Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zahuštěné červené zelí

Tento způsob úpravy není zrovna běžný, ale my ho opravdu milujeme. Konzistencí připomíná kaši a má výraznou, a přitom vyváženou sladkokyselou chuť. Je výborné i samotné nebo jen s bramborem.

Vydání: 2006/12
Autor:
Hodnocení:
50 (hlasů)
Počet porcí: 6-8
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Vaření 0:20
Zavařenina

Ingredience

    • 2 půllitrové sklenice sterilovaného sladkokyselého zelí
    • 2 lžičky kmínu (celého nebo drceného)
    • sůl
    • 100 g slaniny, nakrájené
    • trochu sádla (záleží na tom, jak je prorostlá slanina)
    • 1 cibule, nakrájená najemno 
    • 4–6 lžic hladké mouky
    • cukr a ocet na dochucení

Příprava jídla

1.  Celý obsah sklenic (zelí i s nálevem) přelijte do hrnce a přidejte tolik vody, aby bylo zelí zcela ponořené. Přidejte kmín a sůl, přiveďte k varu a přibližně patnáct minut vařte.

2.  Mezitím na pánvi rozehřejte sádlo a opražte slaninu (čím máte tučnější slaninu, tím méně sádla použijte), přisypte nakrájenou cibuli a osmahněte ji doměkka. Nakonec opečenou slaninu s cibulkou zaprašte moukou a přibližně minutu míchejte. Směs pak přidejte do hrnce se zelím a ještě pět minut provařte. Dochuťte cukrem a octem.

Červené či bílé 
Stejným způsobem můžete připravit i bílé nebo zakysané ­zelí. Kysané zelí před přípravou pouze slijte a propláchněte vodou.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Švestky ve slanině plněné mandlí

Bramborové šišky

Kachna s brusinkovou nádivkou

Maliny s vanilkovou omáčkou a bílou čokoládou

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Zelí zásadně zahušťuji tak, že na 1/2 kg zelí použiji 1 větší brambor, který jemně nastrouhám a na sádle osmažím až zgumovatí. Pak rozmíchám v zelí nechám dojít max. 10 minut. Moc dobré. Tisíce děkovných dopisů.
Obrazek uzivatele
Ano, tento způsob zahuštění zelí je absolutně nejlepší. Všechny ostatní varianty, obzvláště ty hodně moukové nejsou ono. Dobrá je taky varianta u sterilovaného nebo kysaného červeného zelí - nechat krátce podusit, ne vařit, a pak zahustit malým množstvím jemné škrobové moučky rozmíchané ve vodě .
Obrazek uzivatele
Najemno nastrouhanou syrovou bramborou zahuštuji marinované zelí - v bramboře je škrob, který způsobí zhoustnutí, stejně jako ta škrobová moučka nebo maizena. Zelí z čerstvé hlávky ale zahuštuju cibulkovou karamelovou voňavou zásmažkou: napůl osmažím cibulku, přidám cukr, nechám trochu dožluta zkaramelizovat, zasypu hl. moukou a dodělám zásmažku. Zelí pak dokyselím podle chuti.
Obrazek uzivatele
Ja zvyknem zahusťovať kyslú kapustu ( kysané zelí ) majzenou. Je to rýchle , jednoduché a chuťovo celkom dobré.
Obrazek uzivatele
Co na této úpravě zahuštění není běžné? Ta mi připadá úplně nejběžnější z nejběžnějších...
Obrazek uzivatele
Jenom ohřát a dochutit, hlavně aby nebylo rozvařené...

Přidat komentář