Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Smažená květenství - kosmatice

Tohle jídlo se kdysi vyskytovalo na českém jídelníčku hodně často. Květenství bezu obalovaná v těstíčku se podávala s práškovým cukrem, ale když do těstíčka přidáte sýr a kosmatice doplníte pikantním jogurtovým dipem, ukáže vám tahle jemná lahůdka úplně jinou tvář!

Vydání: 2006/6
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 10 minut
PT10M
Smažení 0:10
Česká

Ingredience

    • 4 velké květenství bezu i se stopkou
    • olej na smažení

    NA TĚSTÍČKO

    • 2 vejce
    • špetka kypřicího prášku
    • 2 lžíce mléka
    • asi 3 lžíce hladké mouky
    • 50 g strouhaného sýra typu parmazán (jestli je chcete podávat nasladko, sýr vynechte)

Příprava jídla

1.  Květenství bezu pořádně otřepejte, abyste je zbavili případných broučků. Z uvedených ingrediencí prošlehejte husté těstíčko (mléko či mouku přidávejte podle potřeby). V něm pak namáčejte květy; můžete je přitom šikovně držet za stopku.

2.  V nižším kastrolu nebo na pánvi, kam se obalené květy pohodlně vejdou, rozehřejte větší množství oleje – je lepší, když v něm kosmatice ‚plavou‘, aby se osmažily rychle a stejnoměrně. Květy vkládejte do rozpáleného oleje (i tady vám pomůže stopka) a krátce, dvě až tři minuty, je smažte dozlatova.

3.  Osmažené kosmatice pokládejte na vrstvu ubrousků nebo kuchyňského papíru, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte je buď poprášené práškovým cukrem, nebo k nim servírujte třeba bílý jogurt rozmíchaný se solí a česnekem. Slanou verzi můžete také doplnit bramborami nebo kaší – a máte vynikající, jemně aromatické vegetariánské jídlo.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sirup z bezinkových květů

Voňavé kotlety

Salát zelený s kvítky

Jahodové bezové želé

Česká kuchyně – bramboráky a jiné dobroty

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Kosmatice se u nás doma smaží odedávna. Těstíčko lze připravit i bez kypřícího prášku, výborné je ho nějak okořenit, např. provensálským kořením nebo směsí na kari. Navrch každé navíc dáváme osmažit kousek dobré uzené šunky nebo špeku - vynikající!
Obrazek uzivatele
Kosmatice dělám každoročně, ale květy namáčím do svítkového těsta: 2 vejce 10 PL mléka 7 PL hrubé krupice 4 PL mouky polohrubé 1/2 bal. prášku do peč. sůl dle chuti Vše vidličkou prošlehat, v těstíčku máčet květy a smažit v rozpáleném tuku po obou stranách (před obracením stopku odstřihnu). Podáváme s bramborem sypaným zelenou cibulovou natí (nebo pažitkou, či petrželkou). Kdo nemá rád bezinky, může si usmažit samotný svítek-lze ho též nakrájený použít jako vložku do polévky.
Obrazek uzivatele
Já jsem do těstíčka dala bílé víno. A hotové obalila ve skořicovém cukru. Pěkně jsem se přežra....
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.6/06, str.39
Obrazek uzivatele
zkusila jsem obě varianty: sladkou a slanou... ke slané jsem podávala jogurt s česnekem a sladkou jsem posypala skořicovým cukrem... má to opravdu zajímavou chuť :)

Přidat komentář