Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Šťavnatá dušená divočina

Dlouhé a pomalé vaření zjemní tužší kousky zvěřiny; zelenina jí dodá příjemně nasládlou zemitou chuť. Dejte přednost trochu prorostlému masu – libové se snadno převaří a vysuší.
Vydání: 2007/1
Autor:
Hodnocení:
18 (hlasů)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
Vaření: 1 hodina 50 minut
P
Britská

Ingredience

    • olivový olej a máslo na osmahnutí
    • 2 mrkve, pokrájené nahrubo
    • 140 g petržele nebo pastiňáku, nakrájeného nahrubo
    • 2 cibule, pokrájené nahrubo
    • 3 řapíky celeru, pokrájené nahrubo
    • stroužek česneku, rozmačkaný
    • 5 lžic hladké mouky
    • sůl a pepř
    • 1 kg vykostěného srnčího nebo jeleního masa z kýty či plecka, pokrájeného na velké kusy; použít můžete i hovězí maso (kližku nebo tzv. přední maso bez šlach a přebytečného tuku)
    • 2 lžíce rybízového želé nebo džemu
    • 450 ml suchého červeného vína
    • 450 ml hovězího vývaru
    • 2 větvičky tymiánu
    • 1 bobkový list

Příprava jídla

1.  Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160⁰ C. Ve velkém těžkém kastrolu (který můžete dát do trouby) osmahněte na troše oleje s máslem zeleninu; trvá to tři až čtyři minuty. Přidejte česnek, minutu míchejte a pak obsah hrnce přesuňte do mísy.

2.  Do igelitového sáčku nasypejte mouku, osolte ji, opepřete a přidejte maso; důkladně protřepejte, aby se ze všech stran obalilo. Přilijte do hrnce olej a maso zprudka opékejte dohněda; občas zamíchejte. Pokud nemáte dostatečně velký hrnec, raději maso opékejte po částech. Přesuňte ho k zelenině.

3.  Do hrnce dejte rybízové želé nebo džem a víno; směs přiveďte k varu a vařečkou odškrábněte ze dna případné přípečky. Přidejte vývar, tymián, bobkový list, maso a zeleninu. Ochuťte a přiveďte k varu. Přikryjte poklicí a dejte dusit do trouby tak, aby maso změklo; trvá to asi hodinu a půl. Podávejte s bramborovou kaší a kapustou.

Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č. 1/07, str.46
Obrazek uzivatele
Výborná chuť! Pochutnala si celá rodinka a příští divočina bude zase podle tohoto receptu, s bramborovou kašičkou je to mňamka!

Přidat komentář