potřeby nařeďte mlékem. Půlku krému obarvěte žlutým a půlku červeným barvivem.
5. Menší korpus postavte na talíř a nahoře podle potřeby seřízněte do roviny. Potřete žlutým krémem, seshora do piškotu zapíchněte tři nebo čtyři ulomené špejle a pomocí špachtlí nebo širokých nožů na ně nabodněte větší korpus, který jste předtím potřeli růžovým krémem. Domeček ozdobte bonbony a želé tyčinkami.
2. V misce ušlehejte do polotuha bílky. Přidejte k nim dvě lžíce cukru a šlehejte tak dlouho, až budou lesklé a tuhé. Potom ve druhé misce utřete žloutky s cukrem do pěny – měly by zesvětlit a zvětšit objem. Potom přimíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva, mandle a po třetinách přidejte sníh. Těstem míchejte velmi opatrně, aby bílky neklesly.
3. Pomocí stěrky ho přesuňte do misek (menší misku naplňte zhruba do dvou třetin, větší asi do poloviny) a dejte péct. Zhruba po půlhodině zkontrolujte vpichem špejle, jestli je korpus už upečený: pokud na ní zůstávají vlhké kousky těsta, pokračujte v pečení. (Je také možné, že jeden korpus bude hotový rychleji než druhý.) Upečené piškoty vyjměte a nechte je vychladnout ve formě.
4. Připravte si krém: utřete tvaroh s lučinou a moučkovým cukrem, případně i s esencí. Podle potřeby nařeďte mlékem. Půlku krému obarvěte žlutým a půlku červeným barvivem.
5. Menší korpus postavte na talíř a nahoře podle potřeby seřízněte do roviny. Potřete žlutým krémem, seshora do piškotu zapíchněte tři nebo čtyři ulomené špejle a pomocí špachtlí nebo širokých nožů na ně nabodněte větší korpus, který jste předtím potřeli růžovým krémem. Domeček ozdobte bonbony a želé tyčinkami.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Katarína Jakubcová (neověřeno)
27. Únor 2007 12:03
Alena (neověřeno)
5. Září 2007 09:04