Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Plovoucí ostrovy

Tahle klasická francouzská lahůdka (domovské právo na ni má Bretaň) se tradičně podává se žloutkovým vanilkovým krémem, ale čokoládové moře ji učiní ještě mnohem lákavější!

Vydání: 2006/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Vaření 0:20
Francouzská

Ingredience

    Na čokoládový krém

    • 500 ml mléka
    • 5 žloutků
    • 50 g krupicového cukru
    • 60 g tmavé čokolády

    Na sněhové ostrůvky

    • 5 bílků
    • 30 g krupicového cukru
    • trocha hrubozrnného tmavého cukru
    • 50 g drcených lískových oříšků nebo mandlí na ozdobu

Příprava jídla

1.  Na krém prohřejte mléko – ale nesmí se vařit. Elektrickými metlami ušlehejte žloutky a cukr do pěny. Když mléko dosáhne téměř bodu varu, za stálého míchání je nalijte na žloutky s cukrem. Pak směs vraťte na oheň a na středním plameni vařte do zhoustnutí. Poté v ní rozpusťte čokoládu, nechte vychladnout a dejte do ledničky. Na ostrůvky vyšlehejte bílky na tuhý sníh a zašlehejte do něj krupicový cukr.

2.  V kastrůlku uveďte do varu vodu, lžící vykrajujte kousky sněhu a ve vroucí vodě je nechte minutu takzvaně zatáhnout, aby sníh zpevněl. Sceďte a vychlaďte. Rozlijte čokoládový krém do misek a posaďte do něj ostrůvek.

3.  Oříšky nebo mandle vsypte i s tmavým cukrem na suchou pánev a upražte je za občasného promíchání dozlatova. Směsí posypte hotové dezerty a ihned podávejte.

TiP  Sněhové ostrůvky posaďte na talíř a na pět vteřin vložte do mikrovlnky na nejvyšší výkon. Sníh zpevní a nabude; ostrůvky se zaručeně nepotopí.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Horká čokoláda s vanilkou

Pěnové nočky (quenelles)

Koláč Margot

Tiramisu

Rozpuštěná a upečená čokoláda

Čokoládový hrneček

Čokoládovo-mandlový cheesecake

Čokoládová trikolora (pavé)

Koláč s čokoládovou polevou

Ruská cigárka

Tuiles (lístky)

Marokánky

Komentáře

Obrazek uzivatele
no nevim, nejak se mi nezdaj ty vyslehany bilky ve vode, to bych snad radsi ani nezkousela, bala bych se, aby se nerozmocily..... uz nekdo zkousel ????
Obrazek uzivatele
Bílky nejsou vyšlehané ve vodě ;-) Ve vodě (vařící !) se opravdu zpevní. Ano, už jsem to několikrát zkoušela. Néé plovoucí ostrovy, ale bílkové nočky do polévky. Je to stejný princip 
Obrazek uzivatele
diky za objasneni. spatne jsem se vyjadrila, myslela jsem ty vyslehany bilky, co se pak davaj do ty vody. tohle jsem teda jeste nezkousela, proto mi to prislo takovy divny a ze furt enco pecu :-)
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v příl.č.12/06, str.11
Obrazek uzivatele
Dnes jsem tento recept zkusila. Čtyřem lidem ze šesti moc chutnal a ostatní cítili sníh jako vajíčko. Možná jsem nechala sníh moc dlouho na vodě nebo nevím. Mrzelo mě, že jim ostrůvek nechutnal, avšak já osobně jsme si moc pochutnala.

Přidat komentář