
Smažená květenství - kosmatice
Tohle jídlo se kdysi vyskytovalo na českém jídelníčku hodně často. Květenství bezu obalovaná v těstíčku se podávala s práškovým cukrem, ale když do těstíčka přidáte sýr a kosmatice doplníte pikantním jogurtovým dipem, ukáže vám tahle jemná lahůdka úplně jinou tvář!
Vydání: 2006/6
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 4 velké květenství bezu i se stopkou
- olej na smažení
- 2 vejce
- špetka kypřicího prášku
- 2 lžíce mléka
- asi 3 lžíce hladké mouky
- 50 g strouhaného sýra typu parmazán (jestli je chcete podávat nasladko, sýr vynechte)
NA TĚSTÍČKO
Příprava jídla
1. Květenství bezu pořádně otřepejte, abyste je zbavili případných broučků. Z uvedených ingrediencí prošlehejte husté těstíčko (mléko či mouku přidávejte podle potřeby). V něm pak namáčejte květy; můžete je přitom šikovně držet za stopku.
2. V nižším kastrolu nebo na pánvi, kam se obalené květy pohodlně vejdou, rozehřejte větší množství oleje – je lepší, když v něm kosmatice ‚plavou‘, aby se osmažily rychle a stejnoměrně. Květy vkládejte do rozpáleného oleje (i tady vám pomůže stopka) a krátce, dvě až tři minuty, je smažte dozlatova.
3. Osmažené kosmatice pokládejte na vrstvu ubrousků nebo kuchyňského papíru, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte je buď poprášené práškovým cukrem, nebo k nim servírujte třeba bílý jogurt rozmíchaný se solí a česnekem. Slanou verzi můžete také doplnit bramborami nebo kaší – a máte vynikající, jemně aromatické vegetariánské jídlo.
2. V nižším kastrolu nebo na pánvi, kam se obalené květy pohodlně vejdou, rozehřejte větší množství oleje – je lepší, když v něm kosmatice ‚plavou‘, aby se osmažily rychle a stejnoměrně. Květy vkládejte do rozpáleného oleje (i tady vám pomůže stopka) a krátce, dvě až tři minuty, je smažte dozlatova.
3. Osmažené kosmatice pokládejte na vrstvu ubrousků nebo kuchyňského papíru, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte je buď poprášené práškovým cukrem, nebo k nim servírujte třeba bílý jogurt rozmíchaný se solí a česnekem. Slanou verzi můžete také doplnit bramborami nebo kaší – a máte vynikající, jemně aromatické vegetariánské jídlo.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Maruška (neověřeno)
7. Červen 2007 20:19
Naďa (neověřeno)
13. Červen 2007 18:05
Mašounek (neověřeno)
15. Červen 2007 14:19
Alena (neověřeno)
5. Září 2007 08:36
Jana Anna Štolbová
4. Červen 2009 20:16