Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Domácí 'giardiniera' s bruschettou

Giardiniera je podle tradice rychlá ‚zavařenina‘ z té zeleniny, kterou zrovna najdete na zahradě, italsky ‚giardino‘. Zkrátka skvělá zahradní směs! Když ji nespotřebujete najednou, v lednici pár týdnů vydrží.

Vydání: 2006/7
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do 10 minut
PT40M
Vaření 0:40
Zavařenina Italská

Ingredience

    • 1 lžíci olivového oleje
    • 1 malou cibulku, jemně nakrájenou
    • 2 kg loupaných konzervovaných rajčat
    • bazalku nebo oregano
    • 200 g karotek
    • 200 g řapíkatého celeru, nakrájených na malé kousky nebo kostičky
    • 200 g zelených fazolek
    • 200 g malých cibulek (šalotek)
    • 200 g paprik
    • 200 g cuket, také drobně pokrájených
    • 200 g květáku rozebraného na co nejmenší růžičky
    • čerstvý mletý černý pepř
    • 1 lžící červeného vinného octa
    • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
    • bruschettu nebo plátky chleba, opečených nasucho a potřených trochou extra panenského olivového oleje a česnekem
    • lístky rokety
    • sůl

Příprava jídla

Na 1 lžíci olivového oleje zpěňte 1 malou cibulku, jemně nakrájenou, vlijte 2 kg loupaných konzervovaných rajčat, osolte a zhruba půl hodiny duste na mírném plameni. Rajčata rozmělněte, šťávu nechte odpařit a dochuťte bazalkou nebo oreganem. Za jemného varu vsypte 200 g karotek a 200 g řapíkatého celeru, nakrájených na malé kousky nebo kostičky. Po minutě varu vsypte 200 g zelených fazolek, 200 g malých cibulek (šalotek), 200 g paprik a 200 g cuket, také drobně pokrájených, a 200 g květáku rozebraného na co nejmenší růžičky. Promíchejte a dochuťte solí, čerstvě mletým černým pepřem, 1 lžící červeného vinného octa a 2 lžícemi extra panenského olivového oleje. Povařte na mírném ohni ještě deset minut, občas promíchejte. Směs podávejte na bruschettě, plátcích chleba, opečených nasucho a potřených trochou extra panenského olivového oleje a česnekem. Ozdobte lístky rokety.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Italský megasendvič

Rýžový salát se zeleninou

Slaný koláč se špenátem a ricottou

Broskve na víně

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.7/06, str.52
Obrazek uzivatele
Nový Apetit ma znova potešil, idem si ho znova predplatiť na 1/2 roka.Chcem sa s vami podeliť o svoj najoobľúbenejší nápoj /zmienka o zázvore-10 krokov k zdravým prázdninám/ .Zázvorová limonáda:250g čerstvého zázvoru,250g cukru,250ml citrónovej šťavy, 250ml vody.Zázvor nastrúhať alebo nakrájať na malé kúsky, všetko spolu krátko povariť a scediť a potom riedené piť.Ja nápoj necedím ale všetko spolu zmixujem /mi je ľúto vyhodiť takej dobroty/,potom je limonáda hustejšia,mne to nevadí.Vyskúšajte jeden aj druhý spôsob a uvidíte sami.Cukor môže byť aj hnedý ,prípadne ovocný.Limonádu používame hlavne na cestovanie,občas pri zažívacích ťažkostiach aj doma.V chladničke vydrží dlho.Zo zriedenej limonády sa pridaním čerstvého alebo sušeného droždia /prikryť a nechať kým neprebehne prudké kvasenie -niekedy hodiny,niekedy dni/ získame mierne alkoholické zázvorové pivo /ginger beer/ mne veľmi nechutilo,možno bude vám.Ešte poradím ako odstrániť horkosť uhorky-odrežeme vrch,ochutnáme ,keď je horká začneme krúživým pohybom trieť oseba rezné plochy,vzniknutú penu odstraňujeme papierovým obrúskom alebo vodou pokiaľsa horkosť stratí.

Přidat komentář