Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Šťavnatý jahodový koláč

Nepřeslazený a plný chuti – zkrátka ideál! O to, aby bylo těsto krásně vláčné, se postará podmáslí, o křupavost oblíbená drobenka... a o vůni pochopitelně jahody.

Vydání: 2004/7
Autor:
Hodnocení:
68 (hlasů)
Počet porcí: 6-8
Doba přípravy: Do hodiny
PT30M
Pečení 0:30
Koláč Česká

Ingredience

    • 300 g jahod
    • 100 g cukru na prosypání jahod
    • lžíci škrobu
    • 200 g polohrubé mouky
    • 200 g hrubé mouky
    • 1/2 prášku do pečiva
    • 180 g krupicového cukru
    • 1 vejce
    • 250 ml podmáslí
    • 125 ml rostlinného oleje
    • tuk na vymaštění plechu
    • Na drobenku:
    • 250 g hrubé mouky
    • 100 g másla, chladného a nakrájeného         na kousky
    • 250 g krupicového cukru (můžete  použít i hnědý)

Příprava jídla

1. Jahody nakrájejte, prosypte cukrem a škrobem, aby pustily šťávu.

2. Všechnu mouku prosijte s práškem do pečiva. V míse utřete cukr a vejce, vsypte prosátou mouku a vlijte podmáslí a olej. Zpracujte měkké těsto.

3. Plech vymastěte a vyložte pečicím papírem; poté na něj rovnoměrně rozestřete těsto. Pokryjte jahodami.

4. Troubu předehřejte na 220 ˚C, horkovzdušnou na 200 ˚C. Do mísy mezitím vsypte suroviny na drobenku a propracujte pomocí prstů. Drobenkou rovnoměrně posypte koláč.

5. Plech vložte na prostřední mřížku v troubě a pečte 30–45 minut (podle výkonnosti trouby) nebo dokud drobenka nezezlátne. Jak na tom těsto je, poznáte tak, že do něj píchnete špejlí – když na ní neulpí vlhké drobečky, je koláč hotový. Skvěle chutná teplý, vlažný i studený.

Další recept na jahodový koláč naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

30x božské jahody, které si zamilujete

Komentáře

Obrazek uzivatele
Proč se má vymazávat pod pečící papír? Ten se přece používá, aby se nemuselo vymazávat. Jinak zrácí smysl.
Obrazek uzivatele
pod paperom treba vymazať ( jemne) aby sa nám nešmýkal a " nevozil" po plechu spolu s cestom, keď ho rozmazávam po ploche plechu
Obrazek uzivatele
Tento koláč si oblíbila celá moje rodina, nejenom proto, že jahoy se dají úžasně nahrazovat(naposledy jsme zkusili švestky s hruškami), ale hlavn pro úžasnou chuť a povahu těsta, které je vláčné a jemné..
Obrazek uzivatele
Koláč jsem dnes zkusila, není takový jako jsem si představovala, ale určitě je lepší přidat více jahod a zbyla mně drobenka, té je moc. Možná až se uleží, tak bude vlhčí..:)
Obrazek uzivatele
Koláč je výborný. Dávám méně cukru, více jahod a peču přikrytý, aby byla drobenka krásně zlatavá
Obrazek uzivatele
My jsme si tento koláč hodně oblíbili. Je jednoduchý a vydrží déle než klasický kynutý koláč s ovocem. Podmáslí/kefíru dávám rovnou 500 ml a je to mnohem lepší. Už jsem vyzkoušela se švestkami a broskvemi. Drobenky je opravdu hodně, ale já jí mám ráda, takže dávám stejnou dávku jako je v receptu.
Obrazek uzivatele
Koláč je fakt skvělý, kefíru jsem dala taky 0,5lt
Obrazek uzivatele
Moc dobry,ale taky sladky. I kdyz patrim k milovnikum drobenky,priste urcite tretinu uberu.
Obrazek uzivatele
Mozme ti prosim prelozit co je podmasli do slovenciny?
Obrazek uzivatele
Uz viem,je to cmar.
Obrazek uzivatele
podmáslí je kysané mléko - snad kyška, zákys?
Obrazek uzivatele
Recept jako takový je výborný (každý si přece jen upravuje recepty podle svého). Já dávám méně drobenky. Letos jsem vyzkoušela koláč i s rybízem a všichni si ho pochvalují, protože v něm vynikne chuť rybízu a ne jeho kyselost.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.7/04, a také č.1/05, str.29
Obrazek uzivatele
Včera jsem ho pekla z poloviční dávky - "kdo ví, co to bude a zda se sní..." :) Dnes peču další. Je jednoduchý a chutný! Nám tedy víc chutnal vychladlý, teplý až tak ne.
Obrazek uzivatele
Dneska jsem ho pekla z poloviční dávky. I když jsem ubrala cukr na polovinu, je i přesto stále velmi sladký. Příště uberu víc. A jahod je potřeba dát taky podstatně více, alespoň jednou tolik. Já jsem na poloviční dávku dala 250 g jahod a sneslo by to ještě víc.
Obrazek uzivatele
myslím, že je to na každým, kolik tam dá jahod. Já jsem tedy dala taky přes půl kila jahod, když jsem tam nakladla těch 300g, tak jsem prostě ještě přikrájela. Musím ale říct, že jsem zapomněla na jahody se škrobem nasypat zároveň těch 100g cukru a je sladký akorát. Vzala jsem na ochutnávku kamarádkám do práce a můžou se po něm utlouct - hned jsem posílala recept dál. Nechápaly jak je možné, že nechutná jako bublanina, ale je tak vláčný ;-) super recept!
Obrazek uzivatele
souhlasím s adélkou, dala jsem dvojitou dávku jahod a shodli jsme se s přítelem a kamarády, že by to chtělo více jahod. jinak je výborný a osvědčil se. budu ho péct častěji. snad to půjde v zimě i s mraženými.
Obrazek uzivatele
Koláč je výborný, ale drobenky je opravdu moc, příšte by stačila poloviční dávka. Drobenka zdvojnásobila výšku koláče, proto pečte na velkém plechu
Obrazek uzivatele
přišlo mi to jako obrovské množství, dělala jsem rovnou z poloviční dávky a ještě mi zbylo, koláč mám ještě v troubě, takže chuť posoudíme až za chvíli "-)
Obrazek uzivatele
Tenhle koláč je super se švestkami, blumami či rybízem. S jahodami mi přišel moc sladký, ale v kombinaci s jiným ovocem naprosto neodolatelný...
Obrazek uzivatele
borůvky místo jahod v množství asi 800 g, aby koláč byl jak ho pamatuji od babičky a drobenka z polovičního množství. Ještě v jednom jsem se odchýlila od originálu, neměla jsem podmáslí tak jsem ho nahradila kefírem. Výsledek? Jako od babičky, mňam.

Přidat komentář