
Uzená hrachovo-mrkvová polévka
Uzené a hrách k sobě cítí přirozenou náklonnost a patří i do klasické české kuchyně. Malá vylepšení dodají této polévce příjemně světácký šmrnc.
Vydání: 2007/2
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 200 g zeleného nebo žlutého sušeného hrachu, předem namočeného
- kousek uzeného (kolínko s kostí, uzené ocásky nebo žebírka)
- 2 hřebíčky
- 1 velká cibule, jemně nakrájená
- 1 velká mrkev, oškrábaná a nasekaná najemno
- sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
- chlebové krutonky k podávání
Příprava jídla
1. Hrách dejte vařit asi s litrem a půl vody, uzeným, cibulí, mrkví a kořením. Na mírném varu vařte asi hodinu, až bude uzené úplně měkké a bude se oddělovat od kosti. Maso vyjměte, zbavte kostí, tuku, kůže a šlach a část drobně nakrájejte.
2. Polévku rozmixujte (je-li jí hodně, mixujte po částech) a vraťte do hrnce s nakrájeným masem. Deset minut povařte, případně osolte a okořeňte čerstvě mletým pepřem.
3. Podávejte s tenkými plátky zbylého masa – můžete je lehce osmahnout, aby byly křupavé –, případně s chlebovými krutony.
2. Polévku rozmixujte (je-li jí hodně, mixujte po částech) a vraťte do hrnce s nakrájeným masem. Deset minut povařte, případně osolte a okořeňte čerstvě mletým pepřem.
3. Podávejte s tenkými plátky zbylého masa – můžete je lehce osmahnout, aby byly křupavé –, případně s chlebovými krutony.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
10. Říjen 2007 08:17