
Rajská polévka s nočky
Elegantní, spjaté s vysokou kuchyní, i robustně domácké – ale vždycky dostupné...
Vydání: 2007/2
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 50 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 l zeleninového vývaru
- 250 g loupaných čerstvých nebo konzervovaných rajčat
- 200 ml pyré (passata)
- špetka přírodního cukru na vyvážení chuti
- sůl, pepř, špetka skořice a 2–3 snítky bazalky na dochucení
- 1 vejce, žloutek a bílek oddělte
- 1–2 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce mléka
- špetka soli
- 1 lžička tymiánu na dochucení
Příprava jídla
1. Máslo rozehřejte v hrnci a osmahněte mouku, stačí dvě až tři minuty. Zalijte studeným vývarem a uveďte do varu. Přidejte rajčata (mimo sezónu jsou konzervovaná lepší!) včetně šťávy, pyré i snítky bazalky, promíchejte a vařte asi čtvrt hodiny. Během varu přidejte skořici. Polévku pak propasírujte nebo rozmixujte.
2. Z uvedených surovin kromě bílku vypracujte těstíčko. Bílek ušlehejte a sníh lehce zatřete do těstíčka. Lžičkou vykrajujte nočky. Rozmixovanou polévku dosolte, opepřete, vyvažte trochou cukru a za mírného varu do ní zavařujte nočky. Hotové jsou, jakmile vyplavou na povrch, asi po pěti minutách. Podávejte s lístky bazalky.
2. Z uvedených surovin kromě bílku vypracujte těstíčko. Bílek ušlehejte a sníh lehce zatřete do těstíčka. Lžičkou vykrajujte nočky. Rozmixovanou polévku dosolte, opepřete, vyvažte trochou cukru a za mírného varu do ní zavařujte nočky. Hotové jsou, jakmile vyplavou na povrch, asi po pěti minutách. Podávejte s lístky bazalky.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Web (neověřeno)
9. Září 2007 17:51
rajská (neověřeno)
16. Červen 2008 16:18
Zita (neověřeno)
12. Září 2007 08:20
Alena (neověřeno)
14. Září 2007 08:20
Petra Bačová
18. Únor 2010 12:44