Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Citronové palačinky

Jednoduché a elegantní...

Vydání: 2007/2
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Odpočívání těsta:15 minut
Příprava náplně: 5 minut
PT3M
Smažení 0:03
Cukroví

Ingredience

    NA KLASICKÉ PALAČINKY

    • 220 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 2 vejce
    • 500 ml mléka
    • olej na smažení

    NA POHANKOVÉ PALAČINKY

    • 100 g celozrnné pšenicné mouky
    • 150 g pohankové mouky
    • špetka soli
    • 2 vejce 
    • 350–400 ml mléka (nebo více, podle potřeby)
    • olej na smažení

    NA NÁPLŇ

    • 3 citrony (nejlépe v biokvalitě; chemicky ošetřené plody důkladně omyjte v horké vodě)
    • asi 3 lžíce krupicového cukru (doporučujeme přírodní)
    • 1 sáček vanilinového cukru
    • klasické nebo pohankové palačinky podle základního receptu

Příprava jídla

1.  V hlubší míse smíchejte mouku, sůl, vejce a mléko. Ruční metlou zlehka prošlehejte na řídké těsto. Nechte čtvrt hodiny stát.

2.  V pánvi rozpalte asi lžíci oleje. Potom vlijte trochu těsta, naběračkou ho rozetřete co nejvíc do tenka a palačinku pečte po obou stranách dozlatova; trvá to zhruba tři minuty.

3.  Z citronů nastrouhejte kůru. Dávejte přitom pozor, abyste strouhali jen žlutou část – bílá je hořká. Z jednoho citronu vymačkejte šťávu, vylovte z ní jadérka a odstraňte je. Krupicový cukr smíchejte s vanilinovým.

4.  Horké palačinky pokapejte vymačkanou citronovou šťávou, posypte nastrouhanou kůrou a cukrem podle chuti.

Efektní proužky 
Pokud chcete, aby tyhle klasické francouzské palačinky vypadaly obzvlášť elegantně, ostrouhejte citrony pomocí speciální škrabky na citrusovou kůru. Výsledkem jsou efektní proužky. Škrabku (například značky Tescoma, kolem 100 Kč) dostanete v domácích potřebách.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zapékané palačinky se špenátem a sýrem

Zapečené palačinky s houbami a cuketou

Palačinky plněné špenátem

Palačinky s vanilkovým krémem

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.2/07, str.19

Přidat komentář