
Šťavnatý jahodový koláč
Nepřeslazený a plný chuti – zkrátka ideál! O to, aby bylo těsto krásně vláčné, se postará podmáslí, o křupavost oblíbená drobenka... a o vůni pochopitelně jahody.
Vydání: 2004/7
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 6-8
Ingredience
- 300 g jahod
- 100 g cukru na prosypání jahod
- lžíci škrobu
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g hrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 180 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 250 ml podmáslí
- 125 ml rostlinného oleje
- tuk na vymaštění plechu
- Na drobenku:
- 250 g hrubé mouky
- 100 g másla, chladného a nakrájeného na kousky
- 250 g krupicového cukru (můžete použít i hnědý)
Příprava jídla
1. Jahody nakrájejte, prosypte cukrem a škrobem, aby pustily šťávu.
2. Všechnu mouku prosijte s práškem do pečiva. V míse utřete cukr a vejce, vsypte prosátou mouku a vlijte podmáslí a olej. Zpracujte měkké těsto.
3. Plech vymastěte a vyložte pečicím papírem; poté na něj rovnoměrně rozestřete těsto. Pokryjte jahodami.
4. Troubu předehřejte na 220 ˚C, horkovzdušnou na 200 ˚C. Do mísy mezitím vsypte suroviny na drobenku a propracujte pomocí prstů. Drobenkou rovnoměrně posypte koláč.
5. Plech vložte na prostřední mřížku v troubě a pečte 30–45 minut (podle výkonnosti trouby) nebo dokud drobenka nezezlátne. Jak na tom těsto je, poznáte tak, že do něj píchnete špejlí – když na ní neulpí vlhké drobečky, je koláč hotový. Skvěle chutná teplý, vlažný i studený.
Další recept na jahodový koláč naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
2. Všechnu mouku prosijte s práškem do pečiva. V míse utřete cukr a vejce, vsypte prosátou mouku a vlijte podmáslí a olej. Zpracujte měkké těsto.
3. Plech vymastěte a vyložte pečicím papírem; poté na něj rovnoměrně rozestřete těsto. Pokryjte jahodami.
4. Troubu předehřejte na 220 ˚C, horkovzdušnou na 200 ˚C. Do mísy mezitím vsypte suroviny na drobenku a propracujte pomocí prstů. Drobenkou rovnoměrně posypte koláč.
5. Plech vložte na prostřední mřížku v troubě a pečte 30–45 minut (podle výkonnosti trouby) nebo dokud drobenka nezezlátne. Jak na tom těsto je, poznáte tak, že do něj píchnete špejlí – když na ní neulpí vlhké drobečky, je koláč hotový. Skvěle chutná teplý, vlažný i studený.
Další recept na jahodový koláč naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Polla (neověřeno)
15. Červen 2006 09:20
Kevická (neověřeno)
21. Červen 2006 13:59
Klára (neověřeno)
10. Srpen 2006 12:44
blauza (neověřeno)
23. Červen 2006 15:40
Barča (neověřeno)
24. Červen 2006 13:27
Marki (neověřeno)
12. Duben 2007 14:49
Kačka (neověřeno)
12. Červen 2007 19:58
Hanka (neověřeno)
9. Červen 2007 21:55
rose (neověřeno)
11. Červen 2007 10:19
rose (neověřeno)
11. Červen 2007 10:24
petra (neověřeno)
12. Srpen 2007 19:45
Katka (neověřeno)
8. Červenec 2007 18:59
Alena (neověřeno)
31. Srpen 2007 11:08
Blanca (neověřeno)
27. Květen 2008 13:14
adelka (neověřeno)
30. Květen 2008 11:29
katka (neověřeno)
8. Červen 2008 16:33
Deverka (neověřeno)
12. Červen 2008 09:06
Andrea (neověřeno)
13. Červenec 2008 21:17
Jitka Šímová
4. Září 2009 16:54
Veronika (neověřeno)
17. Říjen 2008 12:40
Jitka Šímová
4. Září 2009 20:01