Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Štrúdl s jablky, banány a třešněmi

S banánem a kandovanými třešněmi!
Vydání: 2007/1
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 20 minut
P

Ingredience

    • 180 g moučkového cukru + 25 g na poprášení štrúdlu
    • 80 g másla
    • 6 jablek, nejlépe Granny Smith, oloupaných, zbavených jaderníku a rozkrájených na 8 dílků
    • šťáva z 1 citronu
    • 1 lžička mleté skořice
    • 1 lžička perníkového koření
    • 4 banány, nakrájené na kolečka
    • 100 g sušených či kandovaných třešní, nasekaných
    • 180 g rozinek, propláchnutých
    • 2 balíčky rozváleného listového těsta

Příprava jídla

1.  75 g cukru vsypte do pánve, přidejte lžíci vody a chvíli míchejte. Když cukr vypadá jako mokrý písek, stáhněte plamen a sedm až deset minut zahřívejte (pánví můžete občas zatřást, ale nemíchat!). Cukr musí bublat a zezlátnout.

2.  Do pánve dejte 25 g másla a zamíchejte, aby se směs spojila – dávejte si pozor, může to prskat.  Přidejte jablka a opečte je do změknutí; trvá to tak pět minut. Přimíchejte citronovou šťávu a koření, po chvíli i banány, rozinky a třešně. Nechte zchladnout.

3.  Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Zbytek másla rozpusťte a částí potřete listové těsto.

4.  Jablečnou směs rozetřete po těstě. Zabalte štrúdl a spojem dolů ho položte na plech potažený pečicím papírem; konce zahněte dolů. Ze všech stran potřete zbytkem rozpuštěného másla a poprašte cukrem. Pečte v  troubě dvacet minut, dokud těsto hezky nezezlátne a nebude křupavé. Podávejte s amaretto krémem nebo šlehačkou.

Jak připravit krém amaretto
Smíchejte 500 g mascarpone, 50 g moučkového cukru, špetku mleté vanilky a velkého panáka amaretta (nebo jiného mandlového likéru). Vychlaďte a podávejte. Krém převážejte ve vzduchotěsné krabičce.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Opravdu ráda bych milá Šárko viděla Tvoji figuru, listové těsto je velmi tučné, proto mě překvapilo kolik dalšího tuku jsi schopná ještě spotřebovat k jablkům + naplácat na to ještě maskarpone (taky tuk) o cukru ani nemluvim...
Obrazek uzivatele
Osobně si myslím, že občas zhřešit zas tak nevadí. A hodnotit jídlo jen podle toho, kolik je tam tuku? Nebrat v úvahu pozitivní látky, které jsou obsaženy v ovoci a v mascarpone samozřejmě také? To se mi zdá opravdu zcestné.
Obrazek uzivatele
Taky si myslím. Hlavně když je to dobrý, ne?
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/07, str.61
Obrazek uzivatele
Výborné! Máslo jsem omezila na nezbytně nutné množství významné pro výsledné aroma. Mascarpone jsem nahradila amaretto zmrzkou. Vše se k sobě hodí jedinečným způsobem. Trochu jsem se bála příliš aromatických banánů v kombinaci s třešněmi, ale úplně zbytečně. Všem doporučuji vyzkoušet a směle ozvláštnit přístup k tak tradičnímu zákusku jako štrůdl.
Obrazek uzivatele
....je to zajímavý a originální postup a opravdu mne tento recept zaujal. Je také dost nevhodné se u strudlu zabývat tuky aj. ...n.
Obrazek uzivatele
....je to zajímavý a originální postup a opravdu mne tento recept zaujal. Je také dost nevhodné se u strudlu zabývat tuky aj. ...n.
Obrazek uzivatele
....je to zajímavý a originální postup a opravdu mne tento recept zaujal. Je také dost nevhodné se u strudlu zabývat tuky aj. ...n.

Přidat komentář