Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rostbíf s dresinkem z letních bylin

Dresink nabitý bylinkami je inspirován francouzskou studenou omáčkou ravigote. Rozhodně se nenechte odradit, jestli neseženete všechny suroviny do jedné. Jde přece hlavně o inspiraci!

Vydání: 2004/7
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu
Zchladnutí: 2 až 3 hodiny
P
Studená omáčka a dip Francouzská

Ingredience

    • 1 kg hovězí roštěné vcelku
    • sůl a pepř
    • 5 lžic oleje na opečení masa
    • trochu řeřichy na ozdobu

    Na dresink:

    • 2 velké hrsti petržele, nejlépe hladkolisté
    • 3 velké snítky čerstvé máty
    • 1 velkou větvičku čerstvého estragonu
    • 2 hrsti řeřichy
    • 1 balení klíčků sóji, fazolek mungo  nebo směs naklíčených luštěnin  (seženete v supermarketech)
    • 1 najemno nasekanou šalotku
    • 3–4 nasekané ančovičky
    • 2 lžičky kaparů (nejlépe solených),  opláchnutých a nasekaných
    • 1 nasekanou okurku nakládačku
    • 3 velká rajčata
    • lžičku dijonské hořčice
    • 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
    • sůl, nejlépe mořskou
    • černý pepř, nejlépe čerstvě drcený
    • 300 ml olivového nebo   slunečnicového oleje

     

Příprava jídla

Až 48 hodin předem: pečeně

1.
Předehřejte troubu na 250 ˚C, horkovzdušnou na 230 ˚C. Maso lehce potřete olejem, osolte a opepřete. Na dvě až tři minuty nechte na velkém plameni rozpálit dostatečně velkou pánev, položte na ni roštěnou a ze všech stran včetně kratšího konce maso opečte (z každé strany dvě minuty). Při obracení vám nejlépe poslouží tupé kleště.

2. Do pekáče dejte pečicí mřížku a na tu položte maso. Aby byl rostbíf uvnitř pěkně růžový, jak má být, pečte ho pětadvacet minut; máte-li nižší kousek, stačí dvacet minut. Poté maso vyndejte z pekáče, nechte zcela vychladnout, zabalte do fólie a dejte do ledničky.

Až 24 hodin předem: dresink

1.
Z bylinek otrhejte lístky, ponechte jen jemnější stonky. Všechny byliny nasekejte na středně velké kousky a dejte do mísy. Přidejte šalotku, ančovičky, kapary a okurku.

2. Rajčata vložte do varné mísy nebo cedníku a zalijte vroucí vodou. Po půlminutě je osušte a pak opláchněte pod studenou vodou. Stáhněte uvolněnou slupku, rajčata rozpulte a odstraňte semínka. Dužinu nakrájejte na středně velké kostky a přidejte
je k bylinkám.

3. Smíchejte hořčici s citronovou šťávou, špetkou soli a pepřem.
Za stálého míchání pomalu přilévejte olej, aby se utvořila emulze. Důkladně promíchejte s bylinkami. Dresink ochutnejte a případně
dochuťte. Mísu překryjte fólií a uchovejte v ledničce.

Hodinu před podáváním:
Pečeni a dresink vyndejte z lednice a nechte dojít pokojové teploty. Před podáváním rostbíf nakrájejte na plátky, posypte klíčky a ozdobte zbylou řeřichou. Podávejte s dresinkem.

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář