Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Štrúdl s jablky, banány a třešněmi

S banánem a kandovanými třešněmi!
Vydání: 2007/1
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 20 minut
P

Ingredience

    • 180 g moučkového cukru + 25 g na poprášení štrúdlu
    • 80 g másla
    • 6 jablek, nejlépe Granny Smith, oloupaných, zbavených jaderníku a rozkrájených na 8 dílků
    • šťáva z 1 citronu
    • 1 lžička mleté skořice
    • 1 lžička perníkového koření
    • 4 banány, nakrájené na kolečka
    • 100 g sušených či kandovaných třešní, nasekaných
    • 180 g rozinek, propláchnutých
    • 2 balíčky rozváleného listového těsta

Příprava jídla

1.  75 g cukru vsypte do pánve, přidejte lžíci vody a chvíli míchejte. Když cukr vypadá jako mokrý písek, stáhněte plamen a sedm až deset minut zahřívejte (pánví můžete občas zatřást, ale nemíchat!). Cukr musí bublat a zezlátnout.

2.  Do pánve dejte 25 g másla a zamíchejte, aby se směs spojila – dávejte si pozor, může to prskat.  Přidejte jablka a opečte je do změknutí; trvá to tak pět minut. Přimíchejte citronovou šťávu a koření, po chvíli i banány, rozinky a třešně. Nechte zchladnout.

3.  Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Zbytek másla rozpusťte a částí potřete listové těsto.

4.  Jablečnou směs rozetřete po těstě. Zabalte štrúdl a spojem dolů ho položte na plech potažený pečicím papírem; konce zahněte dolů. Ze všech stran potřete zbytkem rozpuštěného másla a poprašte cukrem. Pečte v  troubě dvacet minut, dokud těsto hezky nezezlátne a nebude křupavé. Podávejte s amaretto krémem nebo šlehačkou.

Jak připravit krém amaretto
Smíchejte 500 g mascarpone, 50 g moučkového cukru, špetku mleté vanilky a velkého panáka amaretta (nebo jiného mandlového likéru). Vychlaďte a podávejte. Krém převážejte ve vzduchotěsné krabičce.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Překvapivá historie štrúdlu

Pravidla moštárny aneb Jak na domácí jablečný mošt?

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Opravdu ráda bych milá Šárko viděla Tvoji figuru, listové těsto je velmi tučné, proto mě překvapilo kolik dalšího tuku jsi schopná ještě spotřebovat k jablkům + naplácat na to ještě maskarpone (taky tuk) o cukru ani nemluvim...
Obrazek uzivatele
Osobně si myslím, že občas zhřešit zas tak nevadí. A hodnotit jídlo jen podle toho, kolik je tam tuku? Nebrat v úvahu pozitivní látky, které jsou obsaženy v ovoci a v mascarpone samozřejmě také? To se mi zdá opravdu zcestné.
Obrazek uzivatele
Taky si myslím. Hlavně když je to dobrý, ne?
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/07, str.61
Obrazek uzivatele
Výborné! Máslo jsem omezila na nezbytně nutné množství významné pro výsledné aroma. Mascarpone jsem nahradila amaretto zmrzkou. Vše se k sobě hodí jedinečným způsobem. Trochu jsem se bála příliš aromatických banánů v kombinaci s třešněmi, ale úplně zbytečně. Všem doporučuji vyzkoušet a směle ozvláštnit přístup k tak tradičnímu zákusku jako štrůdl.
Obrazek uzivatele
....je to zajímavý a originální postup a opravdu mne tento recept zaujal. Je také dost nevhodné se u strudlu zabývat tuky aj. ...n.
Obrazek uzivatele
....je to zajímavý a originální postup a opravdu mne tento recept zaujal. Je také dost nevhodné se u strudlu zabývat tuky aj. ...n.
Obrazek uzivatele
....je to zajímavý a originální postup a opravdu mne tento recept zaujal. Je také dost nevhodné se u strudlu zabývat tuky aj. ...n.

Přidat komentář